Web del Toni

Blog del Toni

Només Déu és vencedor!

Aquest és el lema de la dinastia nassarita de Granada: “Wa lā gāliba illā-llāh”, Només Déu és vencedor!, que està present en moltes parets de l’Alhambra de Granada. Al Museu de l’Alhambra el lema es pot veure en diverses columnes. A les guixeries dels palaus, en les columnes de marbre, a la vaixella real i fins i tot en els enterraments el podem trobar reflectit.

Posted in: Art, Curs 2018-19, Islam, Religions

Leave a Comment (0) →

¿Cómo saber si no eres budista?, Dzongsar Jamyang Khyentse

Posted in: Budisme, Llibres

Leave a Comment (0) →

Cumes: la caverna de l’antiga profetessa

La sibil·la de Cumes era l’oracle més famós del món antic, però no l’únic. N’hi havia a Líbia, Delfos i a altres llocs.

Els colons grecs que van arribar a Itàlia al segle VIII a.C van triar un emplaçament espectacular per la seva colònia de Cumes. A l’extrem nord-oest de la badia de Nàpols, una muntanya volcànica que dominava un ampli panorama oferia una situació perfecta per a l’emplaçament de l’acròpoli, defensada als seus voltants pel mar, els llacs, els boscos i les muntanyes.

Encara es poden veure restes dels murs d’aquesta acròpolis al punt més elevat, el temple de Júpiter, antic enclavament referencial per als navegants. Aquestes ruïnes corresponen a un temple del segle V a.C, reconstruït sota el mandat de l’emperador romà August (27 a.C-14 a.C), que en el VI va ser convertit en església cristiana. En el descens s’aprecien la base i els contorns del temple d’Apol·lo, d’origen més incert. I encara més avall és factible trobar la cova d’un oracle summament famós, la sibil·la de Cumes.

(més…)

Posted in: Art, Religions

Leave a Comment (0) →

Les sibil·les de la Capella Sixtina

Entre els oracles que Virgili atribueix a la Sibil·la de Cumes, figura un que «profetitza» la glòria de l’emperador Octavi August. Encara que l’emperador va encarregar l’Eneida per inventar una història de Roma hereva directa de Troia, saltant-se Grècia.

Llegit en una altra clau, el poema prefigura l’arribada de Jesús i l’Era Cristiana. Per això, les sibil·les van conservar, al costat dels profetes de l’Antic Testament, un lloc d’honor que arriba fins a la volta de la Capella Sixtina, on Miquel Àngel va immortalitzar la Sibil·la de Delfos com una noia bellíssima i la de Cumes, que va arribar als 700 anys, com una anciana de rostre arrugat.

La iconografia catòlica renaixentista manté les sibil·les perquè consideraven que estaven dotades de la facultat de veure el futur, van anunciar l’arribada de Crist.

(més…)

Posted in: Art, Cristianisme, Premsa

Leave a Comment (0) →
Page 1 of 79 12345...»