Bibliografia de la flauta medieval.

Un bon resum històric on-line, iconografia inclosa:

  • http://www.recorderhomepage.net/history/the-medieval-period/

Notícia arqueològica de la flauta de la Fabregada:

  • SANCHO, Marta (1997): “La indústria òssia”, dins Ipsa Fabricata. Estudi arqueològic d’un establiment siderúrgic medieval. Universitat de Barcelona, Monografies d’Arqueologia Medieval i Post-medieval núm. 2. Pàgs. 99-106.

Flauta o flabiol del castell de Viver:

  • RIU, Manuel (1989): L’arqueologia medieval a Catalunya. Sant Cugat del Vallès: Els llibres de la Frontera. Col·l. Coneguem Catalunya núm. 28.

Sobre la flauta de Göttingen i el seu context (en alemany)

  • http://www.archaeologie-online.de/magazin/thema/musikarchaeologie/klangschaften-im-archaeologischen-befund/seite-1/

Excel·lent estudi arqueològic (en anglès i estonià) de la flauta de Tartu:

  • http://www.kirj.ee/public/Archaeology/2007/issue_2/arch-2007-2-3.pdf

Tres articles de Anthony ROWLAND-JONES sobre la iconografia de la flauta en el gòtic català; tot i que són un punt de partida de referència, es tracta d’uns articles de fa un cert temps i ben revisables:

  • (1996): “La flauta de pico en el arte Catalán. 1a. Parte: alrededor de 1400. La ‘invención’ de la flauta de pico”. Revista de flauta de pico. La revista española de flauta dulce, núm. 6.
  • (1997): “La flauta de pico en el arte Catalán. 2a. Parte: el siglo XV”. Revista de flauta de pico. La revista española de flauta dulce, núm. 7.
  • (1997): “La flauta de pico en el arte catalán. 3a. Parte: después de 1500”. Revista de flauta de pico. La revista española de flauta dulce, núm. 8.

Un article que analitza les diferents varietats organològiques de la família de les flautes a partir de les seves aparicions en la literatura (sobretot francesa i occitana) medieval:

  • BORAGNO, Pierre (1997): “Flûtes du moyen age: éléments de recherche”, Les cahiers de la musique médiévale núm. 2. Des instruments pour les musiques du Moyen Age . Centre de la Musique Médiévale de Paris.

Molts luthiers de flautes fan reproduccions d’aquestes mostres arqueològiques i iconogràfiques, provant possibilitats amb diverses fustes. Segur que si remeneu per la xarxa en trobareu.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *