Web del Toni

Els llocs sagrats

Els edificis sagrats de les grans religions

Els llocs sagrats

Els llocs sagrats en les grans religions

Amb aquest aplicatiu en flash pots conèixer els cinc espais sagrats de les principals religions del món. Clica damunt la imatge per accedir-hi.

Hinduisme

El mandir

El mandir és el lloc sagrat de culte de l’hinduisme. Una característica de la majoria dels temples d’aquest tipus és la presència de murtis (estàtues) de la deïtat hindú a la qual el temple està dedicat.

En general, el temple està dedicat a una deïtat principal, (la deïtat que el presideix), ia altres deïtats associades amb la principal. No obstant això, alguns temples estan dedicats a diversos déus.

Molts temples es troben en els principals punts geogràfics, com el cim d’un turó, prop de cascades, coves i rius, perquè els creients solen opinar que “els déus apareixen en la naturalesa”.

Budisme

La stupa

La stupa és el lloc sagrat de culte de la religió budista. És a la vegada una representació del Buda i un monument en commemoració de la seva mort o parinirvāna.

La stupa té l’origen en els túmuls i al principi consistia únicament en un caramull de pedres al cor del qual hi havia una relíquia de Buda.

Segons la tradició, després de la cremació del Buda, les relíquies varen ser repartides en vuit parts, que es distribuïren als vuit reis vinguts a retre-li homenatge. Foren aquestes relíquies les que varen ser guardades dins els primers stupes. Actualment, no tots els stupes contenen relíquies.

Judaisme

La sinagoga

La sinagoga és el lloc sagrat de culte de la religió jueva. És el lloc d’estudi i oració pels jueus. Usualment hi ha habitacions separades per a l’oració i per a l’estudi. Les habitacions d’estudi són anomenades בית מדרש Bet midraix, “Casa d’Estudi”.

La pregària en comunitat és una característica important del judaisme. Encara que les oracions es poden realitzar en qualsevol lloc, els jueus han de pregar tres vegades per dia, i el propòsit de la sinagoga és ser un lloc per dita activitat.

Els rabins no són essencials; de fet, moltes sinagogues no en tenen. Es pot realitzar un ofici religiós si hi ha un minyan, és a dir un mínim de deu jueus adults (que han fet el Bar mitsvà). Per aquesta raó, i ja que la sinagoga és un lloc principalment d’estudi i oració, no es pot definir exclusivament com a “lloc de culte”, sinó com a “lloc de reunió”. A més, per al judaisme, l’adoració de Déu involucra les activitats diàries dels homes, i les pregàries han de realitzar-se també individualment.

Cristianisme

L’església

L’església és el lloc sagrat de culte de la religió catòlica. Una església (del llatí: ecclesia, que alhora ve del grec: ἐκκλησία, que significa assemblea) és un temple cristià construït específicament per al culte religiós. Conté un altar, on se celebra l’eucaristia per part del sacerdot i un espai per als fidels.

En els primers temps del cristianisme, els creients celebraven missa a les sinagogues jueves o a llocs amagats perquè patien persecució.

Els primers edificis especialment construïts com a esglésies estaven orientats cap al Sol, ja que Crist és la llum autèntica per als seus seguidors. La planta tenia forma de creullatina.

Islam

La mesquita

La mesquita és el lloc sagrat de culte de la religió musulmana. Una mesquita és un edifici on es reuneixen els fidels musulmans per la pregària comunitària, si bé no és l’únic lloc possible per pregar.

Una mesquita segueix un pla arquitectònic, a priori molt simple, que remunta a la primera mesquita a Medina.

Tot i que algunes mesquites defugen de tot luxe i aparatositat i algunes són volgudament simples, també és cert que n’existeixen amb una gran importància arquitectònica i artística. Algunes mesquites es troben dintre de conjunts arquitectònics més amplis que poden contenir una escola alcorànica o madrassa, així com altres instal·lacions de caràcter pietós.

Bahá’í

El temple Bahá’í

Temples Bahá’í arreu del món

Els 10 temples més fantàstics del món
Les 10 esglésies més estranyes
Les parts de la mesquita
 

Més coses →

Aquí trobaràs materials per continuar el teu aprenentatge o avaluar els teus coneixements.

Activitats

logo-hotpotatoes logo-hotpotatoes
Mediacions religioses Mediacions religioses Activitat 3 Activitat 4

………………………………………………………………………………………………………………….

Enllaços per saber-ne més

icona enllaç web icona enllaç web icona enllaç web
Els llocs sagrats Enllaç 2 Enllaç 3 Enllaç 4

………………………………………………………………………………………………………………….

Documents

icona-pdf-50
Els 10 temples més fantàstics del món Les 10 esglésies més estranyes Les parts d’una mesquita Doc 4

………………………………………………………………………………………………………………….