Cartografia sonora de Begudà

Als posts del dia 15 de desembre de 2015 es va anar desgranant la documentació sobre el dret a cornar del mas Cossei de Begudà, i en relació amb els avisos que es poguessin emetre des de Castellfollit cap a Canadell i el dret a cornar dels masos Canadell i Guill (etiquetes dret a cornar, Begudà, Cossei, Canadell). Avui es presenta la cartografia sonora que reflexa gràficament aquesta documentació i els punts sobre el terreny.

Passa que la comprovació sobre el terreny és impossible de restituir atesa l’alta contaminació sonora de la zona, tant per les vies de comunicació com sobretot pel polígon industrial de Begudà. Les distàncies de comunicació, doncs, es van apuntar hipotèticament en comparació amb altres indrets on s’ha pogut comprovar, com la baronia de Sales o Besalú (etiquetes Malleu i Besalú). La observació directa del paisatge i la deducció de diversos moviments sobre la propietat d’antics masos i la presència d’antics indrets de poblament van acabar de permetre d’establir els punts de comunicació sonora i visual entre Castellfollit de la Roca i Olot en el seu pas per Begudà, Sant Joan les Fonts i Aiguanegra, herència de l’antiga presència del castell de Mont-ros, i fins amb notícies de Batet.

El mapa sonor de l’àrea, doncs, es basa en hipòtesis. Així com altres mapes sonors que apareixen en aquest bloc representen gràficament l’abast del so de corns, trompes o campanes comprovat sobre el terreny, en aquest cas s’ha mirat de reflectir una xarxa complexa i hipotètica tant de la probable comunicació com de la seva impossibilitat. En els altres mapes, l’avís amb corns o trompes s’indica amb línies de color vermell en la sonoritat més viva i groc en el nivell de percepció més feble; en les campanes les tonalitats són el blau per a una bona audibilitat i el verd per un nivell inferior. En el mapa sonor de Begudà que s’adjunta en aquest post les línies indiquen la visibilitat i possible audibilitat en el cas del violeta, i la manca de visibilitat o presumible no audibilitat indicades amb línia blau cel.

Begudà

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *