Sobre mi

Avui, 19 de novembre, aprofito que vaig néixer fa 50 anys per a presentar-me!

Claustre1

Sóc la Laura de Castellet, l’autora d’aquest blog. Visc al Solsonès, encara que vaig passar la infantesa a Sant Joan les Fonts, d’on era originari el meu avi, i fent excursions arreu de la Garrotxa. Em vaig llicenciar Belles Arts i em dedico professionalment a la il·lustració i el còmic, sovint de caràcter històric, perquè sempre m’ha atret el passat i el patrimoni que ens ha deixat; per això també em guanyo la vida en el món de l’estudi, la divulgació o la gestió del Patrimoni, a més de dedicar-me, per gust, a la música i el cant: a part de passar per diverses corals al llarg de la meva vida, sóc membre dels grups de música medieval A Chantar i Ardit Ensemble des de fa temps. Des de la seva recuperació, cada any canto el Cant de la Sibil·la la nit de Nadal a la Catedral romànica de la Seu d’Urgell.

https://arditensemble.wordpress.com

https://www.facebook.com/El-Cant-de-la-Sibilla-a-la-Catedral-dUrgell-315551475129824/

Fa uns quants anys vaig entrar en contacte amb una associació francòfona d’estudi del fet musical medieval, la iconografia i l’arqueomusicologia, on es troben des de catedràtics de musicologia fins a luthiers, passant per intèrprets, arqueòlegs, etnòlegs o filòlegs: un autèntic intercanvi transversal de coneixements!! L’APÉMUTAM (Association pour l’étude de la musique et des techniques dans l’art médiéval) és la meva estimada família arqueomusical. Els lutiers que restitueixen la flauta de Rocabruna i la cornamusa de Beget són, a més de bons amics, membres de l’Apémutam.

http://www.apemutam.org

I vet aquí que ajuntant totes aquestes passions fa temps vaig fer un màster en Cultures Medievals a la Universitat de Barcelona, amb la intenció d’aprofundir en l’estudi de la iconografia dels instruments musicals i els músics en, especialment, l’art romànic. Però vaig acabar anant més enllà i vaig anar perfilant els conceptes d’arqueologia del so i de paisatge sonor, que van ser objecte del meu treball final de màster.

llaüt

És clar que, en realitat, això de buscar i estudiar imatges musicals en qualsevol suport artístic d’època medieval havia començat arrel de voler fer unes rosetes de pergamí per al meu llaüt (i em vaig inspirar en el llaüt d’un retaule del mestre de Torà que es troba a la Catedral de Barcelona), però la cosa es va anar complicant fins a abastar la iconografia musical medieval en terres de parla catalana i, especialment, fins al segle XIII.

aquí, tocant el llaüt en una sobretaula…

Després del llaüt, amb els membres del grup A Chantar vam fer una samfonia o viola de roda medieval, vam encarregar i “tunejar” una cornamusa o cabreta a partir del bot aranès….

SONY DSC

Samfonia –per fora i per dins- feta per en Joan Miró de Castellterçol.

Bot

 

Bot aranès de Cesc Sans d’Argelaguer, acabat per Joan Miró, que és qui està tocant.

 

Nando

 

…una viola de la tipologia del Pórtico de la Gloria de Santiago de Compostel·la…

(aquí la viola feta -i tocada- per en Fernando Mas de Granera).

…i vaig demanar al luthier Jeff Barbe la rèplica d’una caramella que s’havia trobat en un jaciment del segle XI (de la qual vaig parlar a bastament al post del dia 14 d’octubre de 2015, entre d’altres)

De vegades vaig a escoles, instituts, arxius, museus, biblioteques, aules universitàries o on sigui a fer tallers i xerrades per a difondre els instruments, la música, la llengua, la festa o les creences de l’època medieval… a més de Congressos acadèmics, que són més seriosos i, de vegades, però només de vegades, més avorrits.

Juvinyà

 

Jornades de Patrimoni de l’any 2008 a l’estada de Juvinyà, a Sant Joan les Fonts.

 

 

 

SeuDarrerament he estat fent una feina de recerca a la Seu d’Urgell, on tinc, a més d’amistats fantàstiques, contacte amb l’Institut d’Estudis de l’Alt Urgell;

[presentació de l’estudi sobre l’urbanisme de la Seu d’Urgell medieval, 2015]

 

 

col·laboro puntualment amb els Amics de l’Art Romànic del Bages, al butlletí dels quals he publicat aspectes d’iconografia o recerca musical de la comarca…

Butlletí_AARB_153

i sóc membre del grup d’estudiants pre-doctorals en cultures medievals de la UB, Ardit:

http://arditculturesmedievals.weebly.com

Pompa

 

Ara, que puc estar fent coses més frikis com ara obrir una pompa nuptialis a la festa romana de Sant Boi de Llobregat (Ludi Rubricati d’enguany, 2015); estic darrera la màscara, eh?

 

 

La present recerca de paisatge sonor a la Garrotxa medieval és el resultat de la beca Ernest Lluch / Premi Ciutat d’Olot 2014 i passarà a formar part de la meva futura tesi doctoral.

I si sóc tan longeva com els meus avis d’arrels garrotxines, tenim Laura per 50 anys més…

Que per molts anys gaudiu del blog…!!

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Sobre mi

 1. Jaume Torras diu:

  Hola Laura
  Si no m’equivoco de persona, t’he vist al maravellós documental d’en Tortajada sobre Ramón Llull que han fet avui per TV3.
  La meva pregunta, no té res a veure amb la mùsica…preguntava si hem podries dir on puc trobar pell per escriure-hi, tipus pergamí….no sé on ho puc anar a cercar…
  No sé si tú hem sabries donar alguna pista.
  Disculpa l’intromissió, i et dono les gràcies anticipades

  • lauradecastellet diu:

   Hola Jaume,

   no, no t’equivoques de persona! Sóc la mateixa medieval del blog. El pergamí per a escriptura (o per a fer tapes o parxes d’instruments, que és el tema del blog) que utilitzo jo l’aconsegueixo en una empresa valenciana, Comercial Ponce Sillas (www.artepergamino.com). Tenen un pergamí útil per a impressora pretallat en mides Din que no val res, has de demanar pergamí en brut. En tenen d’ovella (més fi i més clar) i de cabra (més rígid, no tan bo per a fer llibres però útil per a escriure). Demana fotografies de les peces perquè no sigui gaire fosc o vetejat.
   Abans n’havia obtingut d’una casa igualadina que va plegar; no sé si se’n deu trobar, per aquí.
   Bona sort i bona escriptura! I bona lectura del blog…!

 2. Hola Laura,
  Desembre de l’any passat vaig tenir la sort i el privilegi, com a cantaire de la Coral Xalesta de L’Hospitalet de Llobregat, d’acompanyar-te en el Cant de la Sibil·la que vas recuperar per la nostra ciutat. Et dic de debò que va ser una experiència memorable. Així doncs he estat molt feliç de saber que aquest any repetiríem la representació i espero amb impaciència el propvinent 22 de desembre. Des de la junta organitzadora de la Setmana de Cant Coral de L’Hospitalet, a la qual pertanyo, en farem tota la difusió possible.

  • lauradecastellet diu:

   Hola Estela! Doncs sí, tornarem a portar el cant de la Sibil·la a l’Hospitalet (a més de la Seu d’Urgell la nit de Nadal, com es canta a tantíssims llocs de Mallorca, Catalunya, València i l’Alguer). Avui he penjat un post en aquest blog on també en parlo una mica. Ens veurem aviat, doncs. La Sibil·la sempre posa la pell de gallina, oi?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *