L’abast sonor del viafors i sometent (III)

En posts anteriors ha sortit en més d’una ocasió documentació respecte a l’avís de viafors a la vegueria de Besalú. Notícies disperses relacionen l’origen de l’avís en una campana amb aquesta funció i el seu enllaç a través del mas Amatller, els estadants del qual cornaven des del proper Puig Cornador. Les dades són aquestes:

A partir del cas del mas Malleu, sabem que el notari Jacint Salers afirmava que al mas Amatller de Besalú, de la seva propietat,

  • “eren obligats a cornar sempra que tocan a somaten ab la campana de las horas de dita present vila de Beselú”.

Notícia que pot relacionar-se amb documentació anterior de la vegueria, de 1585, quan, en referir-se al toc de corn, s’indicava que

  • “Sempre que per a qualsevol cas […] és manat alsar sometent, acostumen en dita vila [de Besalú] tocar una campana per a dit effecte destinada, et tocant aquella, fora dita vila, a una casa de pagès cerca de una montanya”

I és de suposar, per notícies que tenim de l’any 1417 –en què un veí va haver de pagar una multa per no haver sentit el so- que aquesta campana era una de les de Sant Vicenç. No sabrem mai quina campana en concret era, però una de les campanes avui existents a Besalú és del segle XIV.

  • “Lo qual Arnau ça Conomina no ere eixit al so de viafors mes per en Rabasseta en la parròquia de Sant Vicens de Besalú, e per ço com fos mes hora de nit e lo dit Conomina stave luny ere presumidor que no havie oït lo so…”

El veí esmentat deuria ser de la casa de la Conamina (o Condomina, o Coromina…), d’ubicació actualment desconeguda, però el veïnat de Palera és molt a la vora de Besalú i les cases estan a una distància d’entre 1,5 i 3 Km. de Besalú; des de moltes d’elles se senten les campanes, encara fins i tot avui dia amb l’increment exponencial de la contaminació acústica. Tanmateix, el document no diu que no hagués sentit l’avís des de la casa sinó que n’era fora, de manera que la campana de Besalú se sentia amb normalitat arreu de Palera.

La casa de pagès dita l’Ametller encara hi és i es troba a 1 Km. al sud de Besalú; està “cerca de una montanya” que no és sinó el puig del Sagrat Cor, conegut antigament també amb el revelador topònim de Puig Cornador. Des d’arreu de Besalú es veu perfectament aquest puig, i també el mas Ametller. Tot i que que actualment hi ha molta contaminació acústica, des del mas Ametller se sent la campana gòtica de Sant Pere, que fins fa poc encara tenia funció de campana de les hores. Si tocava a viafors de manera contundent i repetitiva, l’alerta es deuria sentir fins i tot més intensament. Del mas Ametller al Puig Cornador, seguint un camí sotscarener encara existent pel collet de la Serra, s’hi poden tardar uns 10 o 15 minuts a pas lleuger. Des del mateix Puig encara se sent la campana gòtica de Sant Pere: tot i que la intensitat del so és menor i pot resultar afectada per sorolls aliens –menors que els actuals nivells de contaminació acústica-, quan el cornador és dalt al Puig hi està amb l’orella atenta a qualsevol canvi o precisió en els codis d’avís; si s’està a l’aguait, la campana de la vila és audible.

El toc de corn des de Puig Cornador (emès amb trompa ceràmica) arriba perfectament a Ossinyà, des d’on deuria escampar-se encara que no tenim més detalls de les línies de comunicació, però versemblantment a Briolf, la serra de Boquià i als veïnats de muntanya com el Mor o fins a la Miana. La documentació del bon regiment de 1558 afegeix que

  • “d’esta manera ab una hora y ab manco és tota la vegueria en armes per a dit sometent”,

apreciació que ens indica la capacitat, velocitat i efectivitat de comunicació que, malgrat l’estona de desplaçament fins als turons, permetia aquesta xarxa.

Besalú

Aquesta és la cartografia sonora resultant de tota aquesta documentació. Si xafardegeu a les pestanyes de Besalú, Malleu, campana, corn o dret a cornar hi trobareu més detalls específics. I si pugeu al Puig Cornador de Besalú un diumenge després de missa sentireu la campana gòtica com toca l’àngelus!

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *