Música i lletres

Per què la Cultura Clàssica

http://culturaclasica.com/?q=node/6975

Aquests dies es debat al Congrés una nova reforma educativa que no considera troncal el Llatí ni el Grec en cap especialitat de cap nivell d’ensenyament. Si aquesta reforma s’arribés a aprovar, seria la primera vegada a la història que les llengües clàssiques desapareixen del nostre sistema educatiu. De retruc, és tot el batxillerat Humanístic el que estaria en risc de desaparèixer, si desapareguessin les seves matèries essencials. L’assignatura de Cultura Clàssica seria la única que encara es mantindria com a troncal a l’ESO… però és un consol ben pobre.

La importància del llatí, del grec i de la cultura que representen hauria de ser prou coneguda i valorada com per haver-la de tornar a defensar. Per mi l’aspecte més important és el que ens aporta d’enriquiment personal. La gramàtica (per més que m’agradi) reconec que no serveix per gaire res. Per als alumnes d’avui, memoritzar declinacions no els servirà de res quan acabin el batxillerat.

En canvi sí que els servirà conèixer una cultura tan semblant a la nostra, que ens la sentim nostra. La cultura clàssica ens ajuda a entendre per què els nostres artistes han creat el que han creat, per què les nostres institucions són com són i per què vivim com vivim. La cultura clàssica ens ensenya coses com el valor de la humanitas, el perill de la demagògia i els excessos de la ὕβρις amb les seves funestes conseqüències.

Aquest coneixement ens acompanya sempre, sempre hi podem tornar. Els últims mesos en moments difícils he trobat consol en les meditacions de Marc Aureli, i he trobat plaer en els versos d’Horaci: sense cultura clàssica, em perdria tot això i més. No hauriem de privar els nostres joves d’aquests tresors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *