Més de 300 persones gaudeixen de l’òpera “Il trovatore” de Verdi a l’Hostal del Fum

El parc va acollir divendres la retransmissió per pantalla gegant de l’obra en el marc del Liceu a la Fresca

Divendres 21 de juliol a les 22h, Palau-solità i Plegamans va ser un dels 166 municipis de tot Espanya que van retransmetre la nova producció d’òpera d’Il trovatore de Verdi a espais públics i a la fresca. A Palau-solità i Plegamans la festa de l’òpera es va celebrar al parc de l’Hostal del Fum amb la retransmissió en directe del programa especial del Canal 33, i on s’hi van apropar més de 300 persones.

“És una manera de promoure, potenciar i acostar la cultura a la població, creant una complicitat intergeneracional i transversal en tota la ciutadania a més de gaudir d’un espai natural emblemàtic del nostre poble”, ha dit el regidor de Cultura, Jordi Pujol.

La funció va començar a les 22h i va finalitzar sobre les 00.40h. Malgrat que el silenci no era tan imprescindible com en un auditori, la gent va callar respectuosament i si parlava, ho feia baixet. Un públic expectant va seguir Il trovatore, un enorme repte vocal per als seus intèrprets.

Les 250 cadires que s’havien preparat inicialment per acollir els espectadors es van quedar curtes al Parc de l’Hostal del Fum i van haver de portar 50 més per donar cabuda a tots els entusiastes de l’òpera.

És el primer cop que Palau-solità i Plegamans es converteix en una de les platees del Liceu a la Fresca. Es calcula que, en total, ha permès que unes 72.000 persones gaudeixin a l’aire lliure d’aquesta producció dirigida per Joan Anton Rechi. La gravació és una coproducció del Gran Teatre del Liceu amb la productora Jack Fébus i Mezzo i es va realitzar amb 7 càmeres, totes ubicades a la sala del Teatre: 6 a platea i 1 robotitzada al 3r pis.

L’any passat van ser 121 municipis els participants del Liceu a la Fresca, pel que enguany la implicació ha crescut. Aleshores es va projectar l’obra La bohème de Puccini.

Liceu a la Fresca: l’Hostal del Fum acull la retransmissió de ‘Il trovatore’ de Verdi

El parc de l’Hostal del Fum acull aquest divendres, 21 de juliol, a les 22.00h, la retransmissió per pantalla gegant de ‘Il trovatore’, de Giuseppe Verdi.

Per gaudir d’aquesta retransmissió només cal presentar-se al parc de l’Hostal del Fum amb prou antelació com per tenir els sentits a punt quan s’obri el teló del gran teatre barceloní. Serà a les 22.00h quan el Liceu oferirà la retransmissió en directe de ‘Il trovatore’ a 166 municipis de tota Espanya, entre els que s’inclou Palau-solità i Plegamans.

És el primer cop que Palau-solità i Plegamans es converteix en una de les platees del Liceu a la Fresca. Es calcula que, en total, permetrà que unes 72.000 persones gaudeixin a l’aire lliure d’aquesta producció dirigida per Joan Anton Rechi. La gravació és una coproducció del Gran Teatre del Liceu amb la productora Jack Fébus i Mezzo i es realitzarà amb 7 càmeres, totes ubicades a la sala del Teatre: 6 a platea i 1 robotitzada al 3r pis.

Curs d’acollida per a persones nouvingudes a Palau-solità i Plegamans

El Consell Comarcal del Vallès Occidental organitza a Palau-solità i Plegamans un curs per a persones immigrants o retornades a Catalunya.

El curs, ‘Coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic’, té una durada total de 15 hores. Es durà a terme entre el 10 i el 14 de juliol al Centre Cívic (antic CAP). L’horari és de 9 a 14h els dies 10 i 11 i de 9 a 11h els dies 12, 13 i 14. L’assistència i aprofitament d’aquesta formació donarà accés al certificat de primera acollida per a persones estrangeres.

Per inscriure’s cal trucar al Consell Comarcal, al número de telèfon 93.727.35.34, o bé adreçar-se als Serveis Socials de l’Ajuntament, al carrer Anselm Clavé, 11, de dilluns a divendres, de 9 a 14h. El número de telèfon dels Serveis Socials municipals és el 93.864.30.12.

Les persones que realitzin el curs obtindran coneixements sobre la història, la cultura i la geografia i el marc jurídic de Catalunya, així com informació d’interès de Palau-solità i Plegamans.

Aquesta formació compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, l’entitat Palau Solidari i l’Associació Noves Vies.

Cloenda dels cursos de català i del Voluntariat per la Llengua

El dimecres 21 de juny a les 19 h es va celebrar la cloenda dels cursos de català i de la 27a edició del Voluntariat per la Llengua al pati de la masia de Can Cortès de Palau-solità i Plegamans.

La cloenda va comptar amb una mostra gastronòmica de plats ben diversos com: coca de recapte, coca de ceba, sopa ucraïnesa, truita de patata, pa amb tomàquet, arròs amb llet, crema, coques de Sant Joan i d’altres tots elaborats pels alumnes dels cursos de català i dels Voluntaris per la Llengua.

Durant l’acte els alumnes i membres del VxL van presentar els plats que havien portat i vam poder gaudir d’un tast deliciós de productes típics de països i cultures diferents.

Finalment, el regidor de cultura, el senyor Jordi Pujol, i l’alcaldessa van repartir als participants un petit obsequi de record de l’acte.

Palau-solità i Plegamans vol ser refugi i recorda que l’asil és un dret universal

El proper Consell Municipal de Serveis Socials tractarà l’acollida local de refugiats de forma monogràfica

Avui, Dia Mundial dels Refugiats, l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha tornat a penjar a la casa consistorial la pancarta de la campanya #SomRefugi, coordinada per la Xarxa Asil.cat. El municipi recorda així el seu compromís amb l’acollida de les persones desplaçades per la guerra i la violència. Es reclama, alhora, que l’Estat Espanyol compleixi amb l’acord de la Unió Europea i aculli les més de 17.000 de persones que estableix el pacte. Fins al moment, Espanya ha donat asil a unes 1.300. També vol posar sobre la taula la necessitat de seguir treballant per a la millora de les condicions d’acollida de les persones que sol·liciten protecció internacional.

En aquest context, l’Ajuntament celebrarà el 10 de juliol un Consell Municipal de Serveis Socials que serà un monogràfic sobre aquesta temàtica, tal i com ha avançat Jaume Oliveras, Tinent d’Alcaldia i regidor de Serveis Socials, Solidaritat, Cooperació i Voluntariat, a Ràdio Palau: “Òscar Barbero, de Creu Roja, vindrà per explicar com aplicar i desenvolupar els plans català i estatal de refugi, de manera que tindrem informació clara sobre què podem oferir i com fer-ho”. “És important que les entitats i els representants polítics locals sapiguem què estem fent bé i què no, què tenim al davant, quines obligacions s’estableixen i com podem col·laborar-hi”, afegeix Oliveras.

De fet, el regidor subratlla que “l’Ajuntament té disponibilitat absoluta per col·laborar en l’acollida i treballar per ajudar els refugiats de la mà del Consell Comarcal del Vallès Occidental”. “Les accions per a l’acollida no es refereixen només a l’habitatge, que de municipal no en tenim –concreta Oliveras-, però sí podem oferir altres eines, com treballar per l’ocupació d’aquestes persones o donar el suport de Serveis Socials perquè accedeixin a ajudes que assegurin el seu benestar i la seva dignitat”.

Pel que fa a les peticions del municipalisme perquè l’Estat Espanyol compleixi els seus compromisos amb aquesta matèria, el regidor recorda que “l’Ajuntament ha fet instàncies i mocions, com el Consell Comarcal i altres administracions i organismes, exigint que el govern espanyol compleixi amb els acords internacionals, i encara no s’ha acollit ni al 10% de persones que haurien d’arribar”.

Presentació del llibre ‘Observar la Natura’ sobre els paratges vallesans a l’entorn de Palau-solità i Plegamans

L’auditori de Can Cortès va acollir aquest dimecres la presentació del llibre ‘Observar la Natura’, amb text i fotografies de Jaume Pérez Barrachina i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans. Com explica l’autor, aquest llibre té per objectiu donar a conèixer paisatges i paratges de la vila i del seu entorn “observats amb deteniment”. La publicació compta amb 32 pàgines i tot i que és eminentment gràfica, també disposa de textos on s’explica el conreu de l’ametller, els pous de vinya, la importància dels arbres, el foc al bosc o ser pagès al nostre país, entre altres temes.

El regidor de Turisme, Jaume Oliveras, va presentar l’acte a Can Cortès i va felicitar Barrachina “per la seva dedicació i estimació al poble i pel fet de posar una eina de promoció i coneixement d’una part important de la vila a les nostres mans”.

Oliveras va recordar les possibilitats turístiques de Palau-solità i Plegamans i la planificació que en matèria de turisme s’ha començat a elaborar de cara a fer que la vila esdevingui un veritable pol d’atracció de turistes proper a Barcelona. “Per això, aquest llibre que teniu entre les mans, el que pretén, i de ben segur que aconsegueix, és donar a conèixer aquells paisatges del poble, però també dels municipis limítrofs, que permeten descobrir veritables joies naturals”, va assenyalar el regidor.

L’autor del llibre ‘Observar la Natura’ va explicar que el territori al voltant de la nostra vila és privilegiat, molt equilibrat, i que cal argumentar, divulgar i promocionar. Barrachina va presentar durant l’acte a Can Cortès, totes les imatges que apareixen en la seva obra i va fer una explicació dels indrets retratats: “Volem unir l’activitat física amb el coneixement del nostre territori més proper. Tenim a tocar paisatges magnífics i sorprenents i el nostre deure és protegir-los”

Satisfacció en la 1a Mostra d’Entitats

Palau-solità i Plegamans ha organitzat aquest dissabte la seva primera Mostra d’Entitats. Hi han participat gairebé una trentena d’associacions culturals, cíviques i socials de la vila.

Jordi Pujol, regidor de Cultura de l’Ajuntament, es mostrava satisfet als micròfons de Ràdio Palau amb el desenvolupament de la jornada: “Ha estat molt positiva, amb molta participació de les entitats, que s’hi han bolcat”. I és que l’objectiu d’aquesta mostra era, tal i com recordava Pujol, ha estat “que les entitats es donin a conèixer i que rebin un reconeixement a la tasca que fan”. I és que el teixit associatiu de la vila fa feina en camps que van de la solidaritat a l’art.

Centrant-se en un dels àmbits, el regidor va destacar que “la cultura popular que fan les entitats construeix una societat més rica, més plural, més oberta”. De cara a futures edicions, Pujol va manifestar que “es durà a terme una valoració conjunta; des de l’Ajuntament ens posarem a disposició del que les entitats considerin oportú”. L’objectiu a perseguir, si es decideix fer canvis en el format o les dates, seria augmentar l’afluència de públic que no pertany al món associatiu.

La mostra, que duia el lema ‘Associa’t, les entitats fem poble!’ va comptar amb tota mena d’actuacions, des d’un concert de gralla a un espectacle musical i poètic dedicat a Montserrat Roig. A més, va haver-hi teatre, country, timbals i danses uruguaianes, un taller de ball, sardanes i una tabalada.

Fora del programa de la mostra, Palau-solità i Plegamans ha viscut durant el cap de setmana altres actes que donen una idea de la riquesa associativa de la vila. Diumenge, per exemple, Càritas Parroquial va aplegar desenes de persones en el seu dinar solidari. Abans, va tenir lloc la tradicional Festa del Segar . Una desena de mestres veterans de la falç van mostrar l’art de segar a mà, tal i com s’ha fet durant segles els camps de cereal del Vallès. Van comptar amb l’acompanyament del Patronat de Sant Isidre, el Grup Graller el Ramat i força públic. Al final, i per recuperar forces, tothom va poder gaudir d’un bon esmorzar de segadors basat en botifarra i cansalada a la brasa.

Dissabte se celebra la 1a Mostra d’Entitats

El teixit associatiu del municipi organitza la 1a Mostra d’Entitats. Se celebra aquest dissabte, de 10 a 20h, a la plaça de la Vila.

El Regidor de Cultura i Patrimoni, Jordi Pujol, impulsa la primera Mostra d’Entitats  Culturals, Cíviques i Socials en la que hi seran presents gairebé una trentena d’entitats del nostre poble. Amb el lema “ASSOCIA’T, Les entitats fem poble”, la mostra té l’objectiu de posar en valor i donar a conèixer les activitats que aquestes duen a terme i engrescar la ciutadania a participar-hi activament tot l’any.

La mostra inclou un variat programa d’activitats i espectacles:

· 11.00h – Obertura
· 12.00h – Geganters: Concert de Gralla
· 12.30h – Country
· 13.10h – Espectacle de teatre del Taller de les Arts
· 17.00h – Candombe Bantú
· 17.20h – Taller de Ball d’Haribala
· 18.00h – Sardanes
· 18.45h – Tabalada dels Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga
· 19.00h – Correllengua. Espectacle de música i poesia: ‘Pinzellades de Roig’. Composició de Jaume Calatayud i Vicente Monera a partir de l’obra de Montserrat Roig.
· 20.00h – Cloenda.

La Cambra de Comerç de Sabadell presenta un estudi sobre la dinamització comercial a Palau-solità i Plegamans

La Cambra de Comerç de Sabadell ha lliurat un complet estudi per a la dinamització comercial de Palau-solità i Plegamans. Jaume Bercial, director gerent de la Cambra, i Manel Amado, cap d’Assessoria de Comerç Interior de la Cambra, van acudir ahir al vespre a Can Cortès per presentar-ne les conclusions.

Carmen Cabeza, Alcaldessa accidental de Palau-solità i Plegamans, i Jaume Oliveras, tinent d’Alcaldia i regidor de Comerç, van participar de l’acte, junt amb una trentena de comerciants del municipi, que van participar al final de la presentació d’un debat sobre la temàtica.

Carmen Cabeza, en la cloenda de l’acte, va agrair a tothom la seva participació i va subratllar que “potenciar el comerç és un projecte de poble, lluny de qualsevol personalisme”. Amb tot, Cabeza va matisar que “tot i que cal buscar sempre el màxim consens, les decisions que es prenen no sempre agraden a tothom”.

Jaume Oliveras es va expressar en un sentit similar en la presentació de l’acte: “És una eina tècnica, no política, que ens ha de servir a tots per encarrilar el futur”. “Hem d’intentar assolir el màxim consens, tenint com a base aquest full de ruta.

Jaume Bercial, al seu torn, va precisar que la Cambra lliura una “eina de coneixement de la qual només en disposen els grans operadors comercials i que pot ajudar a prendre decisions estratègiques en diversos nivells”. Bercial es referia al nivell col·lectiu, de municipi, però també “en l’individual, ja que cada negoci pot extreure’n informació útil per prendre decisions”.

Anàlisi global i propostes
Per obtenir informació detallada de l’estudi es poden consultar els següents documents:

·Presentació de l’estudi (resum i síntesi)
·Estudi per a la dinamització econòmica comercial de Palau-solità i Plegamans
·Estudi d’hàbits de compra a Palau-solità i Plegamans

Manel Amado, com a responsable tècnic de l’estudi va entrar en matèria detallant un bon nombre d’aspectes analitzats, conclusions i propostes per enfortir el comerç local. La fotografia actual del comerç local és positiva, tenint en compte la valoració expressada per la ciutadania. Es considera que el servei d’atenció és molt correcte, destacant l’amabilitat, la professionalitat, el coneixement del català i els horaris d’obertura.

Aquest complet estudi fa una anàlisi transversal que identifica les potencialitats i mancances del municipi a nivell comercial. Inclou aspectes com l’estudi de l’oferta i la demanda, reunions de treball amb empresaris i entitats, enquestes a la ciutadania, consideracions demogràfiques i urbanístiques i l’avaluació de factors com els esdeveniments que s’organitzen, el transport, o l’impacte del mercat setmanal.

A més de les enquestes que detallen els hàbits de compra de la ciutadania de Palau-solità i Plegamans i de les persones que acudeixen el Mercat Setmanal, entre altres aspectes, l’estudi inclou una anàlisi del municipi que avalua aspectes diversos, aturant-se especialment en l’urbanisme, la mobilitat i la realitat demogràfica. També consta d’una anàlisi DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats) del comerç local. De tot plegat, se n’extreuen conclusions i propostes d’actuació.

De l’estudi van sorprendre dades com que el 37% de persones que visiten el Mercat Setmanal provenen d’altres municipis. “És un element generador de fluxos de visitants que s’hauria d’aprofitar millor perquè beneficiï més al teixit comercial local”, expressava Amado. També va sobtar que és Barcelona qui capitalitza més fugues comercials; és a dir, on més compres fa la ciutadania de Palau-solità i Plegamans fora del seu municipi. Les estadístiques reflectien una forta davallada de Sabadell com a ciutat on la ciutadania d’aquí va a fer-hi compres.

A més de recomanar que s’aprofiti més el Mercat Setmanal, les conclusions estableixen una diferència entre els comerços locals de llarga trajectòria i els de nova constitució, amb un elevat índex de desaparició en el segon grup que acaba perjudicant al conjunt. També estableix recomanacions urbanístiques, ampliant l’aparcament de rotació (temps limitat) i afavorint la continuïtat urbanística, especialment al centre, d’edificis amb locals comercials. Alhora es recomana que els comerciants inverteixin més en la seva pròpia formació per captar nous públics i en formular una marca comercial unitària que reforci la imatge del municipi com a lloc idoni on comprar.

El Fora Estocs se celebra aquest diumenge

La fira de productes en oferta dels comerços del municipi s’instal·la a la plaça de Ca l’Estruch
El Fora Estocs té lloc aquest diumenge, 28 de maig, de 10 a 20h, a la plaça de Ca l’Estruch. Es tracta de que organitza l’Associació de Comerciants per vendre a un preu rebaixat productes d’altres temporades.
Consolidada entre la clientela del municipi, aquest any comptarà amb una vintena de parades. S’hi podran trobar comerços associats i d’altres que no ho estan.
El Fora Estocs, comptarà, a més, amb activitats per a infants. A les 19h tindrà lloc el tradicional sorteig d’un lot amb productes de tots els paradistes.