Web del Toni

El nostre context vital

El nostre context vital

Les respostes a la pregunta pel sentit. En el dibuix que tens a sota podem llegir més exemples de respostes a la pregunta pel sentit de la vida (d’altres exemples ens els ha explicat la Betty). Podríem dir que cada persona dóna el seu sentit particular a la vida, i que hi deu haver tantes respostes o intents de resposta a aquesta pregunta com persones hi ha al món. Ja hem dit, també, que en aquesta tasca comprometem la nostra felicitat.

La persona, doncs, és subjecte de sentit i de projecte, de forma inevitable, i té la necessitat de trobar sentit a allò que fa, i de realitzar el seu propi projecte de vida.

Tanmateix, elaborar un projecte vital reeixit no és fàcil, i sovint passa que vivim la nostra vida d’una manera manllevada o adotzenada. Elaborar un projecte vital s’assemblaria molt a allò que deiem de llançar-nos a una piscina: no ens llancem a qualsevol lloc de la piscina ni de qualsevol manera, abans observem la situació, la valorem i, després, si ens interessa prou, ens aboquem a aquesta piscina plena d’aigua que és la vida i on cal aprendre a nedar el mes ràpid possible.

quadre context vital

La importància del context. Queda clar, almenys teòricament, que no hauríem d’escollir cap opció vital si abans no ens hem assabentat bé d’on estem i de què va la part de vida i de món que ens ha tocat viure (no es donen les mateixes coordenades culturals i socials aquí, a Barcelona a principis d’aquest tercer mil·leni, que a Singapur). Per tant, doncs, hem d’analitzar aquesta qüestió prèvia: en quin context estem vivint?, quines característiques o peculiaritats té la nostra societat?, quins trets la defineixen i la condicionen?

Activitat: “Quin és el nostre context vital?” 1. Escriu en quatre ratlles quin et sembla que és el context que condicionarà la nostra vida. (És a dir, quines característiques i/o paràmetres defineixen la nostra societat). 2. Ara, sintetitza-ho en un títol. (formulari de resposta)

El context de la nostra societat segons QUINO / MAFALDA

Les tires còmiques de la Mafalda ens mostren la nostra societat i la nostra vida (segons la visió d’en Joaquin Lavado “Quino”). Si les analitzem bé trobarem algunes pistes que ens ajudaran a comprendre les característiques que la defineixen.

Per fer una anàlisi correcta caldrà contestar les preguntes següents, una per cada tira còmica:

còmic Mafalda 02

Per què ens explica la situació del treballador amb un paràgraf tan llarg?

còmic Mafalda 01

Què és la normalitat?

còmic Mafalda 03

Com és el cotxe del pare de la Mafalda, i quina relació té amb el text?

còmic Mafalda 04

Què ens vol dir el joc de paraules: societat, sucietat, zoocietat?

còmic Mafalda 05

Per què està deprimida la Mafalda?

Ara anotarem a la taula següent aquelles coses que són negatives en la nostra societat, aquelles que fan la nostra vida més difícil i equivocada, segons Quino. Però, donat que de la seva lectura se’n podria deduir una crítica positiva (que es troba implícita en les tires) també l’anotarem en la seva columna corresponent.

quadre tires còmiques mafalda

Activitat: “Quina visió té Mafalda de la nostra societat?” Escriu quatre ratlles explicant la visió que té Quino-Mafalda sobre la nostra societat. Pots començar per triar la tira que, al teu parer, descriu millor com és la nostra societat. (formulari de resposta)

tires còmiques 1 / tires còmiques 2

El programa electoral de Vox o com pensa fer “la reconquesta”

Textos sobre l’educació

portada llibre pregària granota

Anthony de Mello. La pregària de la granota 2. Ed. Claret (Barcelona) 1990

Text 1 El petit Johnny va fer unes proves per a un paper d’una obra de teatre que s’havia de representar a l’escola. La seva mare sabia que hi havia posat tota la il.lusió, però dubtava que l’agafessin.
El dia del repartiment dels papers, Johnny va tornar corrents de l’escola, es va llançar sobre la seva mare i, ple d’orgull i d’excitació, va cridar: «A què no saps una cosa? M’han triat per aplaudir!»

Text 2 De l’informe escolar d’un nen: «Samuel participa estupendament en el cor del col.legi escoltant amb molta atenció.»

Text 3 Un dels pocs homes que han caminat per la Lluna explica com es va reprimir els instints artístics en arribar al satèl.lit.
Recorda que mentre mirava bocabadat la Terra, es trobava paralitzat d’astorament i dient-se: «Déu meu, quina preciositat !»
Però tot seguit tornant en sí, es va dir : «Deixa de perdre el temps i dedica’t a collir pedres.»
Hi ha dues menes d’educació: la que t’ensenya a guanyar-te la vida i la que t’ensenya a viure.

