La campana dels quarts de Santa Pau (I)

LA CAMPANA MÉS ANTIGA DE CATALUNYA?

Quan vaig presentar l’evolució de les campanes en època medieval ja vaig esmentar-la, aquesta campana. És la que es troba al capdamunt de tot de la torre del campanar de Santa Pau, i que fins fa pocs anys marcava els quarts. Passa que no és pas originària de Santa Pau. Té una història interessant, i és anterior a l’existència de campanes a Santa Pau i tot.

Campanar_Sta_Pau

Campanar o torre de les hores de Santa Pau; a la sala de campanes (es veuen per les finestres), les campanes litúrgiques; dalt del terrat, les campanes horàries.

El que coneixem ara com a nucli de Santa Pau era, en plena edat mitjana, només un castell. La població pagesa vivia a les fèrtils valls secundàries, en masos dispersos o petits nuclis agrupats: al Sallent, la Cot, als Arcs… De fet el nucli d’hàbitat històric i centre parroquial del terme havia estat els Arcs.

Arrel dels terratrèmols de principis del segle XV, la parròquia dels Arcs quedà malmesa i la població va créixer a l’entorn del castell, a la vall veïna, on ja deuria haver-hi una certa pobla. Passa que des del castell i poble de Santa Pau no se sentien les campanes parroquials que tocaven als Arcs (interessant dada de paisatge sonor: d’un punt a l’altre hi ha poc més d’un quilòmetre… i una carena), i se’n demanà el trasllat. La parròquia i les seves campanes passaren a Santa Pau, però, és clar, els obrers dels Arcs es van queixar repetidament fins que se’ls varen tornar les campanes.

Al segle XVI se’n deurien fer de noves ja que a finals del segle consta que n’hi havia quatre, però a més en aquella època es va fer instal·lar un rellotge al campanar i, per al seu servei, es prengué la campana de Sant Simplici de Trenteres; parròquia que avui és de Santa Llúcia, a poca distància de Santa Pau anant cap a Olot. Gairebé amb tota seguretat és la campana que encara hi ha al capdamunt de la torre, en una estructura de ferro, sobre l’antiga campana de les hores. Encara fa funcions de rellotge, i no les litúrgiques que havia exercit a Trenteres fins al segle XVI.

Trenteres

 

Parròquia de Trenteres. L’espadanya i la campana són molt recents, però fins al segle XVI aquí hi havia hagut la campana que ara és a Santa Pau.

 

 

Aquestes van ser les campanes de rellotge durant anys, i se sentia fins més enllà del veïnat de Sant Martí (a uns 2 Km, amb carretera entremig i tot… però sense cap carena que talli el so!), fins que a finals de segle passat (del XX, eh?) la campana que tocava les hores se substituí per una de les campanes de la torre, dins la sala de campanes. El canvi va comportar que es va perdre la seva projecció sonora (als veïnats ja no es va sentir més) alhora que va augmentar la potència, és a dir, que dins el poble feia massa fressa. I vet aquí perquè es va deixar de tocar les hores (i també els quarts) al campanar de Santa Pau.

Campanar_Sta_Pau_2

I la campana dels quarts? Què té d’especial? Al proper post en tornaré a parlar, perquè potser és una de les campanes més antigues de Catalunya.

Des de principis de mes és la imatge que encapçala aquest blog!

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *