Repertori musical del segle XIV (i VI): partitures sense lletra.

Si al post del dia 1 de febrer de 2016 vèiem danses de les quals ens ha arribat la lletra o fins les indicacions però havent perdut la música, és a dir, anotades sense partitura, avui tenim el cas contrari. És a dir, peces musicals instrumentals, qualificades de danses i amb un nom que les encasella dins un estil, però que no tenen lletra. En aquest cas, no perquè les hagin perdudes sinó perquè ja van ser concebudes com a peces instrumentals. Tot el que hem vist fins ara són melodies que remeten a un text: la música que es balla també es canta. De fet, quasi tota la música medieval es deu a un text, sigui religiós, popular o literari.

Aquestes són les primeres partitures medievals per a instruments però… no s’indica quins! O sigui que ho podrem provar amb la cornamusa de Beget o amb la flauta de Rocabruna.

  • Les conegudes com a Estampies royales, danses o estampides reials franceses, són un recull de vuit melodies instrumentals (és a dir, sense lletra) del Cançoner trobadoresc “du Roi” (BNF fr. 844, del segle XIV). Aquest tal “Rei” no respon a cap monarca que encarregués un recull (com Alfons el Savi, que vèiem al post del dia 5 de febrer), sinó que és el rei… dels joglars! Aquestes estampides serien, doncs, el millor repertori dels joglars. És el primer exemple medieval de música no sotmesa a un text, i pensades clarament per a ser tocades i ballades. Malgrat el que pot fer pensar el nom, no es tracta de música de cort, però n’hi ha que són complexes i potser tampoc és la música que un pastor tocava amb flabiol i tamborino per la festa major… Algunes d’aquestes melodies, adaptades, encara es fan servir com a exercicis de destresa en els estudis musicals de determinats instruments.
  • Un altre recull que també pot ser apropiat com a repertori per als instruments restituïts de la Garrotxa és un cançoner italià del segle XIV però conservat a Londres (British Library Add. 29987), amb diverses danses molt àgils també pensades només per a instruments. Al manuscrit són anomenades istampitta (per tant, una variant local de l’estampida de Vaqueiras o de les estampies royales), trotto (que suggereix passos molt seguits, com si s’anés al trot), saltarello (passos, evidentment, saltats) i dues peces més calmades titulades Lamento de Tristano i Rotta della Manfredina, possiblement balls rodons.

He estat remenant per la xarxa a veure si trobava alguna versió per a il·lustrar-ho, però hi ha un problema, força habitual: la profusió d’instruments. Les partitures de les Estampies royales o dels Saltarello o Trotto només indiquen una sola línia melòdica. Ja que es tracta de danses, es pot entendre que hi pot haver una percussió que acompanyi el ritme i que faciliti l’execució del ball. Si mirem les imatges musicals de l’època, veurem parelles o petits grups de joglars amb un, dos instruments, gairebé sempre amb un suport de percussions. Però la música medieval no es tocava amb una “orquestra”. I gairebé totes les versions que he trobat a la xarxa s’hi detecten quatre, sis instruments o més, alguns d’ells tan impropis de joglars ambulants com arpes gòtiques o saltiris, i també amb instruments renaixentistes i amb aires de fanfara barroca. Fins i tot comptant que fossin interpretades per joglars de cort, rarament veureu grups instrumentals en un retaule. És difícil trobar algun enregistrament d’aquestes danses amb cornamusa i flabiol i tamborí, per exemple, o a càrrec d’un parell de violes.

https://m.youtube.com/watch?v=zPObPtEW-os

A l’espera de poder presentar una versió amb la flauta del castell de Rocabruna o amb la cornamusa de Beget i Sant Joan de les Abadesses, aquesta és la Quarte estampie royale interpretada per una sola viola, a càrrec d’un alumne de viola medieval a classe de música històrica. M’ha agradat més aquest estudiant que cap grup conegut de música medieval!

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *