Una viola a Ripoll…

El darrer número de la revista juvenil Cavall Fort (el número 1.301, primera quinzena d’octubre de 2016) tenia un article dedicat al monestir de Ripoll, i la portada també. Les il·lustracions eren meves i vaig aprofitar-ho per a fer-hi passar subliminals missatges de paisatge sonor medieval… he he.

 

ripoll_cf_foto

http://www.cavallfort.cat/cavallfort/ca/cavall-fort/1301.html

La il·lustració de portada volia mostrar d’una manera molt visual el lligam que hi ha entre les imatges de la portalada, les de les Bíblies sorgides de l’escriptori ripollès i, en darrer terme, la realitat en què aquestes imatges es presentaven.

Així, al dibuix de la portalada s’hi pot veure una escultura d’un dels cantors del Rei David amb una flauta de canyes, que ja apareix a la feixuga Bíblia de Rodes que aguanta un pobre monjo!, així com un sonor corn, i una viola piriforme, amb la qual se sent identificat un joglar que observa l’escena.

 

bib-roda-1

L’Adoració de l’estàtua de Nabucodonosor amb músics, a la Bíblia de Rodes (BNF, Ms. Lat. 6)

cantors

Franja de la portalada de Ripoll amb el Rei David i els seus quatre cantors (i dibuix per a distingir-ho millor); a l’esquerra una viola i a la dreta una flauta de canyes)

Les imatges estan una mica fora de lloc respecte a l’original, però la il·lustració no pretenia fer una “fotografia” de la portalada sinó contextualitzar-ne algun dels elements; in situ els músics, per exemple, estan a la franja esquerra, no a la dreta, però en aquest cas això no és important. Es tractava només que els nens i nenes lectors de Cavall Fort situessin a l’edat mitjana el monestir de Ripoll, l’abat Oliba, la iconografia del romànic o una portalada escultòrica en colors! Ah, i per cert, en un raconet quasi amagat hi ha l’adoració de l’estàtua de Nabucodonosor i un personatge que toca una rota… és difícil de veure…! Vejam si la trobeu, a la portada del Cavall Fort… o a la portalada de Ripoll.

Doncs bé, aquesta anècdota em serveix per a presentar la viola en qüestió. La vaig dibuixar a ulls clucs, perquè m’havia passat l’estiu fent-ne una de semblant. O sigui que, en la mesura que pugui anar penjant posts en aquest bloc, aniré desgranant el procés de construcció d’una viola piriforme des de la iconografia fins a tenir-la a les mans com fa aquest joglar que observa l’escena.

 

detall_portada_cf

Detalls de la viola de la portada de Cavall Fort!

Comença l’aventura de la viola!

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *