Beca Ernest Lluch 2015: més campanes!!

L’enhorabona, Xavier!

Aquest bloc presenta els estudis, recerques i resultats del projecte presentat a la convocatòria Beca Ernest Lluch / Premi Ciutat d’Olot 2014 “Restitució del paisatge sonor de la Garrotxa medieval”. Doncs bé, la setmana passada es va atorgar el mateix Premi en la seva edició 2015. Aprofito que darrerament he tornat a reprendre el fil de les campanes perquè la Beca Ernest Lluch d’enguany ha estat concedida… a un estudi i inventari de les campanes de la Garrotxa!

Al post del dia 22 de setembre de 2015 vaig presentar, després d’haver estat parlant de campanes uns quants dies, un repàs bibliogràfic sobre la campana medieval i a nivell local. Hi havia esmentat un parell d’articles sobre campanes medievals locals a Santa Pau i a Tortellà (de les quals seguiré parlant, a més d’altres), articles signats per Xavier Pallàs, que fa anys que està estudiant les campanes de la comarca.

Doncs bé, el seu projecte “Les campanes de la Garrotxa” és un dels dos premis concedits ex aequo en la convocatòria 2015, i té per objecte, a més d’estudiar les campanes i els campanars de la comarca i òbviament de fer-ne un fons documental i gràfic, traçar un pla de conservació com a patrimoni material i sonor que són, i recuperar els tocs tradicionals allà on encara són coneguts. És fantàstic!!

Captura de pantalla 2015-11-30 a les 9.04.54

L’enhorabona doncs a l’autor i a l’interès que suscita actualment el paisatge sonor! Xavier Pallàs, director de l’escola de música d’Olot, ha estat un dels guanyadors de la Beca Ernest Lluch d’enguany, conjuntament amb Xavier Solà Colomer amb un projecte centrat a la Catalunya moderna: “La Reforma Catòlica a la muntanya catalana a través de les visites pastorals: els bisbats de Girona i Vic (1585-1800)”; Elena Roca Caro, d’altra banda, ha obtingut la Beca Oriol de Bolòs amb el projecte “Ecologia i conservació del nòctul gros (nyctalus lasiopterus), ratpenat forestal amenaçat, per mitjà de seguiment remot”. Convocatòries com aquestes, d’estudis locals, contribueixen al coneixement del nostre entorn immediat però també a la projecció de models més genèrics a nivell acadèmic i també divulgatiu. Aquí adjunto algunes notes de premsa sobre aquestes beques:

http://www.olotcultura.cat/elena-roca-caro-guanya-la-beca-oriol-de-bolos-de-ciencies-naturals-i-xavier-sola-colomer-i-xavier-pallas-mariani-guanyen-ex-aequo-la-beca-ernest-lluch-de-ciencies-humanes-i-socials/

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2015/11/26/mestre-fara-inventari-campanes-garrotxa/754930.html

Estarem al cas de l’inventari de campanes de la Garrotxa… medievals o no!

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *