Web del Toni

Les venus prehistòriques

Les venus prehistòriques

Les Venus són figuretes prehistòriques de dones amb els atributs sexuals molt marcats i sovint en estat de gestació. Mostren la importància de la dona en els rituals prehistòrics.

En gairebé totes elles es ressalten els atributs femeníns, sobretot els relacionats amb els òrgans associats a la fecunditat femenina: grans malucs, pits grossos i ventres abultats. De menys importància és el tractament de les extremitats, que de vegades ni hi són presents. Per tot això, es creu que aquest tipus de figures tenien molta relació amb la fecunditat o maternitat.

Venus de Willendorf

Venus de Willendorf

Venus de Lespugue

Venus de Lespugue

Aquestes estatuetes que es veuen són unes venus primitives de la fertilitat. Són la Venus de Willendorf, a dalt a l’esquerra, també anomenada la Dona de Willendorf, potser la més coneguda de totes, que es va trobar en un jaciment prop de Willendorf (Àustria) i està feta amb pedra calcària i pintada d’ocre vermell, fa uns 20 o 25 mil anys. Només medeix uns 11,1 centímetres. La del costat és la Venus de Lespugue, trobada en una cova de l’Alta Garona a França, està feta d’ivori de mamut i medeix uns quinze centímetres.

La Venus no és un retrat realista sinó una idealització de la figura femenina, característica que es pot generalitzar a la resta de venus prehistòriques. La vulva, els pits i el ventre són molt pronunciats, suggerint una forta connexió amb la fertilitat. Els braços, molt fràgils i gairebé imperceptibles, es dobleguen sobre els pits, no té una cara visible i el cap està cobert pel que podrien ser trenes, ulls o un tipus de pentinat.

Fixa’t en què els atributs femenins relacionats amb la generació estan molt ressaltats. En aquest tipus d’escultura la dona va ser considerada com a un ésser misteriós que té la missió de propagar l’espècie. Aquest misteri de la procreació va induir als artistes primitius a inspirar-se en ella en les seves representacions. El cicle dona-procreació i fertilitat de la terra, va ser el motiu pel qual es va identificar amb el culte a la mare terra.

Venus de Gagarino nº 2

Venus de Gagarino nº 2

Venus de Gavà

Venus de Gavà

Venus de Grimaldi

Venus de Grimaldi

Venus de Menton

Venus de Menton

Venus de Hohle Fels

Venus de Hohle Fels

Venus de Kostenki

Venus de Kostenki

Venus de Laussel

Venus de Laussel

Venus de Lespugue (rèplica)

Venus de Lespugue (rèplica)

Venus de Lespugue

Venus de Lespugue

Venus de Mal'ta

Venus de Mal’ta

Venus de Savignano

Venus de Savignano

Venus de Dolní Vestonice

Venus de Dolní Vestonice

Venus de Willendorf (exposada)

Venus de Willendorf (exposada)

Venus de Willendorf (frontal)

Venus de Willendorf (frontal)

Venus de Willendorf (darrere)

Venus de Willendorf (darrere)

Venus de Gagarino nº 1

Venus de Gagarino nº 1

La semàntica de la imatge femenina en l’art gravetià (23-22 mil·lennis a. C.) segueix sent un misteri en l’actualitat. Les primeres troballes de les figuretes en els anys 1920- 1930 van permetre parlar de matriarcat, més tard van ser interpretades com a Deesses Mare, com mestresses de la llar o del món animal i van ser declarades símbols de fertilitat i procreació.

Activitat: Una venus del paleolític

A fi d’elaborar un petit catàleg o col·lecció d’algunes venus prehistòriques fes l’activitat següent:

1) Cerca informació sobre alguna venus prehistòrica.

2) Després “copia” la informació més interessant sobre la venus que hagis escollit, així com una imatge seva, en un document word o qualsevol altre document de text. (Atenció que no n’hi ha prou amb “copiar i enganxar” aquesta informació, sinó que l’has de redactar de forma homogènia, fent que es pugui llegir amb fluïdesa, i sense utilitzar paraules que no saps).

3) Busca informació sobre què són les venus prehistòriques, quines característiques tenen, per a què servien, etc… i redacta un text on s’expliqui de manera entenedora.

4) Cerca el link d’una imatge seva, un text explicatiu de la venus que has escollit i un altre text on s’expliqui què són les venus primitives.

Formulari de resposta
Enllaços per saber-ne més

Venus paleolítiques

Catàleg d’imatges de deeses prehistòriques

Com es comenta una escultura. Les venus paleolítiques

Quatre teories per entendre la pintura paleolítica