Un pastor en un retaule

Capitells, portalades esculpides, pintures al fresc, llibres miniats, retaules pintats o esculpits i tota mena de suports artístics ens mostren sovint una gran varietat d’instruments de música, generalment en un context religiós però sovint molt versemblant amb una realitat musical. En el cas de la comarca de la Garrotxa, malauradament, la mostra d’iconografia musical és molt minsa. No hi ha cap instrument musical a la rica escultura de Besalú, ni en els permòdols del monestir de Sant Joan les Fonts, i una part considerable del romànic de la comarca va ser fet malbé pels terratrèmols del segle XV. L’únic exemple de representació d’un instrument per a fer música el trobem al retaule d’alabastre de l’església de Beget: en una de les escenes de la vida de Jesús, la de l’Anunciació del seu naixement als pastors, un d’ells fa sonar una cornamusa.

CornamusaBGT_1

 

La cornamusa és un instrument habitual en mans de pastors. És relativament fàcil de fer sense eines gaire aparatoses i té prou potència sonora com per ser tocat a l’aire lliure. En un retaule amb una sèrie d’escenes reconeixibles, com si es tractés de les vinyetes d’un còmic, el pastor ha d’estar ben caracteritzat com a tal. Un company seu va amb avarques i una motxilla a l’esquena, duu un gaiato i va acompanyat d’un gos; al costat d’un grupet de xais i d’un sonador de cornamusa, el concepte de pastor apareix perfectament representat!

 

CornamusaSJA_1

 

 

A més, el retaule d’alabastre de Beget té un paral·lel en el retaule, també d’alabastre, de Santa Maria la Blanca a Sant Joan de les Abadesses; les escenes i la seva disposició són gairebé idèntiques, i també hi ha un pastor tocant la cornamusa. Els dos instruments semblen el mateix, però caldrà veure tots els petits detalls de l’un i de l’altre per tal de restituir l’instrument.

 

Provarem de restituir aquesta cornamusa, doncs. Aquesta, exactament aquesta, la de Beget, i no un sac de gemecs actual disfressat d’antic. També provarem de fer-la sonar en el seu entorn: quin so deu tenir aquest instrument al mig de la muntanya i a dins d’una església? Servirà per a fer música per a ballar? Per a acompanyar una veu que canti? La història de la cornamusa del pastor acaba de començar.

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *