Feed on
Posts
Comments

Amb motiu de l’elevat nombre de persones que han confirmat l’assistència a la presentació de la biografia “Hilari Salvadó, alcalde de Barcelona quan plovien bombes”, prevista per al 13 de març a les 18 hores,  hem hagut de canviar l’espai on es durà a terme l’acte. El nou emplaçament és la Sala Moragues del Born Centre de Cultura i Memòria (Plaça Comercial, 12 / Barcelona).

Benvolguts amics i benvolgudes amigues,

Amb molt de goig us faig saber que el proper dilluns 13 de març, a les 18 hores, al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona presento el meu darrer llibre “Hilari Salvadó, alcalde de Barcelona quan plovien bombes“, editat per la Fundació Josep Irla i amb l’ajut de l’Ajuntament de Barcelona. El prefaci l’ha fet l’Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, i el pròleg en Jordi Casassas, Catedràtic d’Història Contemporània i president de l’Ateneu Barcelonès.

Han estat tres anys de recerca i m’ha donat la possibilitat de conèixer un petit i peculiar poble, la Barceloneta, lloc de naixença d’Hilari Salvadó. També, he viscut moments interessants durant la recerca i he tingut la possibilitat de visualitzar la tasca d’un home que la historiografia i la democràcia recuperada el 1977 ha deixat oblidat durant força temps. Per sort, un grup d’homes i dones de la Barceloneta ha mantingut la flama ben encesa tot honorant un dels seus veïns més il·lustre. Tot just fa un any, des d’Òmnium Cultural, Tot Història Associació Cultural, la Fundació Josep Irla i la Comissió Pro-Homenatge Hilari Salvadó de la Barceloneta s’ha anat visualitzant la figura  del darrer alcalde republicà amb diversos actes de reconeixement del seu llegat.

M’agradaria, si és possible, comptar amb la vostra presència durant l’acte de presentació del llibre. Us adjunto el targetó d’invitació. Cal confirmar per raons d’aforament a:  www.irla.cat/hilari-salvado

Tot esperant poder-nos saludar ben aviat, rep una cordial abraçada.
Pau Vinyes i Roig
Historiador i biògraf d’Hilari Salvadó

Dijous dia 29 de setembre es va donar el tret de sortida  del cicle de les conferències “Els anys republicans de l’alcalde Hilari Salvadó: La Segona República a Barcelona”, al Centre Cívic Barceloneta. . La primera sessió  “Hilari Salvadó, de la Barceloneta a l’alcaldia de Barcelona” va anar  a càrrec de l’historiador  Pau Vinyes i Roig. Prèviament es va realitzar l’acte inaugural amb  la participació de Carles Gimeno, coordinador  de la Comissió Pro-Homenatge a Hilari Salvadó de la Barceloneta; Gregor Siles, president de Tot Història Associació Cultural i Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural. L’acte fou moderat per Ramon Callau d’Òmnium Cultural Ciutat Vella. Imatge: Acte inaugural del cicle de xerrades / Paula Huerta.

Cicle xerrades Any Hilari salvadó, Barceloneta.

Les deu seus territorials d’Òmnium Cultural a Barcelona i Tot Història Associació Cultural  commemoren el 50è aniversari de la mort d’Hilari Salvadó i Castell (Barceloneta, 1899-Barcelona, 1966), darrer alcalde republicà de Barcelona. Ho fan tot dignificant la seva figura així com aprofundint en el coneixement històric dels anys en què va ésser regidor i alcalde de la capital catalana.

El cicle començarà el dijous 29 de setembre de 2016 i s’allargarà fins el 2 de febrer de 2017. Totes les conferències seran els dijous a les 19 hores, gratuïtes i obertes a tothom. Els màxims especialistes en cada temàtica en seran els conferenciants i ens aproparan a una de les etapes més dinàmiques que ha viscut la ciutat de Barcelona i Catalunya per extensió. Els actes tindran lloc arreu dels deu districtes de la ciutat, ja que compten amb la participació de les deu seus territorials d’Òmnium a Barcelona: Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Horta-Guinardó (gestora), Les Corts, Nou Barris (gestora), Sant Andreu (gestora), Sant Martí (gestora), Sants-Montjuïc i Sarrià-Sant Gervasi (gestora).

A partir de dimecres 21 de setembre, es posa en marxa una web que recollirà bibliografia sobre cada una de les conferències, així com la biografia dels ponents, notícies i fotografies. Descarrega’t el tríptic de totes les xerrades i inscriu-t’hi a través del formulari.

Calendari de conferències

Dijous 29 de setembre de 2016 | Hilari Salvadó, de la Barceloneta a l’alcaldia de Barcelona.

Dijous 6 d’octubre de 2016 | La Pau i la seva cultura.

Dijous 13 d’octubre de 2016 | La guerra Civil espanyola i els conflictes mundials posteriors.

Dijous 20 d’octubre de 2016 | Miquel Pedrola, el Poum i Eric Blair (George Orwell).

Dijous 27 d’octubre de 2016 | L’anarquisme als anys 30: resistència cultural i revolució.

Dijous 3 de novembre de 2016 | Radicalisme i separatisme; el cas de Josep Dencàs

Dijous 10 de novembre de 2016 | Lev Trotski, Ramon Mercader i la influència estalinista durant la Guerra Civil.

Dijous 17 de novembre de 2016 | Els fets del 6 d’octubre de 1934: més enllà de l’acció governamental.

Dijous 24 de novembre de 2016 | Sufragisme, la revolució de les dones i el feminisme durant la República.

Dijous 1 de desembre de 2016 | L’esport a la Barcelona dels anys trenta.

Dijous 15 de desembre de 2016 | Els refugiats de guerra, la caiguda de Barcelona i l’èxode.

Dijous 12 de gener de 2017 | Lluites obreres, cooperativisme i excursionisme a la Barceloneta d’Hilari Salvadó

Dijous 19 de gener de 2017 | Literatura del conflicte, autors i narratives

Dijous 26 de gener de 2017 | Fotògrafs, reporters, documentals. La informació del conflicte.

Dijous 2 de febrer de 2017 | El Cos Consolar a la Barcelona republicana (1931-1939). Catalunya com a preocupació.

Informació, contacte i inscripcions: www.anyhilarisalvado.cat | [email protected]

 

Barcelona i concretament la Barceloneta van homenatjar a Hilari Salvadó i Castell (1899-1966) en el  50 aniversari de la seva mort, data que  va escaure’s el 20 de febrer de 1966. Com a primer plat, el dia abans de l’aniversari de la mort,  la conferència “Hilari Salvadó, d ela Barceloneta a l’alcaldia de Barcelona”, duta a terme a  la Biblioteca La Barceloneta-La Fraternitat. A més del biògraf d’Hilari, Pau Vinyes i Roig, hi van intervenir la Núria Vázquez, filòloga, qui va llegir uns textos literaris sobre els anys de la República en guerra i en Michel Carrasco, fill de François i Simone Carrasco, el matrimoni d’origen català que van acollir i amagar  Hilari i la seva companya Paquita Cervera durant l’ocupació nazi de França. En acabat es visualitzaren imatges sobre Hilari i el seu temps.

A l’endemà, 20 de febrer, data del seu decés, s’organitzaren tres actes. El primer al Cementiri de Montjuïc  a tocar de la tomba del darrer alcalde republicà de Barcelona. Hi intervingueren en Pau Vinyes, Núria Vázquez, Carles Gimeno, coordinador de l’Any Salvadó, Robert Fabregat, president d’ERC-Barcelona i Alfred Bosch, portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona. Tot seguit, mentre el públic assistent cantava Els Segadors, es realitzà una ofrena floral davant la tomba. Finalitzat l’acte del cementiri els assistents es dirigiren cap al carrer dels Pescadors de la Barceloneta, casa nadiua d’en Lari. Vicenç Forner i Mercè Serrat veïns de la Barceloneta hi dipositaren un ram de flors mentre la filòloga Núria Vázquez recitava un poema de Joan Salvat-Papaseït. Acte seguit la comitiva es dirigí cap a la plaça d’Hilari Salvadó. El darrer acte va tenir un to més emotiu i reivindicatiu. Parlaments del biògraf d’en Salvadó; Mercè Serrat, familiar d’en Lari i veïna de la Barceloneta -qui va demanar que  a l’esmentada plaça es col·loqués un monument i una placa recordant la figura de l’il·lustre veí de la Barceloneta-; Daniel Carrasco, en nom de la família Carrasco; Alfred Bosch, en nom d’ERC i Gerard Pisarelo, primer tinent alcalde de l’Ajuntament de Barcelona.

Daniel Carrasco ens narrà les vivències i peripècies d’Hilari i la seva companya Paquita en l’etapa d’exili francès. Record que perdura en els germans Carrasco. Vivències d’infantesa que són inesborrables. La família Carrasco obsequià a l’Ajuntament, a ERC i als veïns de la Barcelona amb un retrat d’Hilari Salvadó.

I com a punt final la cantada d’havaneres a càrrec del Casal de Gent Gran de la Barceloneta, amanit amb un aperitiu popular.

Els actes d’homenatge van comptar amb la col·laboració del Districte de Ciutat Vella,Biblioteca La Barceloneta-La Fraternitat, Òmnium Cultural, les dues associacions de veïns de la Barceloneta, l’ANC de la Barceloneta, Cementiris de Barcelona i el bar Fil Ferro.

Tot recordant Hilari Salvadó és un acte de justícia històrica i en favor de la democràcia, de Catalunya i de la justícia social.

En aquest enllaç hi trobareu més informació dels actes.

Recull d’imatges (Fotografies de Paula Huerta i Pau Vinyes)

IMG_8241

Conferència “Hilari Salvadó, de la Barceloneta a l’alcaldia de Barcelona”, a la Biblioteca La Barceloneta-La Fraternitat, el 19 de febrer de 2016.

FullSizeRender-7

Núria Vásquez llegint textos literaris de l’època d’Hilari Salvadó.

FullSizeRender-10

Tomba d’Hilari Salvadó

IMG_8256

Moment de l’acte del cementiri.

FullSizeRender-8

Alfred Bosch, portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona.

FullSizeRender-9

Robert Fabregat, president d’ERC de Barcelona.

FullSizeRender-5

Assistents a l’acte del cementiri.

FullSizeRender-4

Vicenç Forner i Mercè Serrat dipositant un ram de roses blanques a la casa nadiua d’Hilari Salvadó.

pppp

Parlament de Mercè Serrat, familiar d’Hilari i veïna d ela Barceloneta.

IMG_8315

La família Carrasco oferint un retrat d’Hilari com obsequi a l’Ajuntament de Barcelona.

IMG_8328

Pau Vinyes i Roig, biògraf d’Hilari Salvadó.

 

HilariSalvadó 72

Us presentem el cartell dels actes commemoratius del 50è aniversari de la mort d’Hilari Salvadó, obra del dissenyador i il·lustrador Carles Gimeno i Ventura.

El Grup Motor d’Homenatge a Hilari Salvadó de la Barceloneta va visitar el proppassat dimarts 2 de febrer l’Ajuntament de Barcelona. Va recórrer les dependències de la Casa Gran guiats per l’Alfred Bosch, cap del Grup Municipal d’ERC -partit hereu d’Hilari Salvadó. Van poder observar els llocs on l’Hilari va actuar, primer com a regidor i després com alcalde de la ciutat. A la foto membres de les entitats que formen el Grup Motor d’Homenatge a Hilari Salvadó amb l’Alfred Bosch -al centre d ela imatge- i en Josep Vall, director de la Fundació Josep Irla -el segon dret per l’esquerra.- i Pau Vinyes i Roig, el biògraf de Salvadó -el primer dret per la dreta.

IMG_7271-1

 

Arran de l’article sobre Hilari Salvadó, la revista Sàpiens ha publicat en el seu web una entrevista amb el seu biògraf, l’historiador Pau Vinyes i Roig. Us adjuntem l’entrevista en aquest enllaç.

33774627

 

JA TENIM LOGO

 

LOGOSOL

La dissenyadora gràfica Nora Grijalba va ésser l’escollida per a fer un seguit de propostes gràfiques per al logo de l’Any Salvadó. Després d’estudiar i debatre en grup, la Comissió Pro-Homenatge Hilari Salvadó de la Barceloneta, integrada per veïns i entitats d’aquest barri mariner, va escollir el logo que us presentem.  Aquest logo serà el distintiu i tret característic de tots els actes que es facin i és duguin a terme en referència a l’Any Salvadó. Volem i desitgem que us el feu vostre i ens acompanyi durant aquest fabulós trajecte per la vida d’un ciutadà exemplar.

En el número de febrer de 2016 de la revista Sàpiens hi trobareu un reportatge sobre Hilari Salvadó  i Castell sota el titol “L’alcalde de la Barcelona bombardejada”: Recordem el darrer alcalde de la Barcelona republicana, que va viure els bombardejos sobre la ciutat. Apassionat de l’excursionisme, fundador d’ERC i regidor de l’Ajuntament de Barcelona, Hilari Salvadó va esdevenir alcalde de la ciutat en plena Guerra Civil Espanyola i l’últim de la Segona República. Desgranem la seva intensa biografia, en la qual destaca el seu paper a la recerca d’ajuda humanitària internacional i l’aixopluc que va donar a milers de refugiats abans d’emprendre el camí de l’exili. Amb text de l’historiador Pau Vinyes i Roig.

165 hilari salvado-2_Página_1

165 hilari salvado-2_Página_2

 

Older Posts »