Bon any i bon so!

Feliç 2016! Encetem any amb una lectura recomanada!

L’abril de 2014 es va celebrar a França (Cité de la Musique de París, Universitat de la Sorbona i Catedral de Chartres) un col·loqui sobre els instrumentaris medievals i especialment la restitució del so. L’excusa n’era la reconstitució de diversos instruments existents a la Catedral de Chartres, en el marc d’un macro projecte que encara s’està desenvolupant però que ha començat a aportar experiències molt valuoses en aquesta matèria.

A la Catedral de Chartres hi ha representats… més de 260 instruments musicals! Entre el s. XI (manuscrits) i el XVI (cor), passant pel magnífic i conegudíssim portal occidental (XII), vitralls (XII i XIII) i portals sud i nord (XIII), Chartres ha esdevingut els darrers anys una fantàstica taula d’experimentacions sobre els instruments i la música a l’edat mitjana i fins al Renaixement.

Al col·loqui de 2014 hi vam intervenir musicòlegs, historiadors de l’art, estudiosos del folklore musical, filòlegs, lutiers, intèrprets musicals, arqueomusicòlegs o antropòlegs del so, aportant una visió molt global i transversal sobre el fet sonor a l’edat mitjana. A finals de l’any que acabem de deixar es va anunciar la publicació de les actes a l’editorial L’Harmattan, coordinades per Welleda Muller, que ha fet una feinada. El llibre és en francès, la llengua del col·loqui, amb abstracts en anglès.

El coordinador del projecte és l’infatigable André Bonjour, un mestre d’escola local que es va proposar donar a conèixer l’edat mitjana als seus alumnes, i bona part dels col·laboradors són (som) membres del grup d’estudis sobre el fet sonor medieval Apémutam.

El llibre es pot adquirir per internet a l’editorial o als distribuïdors habituals, i també es pot comprar on-line en pdf o en format e-book. Aquí teniu el full de presentació, amb l’índex, els enllaços i el formulari de comanda:

FDP-L’instrumentarium du MA

El col·loqui i la publicació marquen un abans i un després en els estudis de restitució del so a l’edat mitjana, i alguns dels col·laboradors ho són també d’aquest projecte a la Garrotxa.

A part de l’índex, sapigueu que hi ha articles que poden tenir a veure amb el projecte d’aquest bloc sobre restitució de flautes d’os, de cornamuses fetes amb sacs de vísceres, o d’avisos amb corns entre torres i castells; també s’hi estudien la sonoritat dins les esglésies monàstiques, el color dels instruments musicals, la geometria simbòlica i matemàtica dels instruments i de les imatges sobre música, la representació de danses de la mort o el paisatge sonor en la literatura, entre d’altres!

Chartres_1

 

Un exemple paradigmàtic de restitució d’una viola en 8. La Domitille Vigneron és una crack!! Com també la Nelly Poidevin, que ha fet l’arquet, i en Thierry Cornillon, coautor de l’instrument.

 

Chartres_2

 

Una altra imatge del llibre: restitució de flautes d’os, per part de Lionel Dieu, arqueomusicòleg, i Jeff Barbe, que també treballa en la flauta del castell de Rocabruna.

 

 

Doncs ja teniu una idea de darrera hora per als Reis! Bona lectura, i bon any 2016.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *