NOTA DE PREMSA: EL GRUP MUNICIPAL DE PDECAT – DEMÒCRATES CELEBRA I AGRAEIX QUE LA GENERALITAT SÍ COMPLEIXI AMB ELS SEUS COMPROMISOS I POSI EN MARXA EL NOU SERVEI DE BUS CAP A LA UAB

Els Regidors Laura Navarro, Jordi Pujol i Jaume Oliveras, van mantenir el passat dia 29 d’agost de 2018 una trobada amb el Conseller de territori, Damià Calvet, per tractar entre altres aquesta qüestió.

Un cop sabuda la notícia que a partir del dilluns 11 de febrer els universitaris de Palau-solità i Plegamans, juntament amb els de Caldes de Montbui, Sentmenat i Polinyà disposaran d’un servei de bus, amb diferents freqüències i parades d’acord amb els horaris lectius de la Universitat, per tal que amb uns quaranta minuts puguin arribar a Bellaterra, el Grup municipal de PDECAT – Demòcrates celebra que, després de molts esforços i anys, s’hagi aconseguit quelcom reclamat des de fa molt temps per part dels estudiants que, fins ara, es veien obligats o bé a desplaçar-s’hi amb vehicle privat si en tenien, o bé a fer múltiples combinacions amb mitjans de transport diversos per arribar-hi, la qual cosa els comportava grans pèrdues de temps en els desplaçaments.

El compromís de posar en marxa un servei de bus cap a la UAB, va ser inclòs en el Pla de Govern municipal per al present mandat, tot i que les àrees de competència atorgades a l’esmentat Grup del PDECAT-Demòcrates no permetien treballar-ho d’una forma directa. Sí que, a nivell de Partit els Regidors que integren aquest grup municipal van poder tractar diversos temes en una trobada amb el Conseller de Territori Damià Calvet, que va tenir lloc a Sant Feliu de Codines el passat 29 d’agost, junt amb altres alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores dels diferents municipis per on passa la carretera C59. I va ser en aquella trobada quan des del Grup municipal del PDECAT – Demòcrates es van plantejar solucions per a la cessió al nostre municipi de la titularitat de l’Avinguda Catalunya mitjançant la subscripció d’un conveni i així poder començar a desplegar el projecte de fer d’aquesta via un veritable eix urbà i comercial de la nostra vila. També tot el que es refereix a la problemàtica de la rotonda de caldes de la C59, on sembla que ben aviat es començarà a veure el fruit d’aquelles converses amb l’inici d’obres de millora que permetran descongestionar en bona part aquella zona. I, finalment, van tractar, pel que fa al nostre poble, la necessitat d’un transport digne dels nostres estudiants cap a la UAB. I resulta evident que ara en veiem els resultats.

De fet, en el Ple municipal d’aprovació dels Pressupostos per a 2019 celebrat el passat mes de novembre, als que no hi vam donar suport pels importants incompliments de molts dels compromisos inclosos en el Pla de Govern, com també en el Ple extraordinari del 28 de desembre, convocat amb tres hores d’antel·lació per desestimar les nostres al·legacions als pressupostos, vam preguntar expressament sobre com estàven els treballs per tal d’activar aquest servei de bus cap a la UAB, obtenint com a resposta que l’Ajuntament ja ho havia demanat en el seu dia, però que, com que la Generalitat no volia, no es podia posar en marxa aquest servei.

Finalment, des del Grup municipal de PDECAT – Demòcrates volem denunciar que se’ns convoqués, només, amb dos dies d’antel·lació per a l’acte inaugural del nou servei de bus, celebrat el passat divendres dia 8 de febrer, fent impossible així la Nostra asistencia, donades les nostres obligacions laborals i professionals, ja que l’acte va tenir lloc a les 12.30 del matí. Però, pel que sembla, tampoc l’equip de Govern ho va saber massa dies abans, la qual cosa demostra que res havia fet al respecte, limitant-se a ser un convidat més a l’acte per innaugurar un nou servei que tant esperen els nostres universitaris.

Sabíem que la Generalitat estava treballant en aquest i altres àmbits. El resultat és un acord entre la generalitat i l’empresa Sagalés que dona sortida a tant històrica reivindicació, no només pel que fa al nostre poble, sino també als municipis del nostre entorn immediat.

Ara, amb les actuals tarifes existents, els universitaris palauencs i plegamanins podran desplaçar-se a la Universitat de Bellaterra sense problemes i en un temps molt raonable. L’equip de govern s’haurà trobat amb un regal inesperat, però que tant i tant cal que celebrem tots plegats!

Palau-solità i Plegamans, 9 de febrer de 2019.

Grup municipal PDECAT – DEMÒCRATES

Entrevista de Ràdio Palau a Laura Navarro

Aquí podeu escoltar l’entrevista de Laura Navarro a Ràdio Palau del passat dijous 13 de desembre de 2018

Entrevista de Ràdio Palau a Jaume Oliveras

Us deixem l’enllaç perquè, si us ve de gust, pogueu escoltar la mitja hora llarga d’entrevista:

http://www.radiopalau.cat/pl5/radio-a-la-carta/id1207/pd-18-d-octubre-2018.htm

Entrevista de Ràdio Palau a Laura Navarro

Laura Navarro encapçala PDeCAT a PSiP

Pots escoltar les seves declaracions a RàdioPalau en l’àudio següent:

Entrevista de Ràdio Palau a Jordi Pujol

Píndoles informatives del Ple Municipal de Febrer

Aprovades per unanimitat les bases i la convocatòria del concurs d’emprenedoria 2018. Ideat per la nostra regidora Laura Navarro, estem contents i orgullosos d’haver impulsat aquest nou model d’incentivació per a les empreses del nostre poble en el camp de la renovació, innovació i investigació, com a eina imprescindible per a la creació de nous llocs de treball de qualitat.

També per unanimitat es va aprovar la modificació del ROM, a proposta del nostre grup municipal, per tal de permetre que en les mocions de caràcter polític presentades pels diferents grups municipals, es puguin aprovar, ni que sigui en part, possibilitant la votació per separat dels diferents punts d’acord que continguin.

També en relació amb el ROM, vam posar una proposta de Reglament de Participació Ciutadana damunt la taula i vam donar-nos entre tots dos mesos per portar-ne un de màxim consens a aprovació per part del plenari, després de les aportacions que puguin fer els diferents grups i regidors. Vam aconseguir, doncs, garantir que d’aquí a dos mesos l’Ajuntament disposi finalment d’un Reglament de Participació Ciutadana, complint així amb els nostres compromisos i amb el Pla de Govern en el seu dia subscrit.

Malgrat que el PSC va voler donar la imatge de que la gestió i el seguiment dels convenis de cessió d’ús de la Masia de Can Maiol signats amb la Fundació Arqueològica Clos eren exemplars, va quedar ben palès que la citada Fundació no ha complert ni un bri dels compromisos adquirits, mentre que l’Ajuntament sí va aportar 45 milions de pessetes per tirar endavant el projecte. Malauradament la moció presentada pel nostre grup no va tirar endavant per motius ideològics que res tenen a veure amb el compromís de salvaguardar el patrimoni del nostre poble, però estem convençuts d’haver aconseguit dues coses primordials: que es duran a terme actuacions per evitar la progresssiva degradació de l’element patrimonial i la restitució del mateix a l’Ajuntament per a un nou ús; seguirem amatents perquè així sigui.

Com no podia ser d’altra manera, vam adherir-nos a la moció per la protecció del model d’Escola Catalana, (absent la representant del PP, només C’s va votar-hi en contra), model d’immersió lingüística que és una història d’èxit de més de 30 anys, amb el consens de tota la comunitat educativa i la complicitat i l’esforç de famílies no catalanoparlants, que posa el benefici de l’infant per sobre de tot, reconegut i posat d’exemple en nombroses ocasions internacionalment, fins i tot pel High Level Group on Multilinguism de la Unió Europea.

EL GRUP DE PDECAT – DEMÒCRATES A L’AJUNTAMENT DE PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS, celebra que el projecte de la nova Biblioteca municipal sigui una realitat després d’un intens treball de més de dos anys.

Aquests dies s’ha fet públic que ja ha estat escollit el despatx d’arquitectes que ha de redactar el projecte definitiu i dirigir l’execució de les obres de la futura nova biblioteca municipal.

El Grup municipal de PDECAT – DEMÒCRATES va entrar al Govern municipal al juny de 2015 amb l’objectiu prioritari de tirar endavant aquest projecte, després d’anys i anys de promeses, però sense que res s’hagués fet al respecte fins aleshores, essent l’única candidatura que va incorporar aquest compromís en el Programa Electoral.

Per aquest motiu, els regidors del PDECAT – DEMÒCRATES van fer incloure tant en el Pacte de Govern com en el consegüent Pla de Govern, el compromís de construcció d’un nou equipament de biblioteca, donada la seva més que perentòria necessitat al nostre poble. D’aquesta manera, un cop iniciat el present mandat, es van iniciar els contactes amb la Diputació de Barcelona a fi d’engegar tot el procés que ara ha assolit un nou objectiu com és el d’haver triat un avantprojecte i l’equip d’arquitectes. Però han estat diverses les etapes superades fins ara.

En primer lloc, a l’octubre de 2015, el nostre Cap de Llista, Jaume Oliveras, va mantenir una trobada informal amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, per explicar el nostre compromís de construcció d’una nova biblioteca, amb la voluntat que, amb el suport de la mateixa Diputació, un cop construïda s’integrés a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. La conversa ens va portar a saber els tràmits necessaris per tal d’iniciar tot el procés. Així, en poc temps, el Regidor de Cultura, Jordi Pujol, va reunir-se amb la Sra. Marta Cano, gerent de l’àrea de Biblioteques de la Diputació i el Sr. Ferran Burguillos cap de zona de la nostra comarca, al mateix temps que iniciàvem els tràmits per sol·licitar la subvenció de gairebé sis-cents mil euros que l’organisme provincial podia destinar al nostre projecte, i que al llarg de l’any 2016 es va confirmar definitivament.

Les diverses reunions mantingudes amb la Sra. Marta Cano van comportar que la Diputació es comprometés, a més, a aportar tota la logística, mobiliari, material i tècnic responsable del futur equipament, a banda dels i les tècniques que supervisarien tot el procés fins a la definitiva construcció, però que també ens ajudarien a fer la tria dels terrenys municipals més adequats per ubicar la biblioteca, com així es va fer.

Des del primer moment també, malgrat les limitacions pressupostàries imposades pel govern espanyol, vam treballar dins del Govern municipal perquè cada any es destinin els imports possibles per disposar de diners de cara a l’inici d’unes obres amb un cost estimat de tres milions i mig d’euros. D’aquesta manera, en aquests moments ja hi ha disponible un total d’un milió cinc-cents-noranta-un mil euros, que s’afegeix als prop de cent-trenta-cinc mil euros ja habilitats als pressupostos municipals per a la redacció del projecte bàsic inicial.

Amb tot, durant l’any 2016, va acudir al nostre poble la Sra. Marta Cano per explicar, tant a les forces polítiques amb representació a l’Ajuntament com a entitats i ciutadans la forma de procedir per part de la Diputació a l’hora d’escollir projecte i tirar endavant les obres. Molt important també la definició del que s’ha anomenat “l’Ànima” de la Biblioteca. I en aquest sentit, s’ha comptat amb la participació d’entitats i ciutadans que, amb l’asessorament dels tècnics de la Diputació, van fer possible que en el ple municipal del mes de juliol de 2016 fos aprovat per unanimitat el Pla Funcional de la futura biblioteca que definia al detall l’equipament en qüestió. Aquest punt també es va tenir en compte en la redacció del Pla d’acció Cultural de Palau-solità i Plegamans, iniciat a mitjans de l’any 2016 i culminat a finals de setembre de 2017, pendent només de possibles aportacions finals i aprovació per part del Ple Municipal.

Arribats a aquest punt, foren vint-i-cinc els despatxos d’arquitectes interessats en la redacció i direcció d’aquest projecte de biblioteca que es van presentar al concurs d’idees convocat per la Diputació, havent estat cinc els finalistes, dels quals durant els darrers dies hem tingut coneixement de l’equip escollit així com de la proposta presentada, que ha estat de l’agrat del jurat format per diversos tècnics i professionals, dels que l’Ajuntament hi tenia dos representants.

Durant l’any 2017, els regidors del Grup municipal de PDECAT – DEMÒCRATES, van mantenir diverses reunions amb el Director General d’Arxius, Museus i Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Sr. Jusép Boya, amb qui es va acordar que visitaria el nostre Ajuntament durant el passat mes d’octubre, després que ell mateix es comprometés a subscriure un conveni plurianual amb l’Ajuntament pel qual es destinarien uns quatre-cents mil euros durant dos o tres anys per tal d’assegurar la construcció de la tant anhel·lada biblioteca. Però, l’aplicació del 155 va enviar en orris totes aquestes espectatives, i ha truncat el que hauria estat la garantia econòmica definitiva per afrontar la despesa de la construcció de l’equipament.

En tot cas, el Grup municipal de PDECAT – DEMÒCRATES vol expressar altra vegada la seva gran satisfacció per aquest nou pas endavant a l’hora de fer realitat el vell somni de disposar d’una biblioteca integrada a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. Volem fer explícit reconeixement als nostres Regidors Jordi Pujol i Laura Navarro per la gran feinada portada a terme durant aquest dos anys, sense els quals no seríem on som en aquests moments, així com als tècnics/es tant de l’Ajuntament com de la pròpia Diputació de Barcelona, tot desitjant que el nou regidor de Cultura segueixi amb el que, hores d’ara, ja no pot tenir marxa enrere.

EL GRUP DE PDECAT – DEMÒCRATES A L’AJUNTAMENT DE PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS, celebra que s’hagin aprovat les Bases pels Ajuts Socials de la quota de l’IBI per a les famílies més vulnerables.

Treballar per a les persones i més encara per a les que pateixen un major grau de vulnerabilitat econòmica, ha estat i és el principal objectiu de la nostra feina com a servidors públics. En aquest sentit, des que vam iniciar l’actual mandat amb responsabilitats de Govern, des de l’àrea de Serveis Socials s’ha treballat per consolidar un sistema d’ajuts i prestacions que ha fet possible que tot ciutadà del nostre poble gaudeixi dels mateixos drets i oportunitats que qualsevol altre que sí mantingui un nivell d’ingressos familiars i personals més elevat. Així, després de constatar, mitjançant la Comissió de Tarifació Social constituïda a finals de 2015, que el nivell d’ajuts, subvencions, exempcions fiscals, bonificacions i prestacions, és dels més elevats que permet l’actual legislació, i a la vista de l’acord unànim del Ple de l’Ajuntament, ens vam posar a treballar en l’elaboració d’un Reglament o Bases Reguladores, per a l’atorgament d’ajuts socials per a poder atendre el pagament de la quota de l’IBI de l’habitatge familiar habitual a les persones o famílies amb major grau de vulnerabilitat social i/o econòmica.

L’objecte d’aquestes bases és regular l’atorgament d’ajuts socials, per un import que pot ser l’equivalent fins al 50% o al 100% de la quota líquida de l’impost sobre béns immobles (IBI) corresponent a l’habitatge habitual de persones que es troben en una situació d’escassa capacitat econòmica i en les quals concorren circumstàncies que les fan particularment vulnerables al risc de pobresa i exclusió social, mitjançant l’ajut econòmic parcial o total per pal·liar la càrrega tributària.

Malgrat haver sortit del Govern municipal el passat dia 5 d’octubre, cal remarcar que, després d’un intens treball transversal entre tècniques de l’Organisme Autònom de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, que és l’encarregada de recaptar els impostos municipals a Palau-solità i Plegamans, les de l’àrea de Serveis Socials i l’Interventor municipal, es va obtenir aquestes bases que, sota els mateixos criteris emprats per a l’atorgament dels diferents ajuts d’urgència social, permetran engegar definitivament, uns ajuts als que, des de l’exercici econòmic de 2016, l’Ajuntament hi ha destinat una partida de deu mil euros l’any, la qual cosa significa que, hores d’ara, es disposa d’un total de vint mil euros (dels anys 2016 i 2017) per a posar en marxa aquest tipus de prestació que s’haurà de sol·licitar cada any, si es donen les circumstàncies per a poder-hi concórrer.

Satisfets d’haver pogut deixar enllestida aquesta feina abans de la nostra sortida del Govern municipal, esperem que, des d’ara se’n faci la màxima difusió per a que les famílies amb situació de màxima vulnerabilitat econòmica les puguin sol·licitar i tot plegat pugui redundar en una major qualitat de vida i dignitat per a les mateixes.

Entrevista de Ràdio Palau a Jaume Oliveras