La campana de les hores de Tortellà

A l’església de Tortellà hi ha un campanar amb tres campanes, però a més, a l’altre costat de la façana de l’església, hi ha una petita espadanya amb dues campanes horàries: la que toca els quarts, més petita i aguda i que està a la part superior, i una de més gran a la part inferior, l’encarregada de les hores.

Tortellà_1

 

La campana de les hores fa 63 cm. de diàmetre de boca i més o menys la mateixa alçada, té una corona ampla, força plana, i tres anses en paral·lel, obertes. És la forma més usual entre les campanes a partir del segle XIV i fins als nostres dies, i podria semblar una campana habitual d’època moderna o fins i tot de la postguerra si no fos perquè, a més de diversos cordons decoratius, té una inscripció.

 

En primer lloc hi ha una llegenda, una frase invocativa que al·ludeix a Sant Miquel:

SAN[C]TE MIC[H]AEL ARCANGELI DEFENDENOS

És, doncs, una campana amb funcions protectores davant les adversitats meteorològiques, de les quals n’estava al càrrec, entre d’altres, Sant Miquel; per això és molt habitual en les inscripcions campanàries: la veu de l’Arcàngel es feia sentir en dies de tempesta, per a fer fugir els llamps, per allunyar les tronades i la pedra…

Tortellà_2Però a més, la campana porta inscrita la data: ANY MCCCCXXVI. Fantàstic! Amb aquesta campana sí que no hi ha dubtes, com amb la de Santa Pau: és de 1426!!, anterior als terratrèmols de finals del segle i probablement la primera campana catalana amb la data inscrita. No sabem qui la va fer, però era un mestre senyer català, que escriu “any” i Sante Micael sense H. Segurament en un principi hauria tingut funcions religioses al campanar principal, a jutjar per la seva inscripció protectora, però en algun moment deuria passar a marcar el pas del temps a l’espadanya civil.

Com la campana de Santa Pau, és probable que aquestes campanes horàries se salvessin de les destrosses d’objectes litúrgics del 1936. D’una banda es tracta de campanes civils, per a marcar les hores, no d’un símbol religiós; d’altra se solen situar fora de les torres de campanar i poden ser de més difícil accés. Per això a Catalunya moltes campanes antigues són precisament les de les hores o els quarts, no les emprades en els tocs religiosos. L’any 1936 ningú deuria enfilar-se fins a l’espadanya del rellotge per a veure-hi una delatora invocació a Sant Miquel Arcàngel…!

Fa, doncs, 589 anys que aquesta campana sona al poble. I des de fa temps, diverses vegades cada hora. És un element patrimonial de gran interès no només per ser antic, i interessant pel temps que ha passat, sinó que a més està en condicions de poder emetre un bon so, està en actiu diàriament i segueix essent útil tal com se la va concebre fa gairebé 600 anys! Els veïns de Tortellà la senten quotidianament, com els seus avis, rebesavis i avantpassats remots. No només una campana forma sempre part del paisatge sonor d’un poble, sinó que aquesta ho fa cada hora!

Quan al post de 24 de setembre de 2015 vaig parlar del dret a cornar i de la transmissió dels avisos a sometent a la parròquia de Tortellà, a partir de la informació del mas Malleu, recollia aquesta declaració d’un testimoni de l’any 1640:

  • “sempre que cornassen en lo castell de Salas també encontinent cornavan a casa den Malleu y axí matex sempre que en la parrochia de Tortellà sonavan a sometent en continent axí matex cornaven en dita casa”.

No sabem quina era la campana que al segle XVII tenia la funció de tocar a sometent, i molt probablement fos el toc de totes les campanes alhora, ja que en alimentar-se respectivament poden projectar el so a major distància. Però és molt probable que aquesta campana fos una de les protagonistes d’aquests tocs i que, per tant, des del mas Malleu es pogués (i encara es pugui) sentir. Malgrat una certa contaminació sonora ambiental actual, Tortellà és un indret prou tranquil com per a poder-hi comprovar no només els tocs de corn entre masos i el castell de Sales sinó també amb les campanes de la parròquia, una de les quals és medieval.

L’any 2026 (són dos dies…), la campana horària de Tortellà farà un aniversari… sonat! i fóra interessant tenir-ho en compte i celebrar-ho adequadament, amb la deguda atenció a la seva conservació.

Agraeixo a en Xavier Pallàs la informació sobre aquesta campana, que va exposar en una publicació local (vegeu el post del 22 de setembre de 2015), de la qual n’he extret la fotografia de detall en blanc i negre.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *