Bibliografia campanària

Després de parlar tant de campanes, heus aquí algunes publicacions en paper o virtuals sobre campanes que poden ser d’interès per a complementar la informació que s’ha anat penjant:

  • PALLÀS, Xavier (2011): “Les campanes del municipi de Santa Pau”. Croscat núm. 13 [Dossier anual d’història núm. 5].

A l’espera de l’inventari de campanes de la Garrotxa, Xavier Pallàs va publicant-ne alguns resultats a nivell local. Tota la informació sobre la campana medieval de Santa Pau està extreta d’aquest estudi.

  • PALLÀS, Xavier (2012): “Les campanes de Tortellà” . Comú de Tortellà, núm. 12.

Petit però molt interessant article sobre les campanes de Tortellà, entre les quals n’hi ha una de medieval.

  • GONON, Thierry (2010): Les cloches en France au Moyen Age. Paris, Errance.

Resum de la tesi doctoral de l’autor, i un recull molt complet de l’evolució de la campana a l’edat mitjana. Hi ha informació de l’esmentada campana carolíngia de Fleury i de l’esquella de Combret, a més d’incloure el dibuix que es conserva de la de Canino.

  • DRESCHER, Hans (1999): “Die Glocken der karolingerzeitlichen Stiftskirche in Vreden, Kreis Ahaus” dins STIEGMANN / WEMHOFF: Kunst und Kultur der Karolingerzeit. Paderborn, Beiträge der Katalog des Ausstellung Paderborn. Mainz, Zabern. Pàgs. 357-364.

Catàleg de l’exposició sobre les campanes carolíngies de Vreden i Oldenburg.

  • CASTELLET, Laura de (2014): “Arqueologia del paisatge sonor: campanes i campanars a l’àrea pirinenca als segles VIII-XIII”, IBIX. Annals 2012-13. Ripoll, Centre d’estudis comarcals del Ripollès.

Molts dels exemples que han sortit en aquests posts ja havien estat apuntats en aquest article.

  • www.campaners.com

Pàgina de referència de Francesc Llop i Bayo, imprescindible per als amants de les campanes a casa nostra, amb un catàleg força extens de totes les campanes d’arreu d’Espanya, a més d’altres indrets d’Europa, i atenció especial a les terres valencianes. D’aquesta pàgina provenen moltes de les notícies i, especialment, les fotografies, de les campanes de Còrdova, Lleó, Oviedo, Jaca, Tarragona, Mallorca i Reus (a l’apartat “Inventari de campanes gòtiques”).

  • www.campanologia.org

Pàgina italiana, molt bona encara que no tan completa com la valenciana, però amb un bon catàleg de campanes italianes que es va ampliant dia a dia. Hi ha la informació de les campanes, per exemple, de Màntua o Ravenna.

Reportatge fet per la Diputació de Tarragona (i vídeos complementaris amb tocs, de la mà del darrer campaner de la Catedral) sobre el conjunt campanari de principis del segle XIV de Tarragona, les dites “rocabertines” perquè van ser finançades pel canonge Rocabertí.

Arreu d’Europa s’han fet foses de campanes seguint el procés descrit pel monjo Teòfil, i de vegades per a restituir campanes ja existents. És el cas de la campana del segle XI de Bojna (Eslovàquia), al final del vídeo:

a Catalunya fa uns anys es va fondre una campana aprofitant les restes d’un antic forn de fosa al monestir de les Avellanes:

També és digne d’esmentar l’article “Bienenkorbglocken” de la Viquipèdia, les campanes alemanyes en forma de rusc de l’entorn del segle XI, que a l’Europa central van perdurar fins a finals del XII.

Totes les consultes han estat fetes a data del post, 22 de setembre de 2015.

Pel que fa al De diversis artibus del monjo Teòfil, on hi apareix el capítol De campaniis fundendis (sobre el procés de fosa de les campanes, del qual parlaré properament), ara com ara no hi ha traducció catalana, que està preparant Marta Segarrés en la seva tesi doctoral i esperem que pugui ser editada aviat. Jo vaig fer servir la versió italiana, editada per A. Capparo:

  • Le varie arti. De diversis artibus. Manuale di tecnica artistica medievale. Salerno: Palladio editrice (2000)

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *