Web del Toni

Evolució i expansió del budisme


 

La mort de Buda

L’any 476 aC, quan el qui havia despertat va arribar als vuitanta anys sense que l’edat li pesés, es va posar malalt durant un viatge a Kusinagra; aleshores va sentir que li havia arribat l’hora. Es va asseure en la postura del lotus i va fer el darrer discurs. Va demanar als fidels que no esperesin res “dels déus sense pietat, que també estan sotmesos a les lleis del karma, que neixen, es fan vells i moren per tornar a néixer, i que ni tan sols han aconseguit desfer-se del propi dolor”. Va encoratjar-los perquè ho esperessin tot de si mateixos: “cada ésser humà crea la seva presó”. Als seus companys fidels, els monjos deixebles, que ploraven, els va recordar les quatre nobles veritats. Després, es va estirar sobre el costat dret i va entrar en meditació, sense que ningú s’adonés del moment en què entrava dins l’èxtasi del nirvana.

Escoles o tradicions budistes

El budisme es va començar a difondre de forma immediata de la mà dels principals deixebles de Buda i aviat es va dividir en múltiples sectes amb importants divergències que successius concilis van intentar reconciliar.

mapa expansió budisme anglès mapa expansió budisme 02

Els moviments religiosos dins del budisme, sorgits amb intervals de 500 anys, van estendre la seva influència per zones diferenciades d’Àsia: el budisme Theravada o Hinayana, el més antic, molt centrat en la salvació dels monjos, es va implantar sobretot a Sri Lanka i Sudest d’Àsia;

El budisme Mahayana, sorgit entorn del canvi d’era, menys ritualista que l’hinayana, i que implica molt més a tot el món dels laics i dóna molta importància a altres figures com són els boddhisatvas, el Buda del futur, Maitreya, i a un món acolorit de paradisos i inferns, es va difondre per Xina i Japó, on va culminar en la versió chan o zen;

El Tantrayana o tantrisme, que cristal·litza entorn del 500 de la nostra era i que, amb la seva insistència en els elements màgics, connecta molt directament amb el shamanisme d’Àsia Central, Tibet i Mongòlia.

HINAYANA MAHAYANA TANTRAYANA
Petit Vehicle Gran Vehicle Vehicle Diamantí
Defensa la doctrina original de Buddha. Posa l’accent en l’esforç individual: només uns quants -els monjos- estan en condicions d’assolir la salvació. Oposada a l’anterior, defensa que la salvació és accessible a toda la comunitat. Està oferta a la religiositat popular i dona importància als actes de culte i als ritus. Tot ésser és Buddha en potència, perquè la budeïtat està dins de cadascú, però no en som del tot conscients degut a la gran ignorància i confusió que enterboleix i enfosqueix el nostre esperit.
500 aC 100 dC 500 dC
Canon pali: Tripitaka (sg I): Sutra Pitaka, Vinaya Pitaka i Abidharma Pitaka. Canon sànscrit: sutra de la Bona Llei, sutra del diamant, Prajnaparamita sutra (perfecció de la saviesa). Canon tibetà: Kanjur i Tanjur.
S’ha estés principalment a Sri Lanka, Birmània, Tailàndia, Cambodja, Laos i Vietnam. És la tradició predominant al Nepal, la Xina, Corea i el Japó. Barrejat amb la religió bon, pròpia del Tibet, crea el buddhisme tibetà.
També a Mongòlia.
Buddha, arhats (els monjos buddhistes). Buddha, Maitreya, Amitaba, Avalokitesvara, boddhisattves. Fòrmules màgiques, tantres. Xamanisme, lamaisme.

Cada país on penetrava el budisme sentia l’impacte de la seva força moral, però alhora el budisme rebia influències de les condicions locals amb què es topava, canviant així els seus ritus, el seu culte o la seva vida monàstica. Poc a poc les escisions es van fer paleses no només en l’aspecte cultual sinó també en les interpretacions dels ensenyaments de Buda. Aquestes escisions mai van afectar, però, els dogmes bàsics. Tanmateix, la doctrina budista va tenir una enorme capacitat d’adaptació als ambients i a les diferents èpoques.

El petit vehicle / Budisme Hinayana o Theravada
És un text de prova 1
El gran vehicle / Budisme Mahayana
I aquí va el segon text, mola!.
El vehicle diamantí / Budisme Tantrayana
Tercer text de prova.
Activitat aula: Mapes de les branques del budisme

Un bodhisattva és la persona que obté la bodhicitta com a motivació principal en totes les seves activitats i fets. La bodhicitta és el desig d’obtenir la il·luminació, la budeïtat, a fi de servir a tots els éssers sofrents que estan atrapats en l’existència cíclica del samsara i que no han arribat a la budeïtat. Aquest estat demana una compassió il·limitada i espontània per a tots els éssers vius, i la desaparcició de la il·lusió d’una existència pròpia o ego.

mapa expansio budisme 02

Mentre el budisme estenia la seva influència a d’altres països, a l’Índia anava decaient. Els monjos, molt entregats a assumptes filosòfics i metafísics, van començar a perdre la connexió amb els seus seguidors laics, i, per altra banda, la pèrdua del suport de la reialesa i l’adopció d’idees i pràctiques hindús vam accelerar la decadència del budisme a l’Índia.

Fins i tot els llocs sagrats per als budistes, com el lloc del naixement de Sidharta (Lumbini), el lloc on va rebre la “il·luminació” (Bodh-Gaya), el lloc on predicà per primer cop (Sarnath) o el lloc on va assolir el nirvana (Kushinagara), van ser descuidats quedant en ruïnes. Al segle XIII el budisme havia desaparegut de l’Índia, el país que li va donar origen.

mapa llocs sagrats budisme india

 

Més coses →

Aquí trobaràs materials per continuar el teu aprenentatge o avaluar els teus coneixements.

Activitats

logo-hotpotatoes logo-hotpotatoes logo-hotpotatoes logo-hotpotatoes
Activitat 1 Activitat 2 Activitat 3 Activitat 4

………………………………………………………………………………………………………………….

Enllaços per saber-ne més

icona enllaç web icona enllaç web icona enllaç web icona enllaç web
Les branques del budisme Enllaç 2 Enllaç 3 Enllaç 4

………………………………………………………………………………………………………………….

Documents

icona-jpg-50 icona-pdf-50 icona-pdf-50 icona-pdf-50
Mapes pintats a classe Doc 2 Doc 3 Doc 4

………………………………………………………………………………………………………………….

 
<<<  Les tres joies Buddhisme  >>>