INCERTESES

En el moment d’escriure aquest text, encara no sabem si el President Puigdemont viatjarà a Dinamarca, si l’estat espanyol emetrà ordre internacional d’arrest (per quin delicte?), ni molt menys si serà investit, ni com ho serà: presencialment, per delegació, telemàticament…? Les incerteses en el futur són absolutes i quan es publiqui aquest escrit, a principis de febrer, dubtem que s’hagin esvaït.

Tanmateix val la pena aturar-se a pensar, i analitzar, amb el cap fred, la situació en què ens trobem, les propostes que hi ha damunt la taula i les perspectives d’èxit o fracàs que s’albiren.

Hi ha qui lluita per un retorn a la normalitat autonòmica, a reocupar la presidència i les conselleries i a gestionar el dia a dia com si no hagués passat res. Aquesta és la postura d’ERC. Els líders d’aquest partit ja fa temps que festegen els Comuns com si aquests no haguessin deixat ben clar que estan amb el règim del 78 (l’únic sector crític, el de l’Albano Dante Fachín, ja se n’ha escindit). Tot plegat, tuf de nostàlgia del tripartit 2003-2010, quan ERC va adquirir les màximes quotes de poder de la seva història. Aquesta estratègia peca d’anàlisi incorrecta de la situació en què ens trobem: Catalunya ha perdut la seva autonomia, i no la recuperarà. El que Madrid ha revocat és inapel·lable. Els plans d’Aznar i la FAES s’han executat. Siguem realistes. Som en un escenari anterior al 1978. La prova és que el govern del PP es salta la constitució i el codi penal, interpreta les lleis segons li convé i, quan pot, les modifica o canvia. Franquisme en estat pur. La Generalitat només pot aspirar a ser una diputació de quatre províncies.

Hi ha qui vol tornar al 2 d’octubre, i continuar el “full de ruta”, com qui reconeix que el 27 d’octubre els polítics van fallar i se’ls ha de donat una segona oportunitat. Per això cal restituir el mateix govern (no només el president) amb la legitimitat donada per les urnes el 21-D. Aquest és el propòsit de Junts per Catalunya avalat (amb reserves, com no podria ser altrament) per la CUP. Però aquesta política ens mena cap a un nou enfrontament total amb l’estat: com restituïm el govern? Com fem front a les querelles i impugnacions del TC? Suportarem la pressió de l’estat en un context de gran tensió? Com farem efectives les directrius del govern restituït? Moltes preguntes i poques respostes. En qualsevol cas, si s’opta per aquesta via, està clar que no és per governar una autonomia sinó per intensificar el conflicte amb l’estat i intentar desestabilitzar-lo aprofitant la seva feblesa econòmica i la devaluació de la seva imatge en l’àmbit internacional. Ara que sabem que no aconseguirem la república amb estàndards democràtics internacionals (referèndum pactat), hem d’optar per l’estratègia de denunciar les praxis antidemocràtiques de l’adversari i desgastar la seva imatge. No entrem a valorar aquesta estratègia. Simplement esperem que, si s’hi opta, que tot estigui més ben planificat que el 27-O, altrament el fracàs serà definitiu.

El poble ha estat a l’alçada. N’esperem el mateix dels representants polítics.

ELECCIONS NO PLEBISCITÀRIES, MALGRAT TOT

 

Aquestes són les nostres valoracions dels resultats de les eleccions del 27S:

  1. Volíem que fossin un plebiscit, però no les hi podem considerar, per diversos motius, però sobretot per dos. El primer, que 180.000 votants no han pogut exercir el seu dret de vot des de l’estranger per impediments de les ambaixades. Un referèndum només és vàlid si es garanteix el dret de vot del 100% dels electors. El segon, que alguns partits no s’han definit ni pel sí ni pel no, i això impedeix de fer un còmput vàlid dels resultats.
  2. El triomf independentista és indiscutible: més de 1.900.000 vots independentistes enfront del milió i mig unionista. Així ho destaca la major part de la premsa estrangera, mentre l’espanyola computa com a unionista fins i tot els escassos vots del partit pirata, els vots en blanc i els nuls, per poder dir que hem perdut.
  3. Una victòria per damunt del 50% hauria accelerat el procés. Tanmateix, no ens enganyem. Tots érem conscients de la dificultat d’assolir aquesta fita (i només ens ha anat d’un 2,2%!) Això no vol dir que els independentistes ens donem per derrotats i cap a casa, i a seguir gaudint de l’Espanya autonòmica de matriu franquista. NO! La lluita continua. Hem esperat 300 anys. No ens vindrà d’un parell més.
  4. Malauradament un alt percentatge de la població catalana viu desinformada. No hem de criminalitzar tots els votants de C’S o del PP pel fet de deixar-se influenciar pels mitjans de comunicació monocolors que els bombardegen per totes bandes. Els mitjans de referent català són molt minoritaris a Catalunya i ens costa molt de fer arribar el nostre missatge a tothom.
  5. Tenint en compte que tenim en contra no només la majoria dels mitjans sinó també tots els poders d’un estat hostil, la banca i les patronals de les grans empreses privilegiades i afavorides pel BOE, el resultat obtingut és espectacular, ja que l’hem aconseguit només a base de mobilització i suport popular. Catalunya és un poble, no un conglomerat d’interessos com Espanya.
  6. Els ametllatans podem estar orgullosíssims. Junts pel Sí ha obtingut 2966 vots (58,7%) quadruplicant el resultat de la segona força. La CUP ha quedat en tercer lloc amb 379 vots (7,5%). Un 66,2% dels votants de l’Ametlla han optat per una de les opcions independentistes, fet pel qual ens hem de felicitar.
  7. Solidaritat-Bloc Municipal va optar per no recomanar una opció concreta entre les dues. Tanmateix, els membres de l’executiva hem participat activament amb Junts pel Sí-L’Ametlla. Ha estat un plaer. Volem felicitar els coordinadors de la campanya local i també el suport rebut per part de l’ANC. Ara hem de continuar sense defallir fins a assolir la independència. Visca L’Ametlla i visca Catalunya lliure.

ENGANY ELECTORAL

El ple de constitució del nou consistori el passat 13 de juny es va convertir en una espectacle lamentable. Es va formalitzar el pacte de govern entre CiU i PSOE. Davant d’aquesta escandalosa martingala electoral volem fer arribar a la ciutadania les nostres valoracions.

Tota la bona gent que va votar CiU seguint les consignes de la ANC ha estat menystinguda. Volíem un ajuntament independentista i així ho vàrem manifestar a les urnes, clarament, sense matisos, amb un 75% dels vots a favor d’opcions inequívocament independentistes. Què fa l’alcalde? Pactar amb l’únic representant d’una formació inequívocament unionista. Què votaran els regidors del govern quan s’hagin d’aprovar mocions a favor del procés de construcció del nostre estat independent? Ens podem imaginar un regidor del PSOE votant a favor d’una moció de suport al president de la generalitat i de la seva aposta clara per la independència? O d’actes simbòlics com el fet d’hissar una estelada en dependències municipals?

Mentre el nostre regidor, Francesc Sulé, es va inculpar per la consulta del 9-N en senyal de suport a la valentia que havien mostrat el president i els consellers, el senyor alcalde pacta amb els qui sistemàticament acusen Mas d’enganyar la ciutadania.

Mentre el nostre regidor, i també els d’ERC, juraven el càrrec amb la fórmula de l’AMI, el nostre alcalde se’n desmarcava i escenificava un allunyament de les entitats sobiranistes. ¿El veurem, a partir d’ara, donant suport a l’ANC i a l’AMI amb el consentiment del regidor unionista?

¿Ens imaginem, en cas de baixa temporal de l’alcalde, un alcalde en funcions del partit menys votat?

Mentre el president Mas fa un salt qualitatiu endavant trencant la federació CiU per no haver d’arrossegar rèmores que interferien en el procés, el senyor González fa un pas de gegant enrere per tornar a la vella política dels pactes contra natura. Ara tenim un govern de esquerra-dreta independentista-unionista. Felicitats! I tot perquè el senyor González ha preferit assegurar-se la majoria per no haver d’argumentar davant l’oposició per guanyar les votacions en el ple. Que potser no confia prou en els seus dots de persuasió i eloqüència?

 

Pensaments de l’endemà (Diari de L’Ametlla, juy 2015)

Volem, per començar, felicitar els membres de la candidatura de CIU per la victòria en les eleccions del diumenge 24 de maig, i molt especialment l’Andreu González que probablement continuarà ocupant l’alcaldia.

També ens congratulem de la irrupció, amb quatre representants, de la segona força independentista del país, ERC aquesta vegada amb les seves sigles i sense formar part de cap coalició. Ara les forces independentistes sumem 11 regidors de 13, la qual cosa és una excel·lent notícia.

Felicitem també el nostre candidat Francesc Sulé, que ha revalidat la confiança dels seus votants i serà regidor de l’oposició per segona vegada. Estem ben segurs que la seva feina continuarà sent tan constructiva com ho ha estat fins ara i tindrà tot el suport de la resta dels membres de SI-Bloc Municipal.

Enhorabona també als regidors entrants d’Ametlla en Comú i PSC.

Donem les gràcies ben calorosament a les 379 persones que van dipositar la confiança en la nostra candidatura, i molt especialment a les que ens van manifestar el seu suport durant la campanya, assistint als nostres actes, parlant amb nosaltres personalment o a través de les xarxes socials.

Ara només queda esperar que l’equip de govern entrant ens ofereixi durant els propers quatre anys una obra de govern que no es limiti al continuisme i a la inacció que han caracteritzat l’equip sortint, tot i estar encapçalat per les mateixes persones.

 

 

EIXOS PROGRAMÀTICS DE LA NOSTRA CANDIDATURA

 

 

 

Eficiència energètica i sostenibilitat ambiental

Aplicarem polítiques d’energia verda  des del municipi mateix que en
s permetin de tenir un poble ecològicament més sostenible. Volem també conscienciar la ciutadania del valor del nostre patrimoni natural i lluitar contra qualsevol acció que pugui degradar-lo.

Millorarem el sistema de trFrancescactament de residus vegetals emprant les noves tecnologies per a optimitzar-ne el rendiment. Desenvoluparem una política de gestió forestal i prevenció d’incendis.

 

 

FRANCESC SULÉ

 

Comunicació i Transparència

Amb l’objectiu d’acostar l’acció municipal a la ciutadania ens proposem d’habilitar tots els canals possibles que permetin la comunicació fluida en els dos sentits. De l’Ajuntament a la ciutadania, facilitant l’accés a la informació amb absoluta transparència, i de la ciutadania a l’Ajuntament, escoltant i atenent totes les propostes constructives dels ametllatans que ens ajudin a fer un poble millor per a tothom.

La informació sobre els representants de la ciutat ha d’estar sempre disponible i accessible per facilitar-ne la consulta als ciutadans. Volem posar a disposició dels

ciutadans tota la informació referent a les retribucions dels polítics i la seva tasca al servei de la gent, les facturacions d’empreses i professionals, els contractes i tot allò que es permeti a nivell legal. Cal que estigui disponible al web de l’ajuntament, en un lloc ben visible, les despeses derivades de l’activitat política al municipi (sous, indemnitzacions, subvencions…) així com les derivades de la prestació dels serveis municipals i realització d’obra pública. Volem establir un protocol de contractació en aquells casos en que la llei de contractes no obligui al pertinent concurs a fi i a efecte d’aconseguir una correcta transparència, amb l’objectiu d’acabar amb les contractacions de favor encobertes.

Ens proposem també la realització de consultes ciutadanes sobre temes d’especial rellevància per a la ciutadania.

 

 

Jovent, gent gran, famílies i cultura

Potenciarem projectes de foment de les iniciatives cíviques, culturals, esportives i empresarials del nostre jovent, el gran oblidat de la política municipal tradicional. Volem conèixer les preocupacions dels joves de l’Ametlla i poder donar resposta a les seves inquietuds. Volem establir també un diàleg amb la nostra gent gran per tal de potenciar programes socials que responguin a les seves necessitats.

Crearem l’Hotel d’Entitats, que permetrà reubicar les associacions cíviques i culturals en millors espais al llarg de l’eix Passeig-Sindicat i l’eix Can Muntanyola-Cases dels Mestres.

 

Mobilitat i transport

Farem una consulta ciutadana per a conèixer les necessitats de transport públic i desenvoluparem un programa d’actuacions al respecte.

Crearem la xarxa de camins per caminar i córrer, i el carril bici.

Potenciarem l’ús de mitjans de transport no contaminants, començant per la introducció del vehicle elèctric per a usos i serveis municipals.