La fosa d’una campana al segle XV

Tarkowski

Després d’haver parlat de campanes de fosa, la seva evolució, el procés descrit pel monjo Teòfil i a mig estudiar les restes arqueològiques de forns de campanes de Sant Llorenç del Mont, avui simplement presento un link que pot servir per a entendre moltes coses: el capítol de la campana de la pel·lícula “Andrej Rublev” d’Andrej Tarkovsky. Aquest fragment (“fragmentet” de 49 minuts: carregueu bateria) correspon al procés de creació i de fosa d’una campana eclesiàstica de grans dimensions, ambientat a la Rússia del segle XV.

Al film (una obra mestra i la millor pel·lícula d’ambientació medieval que conec, i que recomano vivament) aquesta experiència està relacionada amb el procés de creació, i el coneixement i el patiment, els dubtes i la decisió, que l’acte creatiu comporta; està històricament molt ben documentada, i la tecnologia campanària, tot i que amb un objecte de volum diferent respecte a les humils campanes parroquials garrotxines, resulta molt versemblant. Es pot comparar amb l’esquema del post del dia 20 d’octubre de 2015, i serveix per a entendre els clots (molt més petits que el de la pel·lícula de Tarkovsky!) dels forns de fosa de les dues campanes de Sant Llorenç del Mont (post del dia de de 2015).

Al final del procés, la tensió i l’expectativa que es viu fins que s’escolta per primer cop el so de la campana és extraordinari: això és paisatge sonor. Emoció pura.

A youtube es troben diverses versions de la pel·lícula i tràilers d’aquest fragment, potser un dels més coneguts de tota la pel·lícula. El del link adjunt és una versió completa del capítol… en italià!!; si més no és més comprensible per a nosaltres que el rus! I no n’he trobat amb subtítols. Els 10 minuts finals corresponen a l’epíleg de la pel·lícula, una galeria de les icones del pintor Andrej Rublev.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *