Repertori musical del segle XIV (II): el Llibre Vermell de Montserrat

A l’anterior post vaig parlar de les cançons de Sant Joan de les Abadesses recollides al segle XIII, les més properes a la realitat sonora dels instruments de Rocabruna, Beget, i, òbviament, Sant Joan de les Abadesses. Però probablement el repertori català medieval més conegut sigui el Llibre Vermell de Montserrat.

No és aquest el lloc on esplaiar-se en l’estudi, anàlisi o explicació d’aquest conegudíssim còdex medieval protegit per tapes vermelles. A més de gaudir d’una discografia variada i abundant, la bibliografia més a l’abast és la que segueix; el manuscrit està digitalitzat enterament, o sigui que podeu veure on-line les partitures del segle XIV i comparar-les, també, amb les del segle XIII (les pàgines amb el repertori musical són les XXIv a XXVIIr):

  • GÓMEZ i MUNTANÉ, Maricamen (2000): El Llibre Vermell de Montserrat. Cants i danses. Sant Cugat, Els llibres de la Frontera.

http://www.lluisvives.com/servlet/SirveObras/jlv/08140629733581728654480/index.htm

Les partitures van ser transcrites ben a finals del segle XIV; l’objectiu era fornir de material musical pietós als clergues (no als monjos) que s’encarregaven de l’acolliment dels pelegrins que acudien a Montserrat, que deurien cantar cançons de tota mena, per tal de transmetre a la gent un repertori més d’acord amb el lloc. Algunes de les cançons són molt avançades al seu temps, però d’altres, sobretot les més populars, responen a paràmetres anteriors manllevats, i segurament es tracta de melodies que ja podien ser conegudes per la gent del poble però amb una lletra de caràcter més religiós.

El Llibre Vermell de Montserrat conté bàsicament tres tipus de cançons.

  •  Cants per a ser interpretats dins l’església o en un context de recolliment espiritual; són herència de música litúrgica anterior al segle XIV, i de la polifonia en cant melòdic superposat: la caça, o el que ara en diríem cànon, a dues o tres veus (“caça de duobus vel tribus”). Es tracta de Laudemus Virginem, Splendens ceptigera i l’antífona O Virgo splendens.
  • Danses d‘arrel popular, quasi totes amb estructura de virelai, adaptades a lletres de caràcter religiós. Generalment indiquen la seva condició de cançons ballades (“a ball redon”, o en llatí “ad trepudium rotundam”), activitat que ens podem imaginar ben bé a la plaça del monestir… tal com, amb repertori actual i diferent, encara es fa avui. Aquestes cançons o danses són: Stella splendens in monte (amb lletra explícita a l’entorn montserratí), Cuncti simus concanentes, Los set goxts (els primers goigs coneguts a la marededéu escrits en català), Polorum Regina i Ad mortem festinamus (dansa de la mort).
  • Dues cançons cultes, escrites per una altra mà i amb una notació diferent, que probablement tinguin el seu origen en la cort barcelonina i els seus xantres i mestres de capella; estan relacionades amb els moviments musicals coetanis de l’Ars Nova, especialment l’escola d’Avinyó, i són de refinada interpretació, amb polifonia i textos entrecreuats, podent ser tocats amb acompanyament dels rics instruments d’entorn cortesà. Són el virelai Mariam matrem Virginem i el motet de doble text (escrit en occità) Imperayritz de la Ciutat joyosa / Verges ses par.

Polorum

Partitura de Polorum Regina; a dalt hi indica “a ball redon”.

D’aquests tres mons sonors del Llibre Vermell de Montserrat, les cançons d’origen popular (que no les altres!) es poden prestar a un acompanyament instrumental amb una cornamusa de pastor com la de Beget / Sant Joan de les Abadesses, tal com en deurien dur alguns pelegrins que acudien a la muntanya per distreure els seus companys en el llarg camí i en l’estada al monestir.

Capitell_Montserrat

 

De fet, al claustre vell del monestir de Montserrat, de principis del segle XV -només en queda una ala i mitja, al nord de la Plaça dels Pelegrins-, hi ha aquest capitell amb la imatge d’uns dansaires agafant-se les mans en sardana i acompanyats d’un cornamusaire (en aquest cas, una cornamusa de sac de pell amb bordó).

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *