L’abast sonor del viafors i sometent (II)

El proppassat 31 de maig de 2016 vaig penjar un post en què parlava de les primeres proves sonores fetes sobre el paisatge. És a dir, la comprovació a l’aire lliure, amb els corns i trompes que han anat apareixent en aquest bloc, de les notícies documentals que tenim, o que es poden deduir, sobre avisos sonors en temps de viafors i sometent.

En aquella ocasió s’esmentaven unes primeres proves des de la guàrdia o castell del Montpetit com a simple verificació d’abast sonor, per després passar a buidar sobre un mapa les indicacions que coneixem de l’avís de viafors a la baronia de Sales de Llierca i Tortellà. En aquest article es presenta la cartografia sonora, els mapes corresponents, en un intent de reflectir gràficament l’abast del so des d’uns punts predeterminats.

Tant en aquest post com en d’altres de cartografia sonora, els mapes gràfics de base els han constituït la cartografia de l’ICC,

www.icc.cat/vissir3

encara que en alguna ocasió la toponímia és més precisa en els mapes excursionistes de l’editorial Alpina,

ALTA GARROTXA

LA GARROTXA ZONA VOLCÀNICA

i també s’han tingut en compte precisions toponímiques o ubicacions perdudes per informació oral. Als mapes següents s’hi remarquen els orònims de guaita o altres punts topogràfics estratègics, i s’indiquen de nou en cas que la cartografia original no els reflecteixi. L’abast sonor és representat per línies de color que perden intensitat segons el grau subjectiu d’audibilitat.

En el cas d’avís amb corns o trompes les línies són de color vermell en la sonoritat més viva i groc en el nivell de percepció més feble; en el cas de campanes les tonalitats són el blau per a una bona audibilitat i el verd per un nivell inferior.

Montpetit

Cartografia sonora de l’avís castral des de la guàrdia o castell del Montpetit.

Malleu

Cartografia sonora de l’avís de viafors i sometent a la baronia de Sales, arrel del cas ocorregut al mas Malleu.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *