Música i lletres

Músiques tradicionals

Aquests últims mesos he estat ben ocupat fent coses d’allò més diverses. Però de tot el que he fet, tinc ganes de parlar de la més original de totes: combinar l’orgue amb instruments tradicionals.

A partir d’una iniciativa de l’ajuntament de Castelló d’Empúries l’estiu passat ens vam posar en contacte amb el conservatori de Carcassonne. Allà, la professora Sophie Jacques de Dixmude ha recuperat la pràctica de la bodega (sac de gemecs occità) i l’ensenya a una colla d’alumnes. El professor d’orgue i de composició, Florent Mamet, ha inclòs la bodega a les seves classes de composició. Resultat: un alumne ha compost una obra original per a orgue i grup de bodegas.

Em van convidar a participar en un concert el 27 d’abril a la catedral de Carcassonne. Hi vaig aportar algunes mú-

Un moment del concert a Carcassonne

siques catalanes d’inspiració tradicional: Pastorales para las fiestas de Navidad (peces anònimes del segle XIX que m’havia facilitat l’amic Bernat Bailbé), la fantasia sobre El cant dels ocells, de F. Civil, i El rossinyol, que vam interpretar un duet de bodegas i jo. La resta del concert estava format per cançons tradicionals occitanes, i l’estrena de l’obra Ordega.

(Al principi del concert també hi va haver una lectura dramatitzada a càrrec d’alumnes de teatre, acompanyats de música improvisada a l’orgue, però això mereixeria ben bé una explicació a part.)

El 15 juny vam celebrar la rèplica del mateix concert a la basílica de Castelló, amb el mateix programa.

Ens ha sorprès a tots el bon resultat de la combinació. Els instruments de música tradicional, que normalment es toquen sols i a l’aire lliure, s’avenen molt bé amb l’orgue. No poden sonar al mateix nivell: sempre és l’instrument el que destaca, pel seu timbre i potència, i l’orgue és el que acompanya. Però l’orgue pot acompanyar de moltes maneres: pot proposar timbres, harmonies, textures… que donen un aspecte cada vegada diferent a les melodies tradicionals.

És un camp amb moltes possibilitats per explorar, i ens agradaria que aquest intercanvi continués.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *