Informació dels retaules de Sant Joan de les Abadesses i de Beget.

La informació historiogràfico-artística dels dos anteriors posts sobre aquests retaules la podeu trobar a la següent bibliografia:

Article de referència que compara ambdós retaules (i pràcticament l’únic que estudia el de Beget), formant part d’una mateixa escola:

  • BRACONS CLAPÉS, Josep (2002): “Bernat Saulet i el taller de Sant Joan de les Abadesses”, L’Art Gòtic a Catalunya, Escultura I. Barcelona, Fundació Enciclopèdia Catalana, pàgs. 139-154.

Fa pocs anys es va editar una monografia sobre el monestir de Sant Joan que complementa tota la informació fins al present, inclosos alguns detalls sobre el retaule d’alabastre:

  • CRISPÍ, Marta; MONTRAVETA, Míriam (2012): “El monestir de Sant Joan de les Abadesses als segles XIV i XV”, El monestir de Sant Joan de les Abadesses. Sant Joan de les Abadesses, Junta del monestir de Sant Joan de les Abadesses / Consorci Ripollès de Desenvolupament.

Per a les intervencions fetes en la restauració dels anys 50:

  • CRIVILLÉ i ESTRAGUÉS, Florenci (1987): “L’escultor Pere Jou i les seves intervencions a Sant Joan de les Abadesses”, Annals de l’Institut d’Estudis Comarcals del Ripollès, 1987-1988, pàgs. 87-94.

El monestir de Sant Joan de les Abadesses es pot visitar, i, retaule a part, destaca el Davallament romànic de fusta i el museu annex:

  • De novembre a febrer: laborables de 10 a 14h, dissabtes i festius de 10 a 14h i de 16 a 18h.
  • Abril i octubre: de 10 a 14h i de 16 a 18h.
  • Maig, juny i setembre: de 10 a 14 h i de 16 a 17h.
  • Juliol i agost: de 10 a 19h.
  • Diumenges tancat. Com que és parròquia té horari propi de misses i pot haver-hi variacions per actes litúrgics sense avís previ (defuncions…), durant la celebració dels quals no és permesa la visita.

El retaule està il·luminat de manera molt tènue, i per a veure amb tot detall l’escena de l’Anunciació als pastors cal dur prismàtics sense filtre solar, el zoom d’una càmera… o una petita escala. Als peus del retaule hi ha una taula d’altar.

L’església de Sant Cristòfol de Beget també es pot visitar, i és especialment coneguda per la imatge del Crist en Majestat del s. XII, obra de referència de les majestats romàniques catalanes.

  • Obert d’11 a 13h; dissabtes i diumenges també de 15 a 17h (hivern) o de 15 a 18/19h (estiu). Missa cada primer diumenge de mes i festes importants, durant la qual no és permesa la visita.

Tot i que hi ha més llum que a Sant Joan de les Abadesses l’escena del pastor cornamusaire queda a una certa alçada; sota el retaule hi ha un banc d’església.

Bona visita i bona lectura!

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *