Vallès Oriental.
Turó de l’Home 1.706,4 m.
Comarca: Vallès Oriental.
Data: Diumenge 25-10-2009.
Participants (7): Dària Stupina, Encarna Hidalgo, Joan Gassol, Joan Sentís, , Montse Rodrínez, Tatiana Stupina i Pere López.
Inici: Coll de Ferreres.
Final: Font de Passavets.
Circular: No.
Temps real: 4hores i 25 minuts.
Temps total: 5hores i 40 minuts.
Desnivell: 503 m.
Desnivell acumulat: 560 m.
Distància: 9,0 quilòmetres.
Dificultat: Moderada.
Per fer l’excursió d’avui anem fins el coll de Ferreres que es troba al Montseny, entre el Matagalls i Les Agudes. Per arribar-hi sortim de Reus i agafem l’autopista en direcció a Barcelona i més tard en direcció a Girona. L’autopista la deixem a Sant Celoni, a on agafem la BV-5114, que passa per Campins i Santa Fe de Montseny, fins arribar al nostre destí. Al coll de Ferreres hi ha una zona de pàrquing habilitada.
Abans d’arribar al coll de Ferreres fem un parada a Can Casades per contemplar unes secuolles monumentals (sequolla sempervirens) portades d’un país sud-americà per un indià a principis del segle passat.
El camí que farem avui antigament estava marcat amb pintura de color lila, però actualment, ha estat repintat amb marques de color vermell.
Quan son les deu hores i deu minuts comencem a caminar, de seguida el camí agafa una forta pujada, però als deu minuts aproximadament, ens dona un petit descans som al pla d’en Mon, cinc minuts més de pujada i son al pla de Socarrat.
Sobre els 1340 m. trobem els primers bolets del dia, tot i que no en veurem gaires. Als deu minuts de pujada i sobre els 1.375 m. ens trobem al pla de Lliga Moltons, aquí el camí fa unes ziga-zagues i agafa un camí pel mig del bosc amb suau pujada fins el coll de Ciureda.
Em arribat a la cresta dels Castellets, som a uns 1.390 m. i a partir d’ara anirem salvant els castellets per un costa o altre, o directament crestejant-los, tan mateix des de aquí podem veure el més alt que és la Roca de l’Escala. Darrera nostre tenim, altiu i poderós el cim del Matagalls.
Sobre els 1.490 m., i quan son les onze hores, ens trobem a un collet entre el segon i tercer castellet, a partir d’aquí grimpem fent un flanqueig, aquest punt potser és el més delicat del dia, ja que passem per un punt a on hi ha instal·lada una cadena, i el pati és impressionant.
Quan son les onze hores i trenta-cinc minuts ens trobem a 1.540 m. i parem mitja hora per esmorcar.
Després de recuperar forces reprenem la marxa tot crestejant pel camí marcat amb color vermell.
Sobre el 1.600 m. trobem marques de color groc que continuen per la cresta i les marques de color vermell continuen cap a la dreta en busca del coll de les Agudes per pujar a aquest cim per l’altre costat del que estem. Nosaltres continuem per la cresta que, en principi, no requereix grans esforços per superar-la.
Quan son la una de la tarda ens trobem al cim de les Agudes de 1.706 m.. i que és el cim comarcal de La Selva.
El cim està ple de gent que acostuma a venir des de el Turó de l’Home, ens fem les fotos de rigor i en poc més de deu minuts sortim en direcció a la nostra propera fita, el Turó de l’Home, el qual el tenim a la vista, com qui diu a un cop de pedra.
Al sortir del cim baixem fins el coll de les Agudes a on trobem el GR 5.2 el qual seguim, i faldejant per sota del Puig de la carbassa, del serrat dels Pous, del serrat Salabra, del serrat del Sot Mal i del Tº de Catiu d’Or, arribem al coll de les Basses, a on trobem la pista per la que es pot pujar en cotxe, i que ve de la BV-5114, la qual està asfaltada gràcies a que hi havia una guarnició militar, i actualment un observatori meteorològic, que al mateix temps és un dels més antics de Catalunya ja que hi ha registres des de 1880.
Continuem pel camí fins el Turó de l’Home, al que hi arribem quan son les dues de la tarda. Som a 1.706,4 m. i estem al cim comarcal del Vallès Oriental.
Dalt del cim hi ha una caseta en la qual s’hi pot prendre alguna cosa calenta o un refrigeri, al turonet del costat hi ha les antenes de TV i l’observatori meteorològic, i una mica més endavant el Turó Gros.
Del Turó de l’Home sortim a les dues i mitja de la tarda per una pista que passa per sota del Turó Gros, que està marcada amb unes estaques de color verd, i en una hora i quart en deixarà a la font de Passavets.
La pista per la que baixem també és espectacular, ja que travessem una gran fageda, en la qual hi podem veure un parell de pous de gel.
La pista fa moltes ziga-zagues, les quals tallem baixant al recte, camp a traves, pel mig del bosc, el qual està, en aquesta època del any, folrat com amb una catifa de fulles de colors grocs, vermells i marrons, tot un espectacle.
Ja a les acaballes de l’excursió podem dir que dins el Par Natural del Montseny es nota que està cuidat, que netegen, vigilen i ho tenen tot controlat, si exceptuen la part alta sobre tot al cim de les Agudes que degut a la quantitat de gent que hi havia estava una mica més descuidat.
Quan son les tres hores i cinquanta minuts arribem a la font de Passavets. Al costat de la font hi ha un rierol molt maco que porta les seves aigües fins al barranc de Santa Fe, que porta les aigües nascudes entre els cims de les Agudes i el Matagalls, i que formen el naixement del riu Tordera.
A la mateixa font de Passavets tenim un cotxe per anar a recuperar el que tenim al coll de Ferreres, i d’aquesta manera domen per finalitzada aquesta excursió.