Text 4 En una ocasió van preguntar a Andrew Carnegie, un dels homes més rics del món: «Hi deu haver hagut algun moment en què us hauríeu pogut retirar, oi? Perquè sempre heu tingut molt més del que necessitàveu…»
I ell respongué: «Sí, és veritat. Però no vaig poder retirar-me. Em vaig oblidar de com es feia.»
Molta gent té por d’aturar-se a pensar i preguntar-se, perquè es pensen que no seran capaços de tornar a posar-se en marxa.

Text 5 Un home va decidir de donar oli de fetge de bacallà al seu gos Dobberman, perquè li havien dit que era molt bo per als gossos. Així que cada dia subjectava amb els seus genolls el cap de l’animal, que es resistia com podia, l’obligava a obrir la boca i li vessava l’oli pel ganyot.
Un dia el gos es va escapar i l’oli va caure a terra. Aleshores el gos torna dòcilment cap a l’amo amb actitud de voler llepar la cullera.
L’home estava astorat. I aleshores comprengué que allò que el gos rebutjava no era pas l’oli, sinó la manera com l’hi feia empassar.

Text 6 Diu una antiga llegenda que, quan Déu estava creant el món, se li van acostar quatre àngels, i un d’ells li preguntà: «què feu»; el segon li pregunta: «per què ho feu?»; el tercer: «puc ajudar-vos?»; i el quart: «quant val tot aixo?»
El primer era un científic; el segon, un filòsof; el tercer, un altruista; el quart, un agent immobiliari.
Hi havia un cinquè àngel que es dedicava a observar i a aplaudir amb entusiasme. Era un místic.

Text 7 La petita Mary s’estava a la platja amb la seva mare
«Mare, puc anar a jugar a la sorra?»
«No, xata, no vull que t’embrutis el vestit.» «Puc caminar per l’aigua?»
«No. Et mullaries i et constiparies.»
«Puc jugar amb els altres nens?»
«No, que et perdries, amb tanta gent.» «Mare, compra’m un gelat.»
«No, que tindries mal de coll.»
La petita Mary es va posar a plorar.
I la mare s’adreçà a la senyora del costat i li va dir: «Mare de Déu! Heu vist quina nena tan neuròtica?»

Debat: Les noves tecnologies, ens fan més humans?

imatge noves tecnologies debatEls avenços tecnològics que més condicionen i condicionaran la nostra vida són, possiblement, els que ens arriben amb la revolució informàtica i la de les telecomunicacions. Representen el canvi més radical en la nostra vida futura.

D’altra banda, ja hem vist que tot depèn de quin ús en faci l’home d’aquests nous mitjans tècnics que té al seu abast, però, de vegades, existeixen aspectes que s’escapen a la nostra voluntat i que ens determinen enormement.

Aquests nous mitjans seran positius o negatius?, crearan un món més humà o dificultaran el desenvolupament d’aquells valors que sí que hi contribuirien? Ens milloren o ens perjudiquen? Què et sembla ?

imatge debat noves tecnologies

Abans del debat convé que reflexionis personalment sobre el tema. Respon (sí o no o abstenció) a la qüestió motiu del debat i argumenta la teva presa de posició.

Després del debatEn el transcurs del debat hauràs sentit diverses opinions i raonaments que t’hauran fet canviar d’opinió o reafirmar-te en la que ja havies adoptat. Anota en el formulari següent aquelles argumentacions que els teus companys hagin exposat i que t’hagin semblat interessants.

Activitat: “Arguments recollits en el debat”. Escriu la teva opinió ben argumentada i anota, a més, aquells arguments dels companys que més t’hagin interessat. (formulari de resposta)

Els avenços tecnològics milloren la nostra vida?

Activitat: “Notícia sobre un avenç científic o tecnològic”. Cerca una notícia al diari on es vegi de forma clara de quina manera un avenç tecnològic contribueix a millorar algun aspecte concret de la vida humana. (formulari de resposta)

Exemples de notícies 1 / Exemples de notícies 2 / Exemples de notícies 3

 

Més coses →

Aquí trobaràs materials per continuar el teu aprenentatge o avaluar els teus coneixements.

Activitats

logo-hotpotatoes logo-hotpotatoes logo-hotpotatoes logo-hotpotatoes
Activitat 1 Activitat 2 Activitat 3 Activitat 4

………………………………………………………………………………………………………………….

Enllaços per saber-ne més

icona enllaç web icona enllaç web icona enllaç web icona enllaç web
Enllaç 1 Enllaç 2 Enllaç 3 Enllaç 4

………………………………………………………………………………………………………………….

Documents

Creen minironyons de laboratori a partir de cèl·lules mare (2013)
El móvil pronto podría servir para detectar el cáncer de piel (El Mundo 30/01/2017)
Una impresora 3D que fabrica piel humana (SER 23/01/2017)
Tecnología que salva vidas. Chamarras con airbag. (El Universal 22/10/2015)
Sacrifici segons el ritus islàmic

………………………………………………………………………………………………………………….

 
<<<  El panorama de les respostes La religió i el progrés material  >>>