QÜESTIONS INICIALS

La climatologia estudia les condicions meteorològiques mitjanes per a llargs períodes de temps (més de trenta anys) en les diferents regions geogràfiques. No s’ha de confondre amb la meteorologia.Els elements del clima són els fenòmens i les quantitats que permeten descriure l’estat d’una part de l’atmosfera. Són la temperatura, la humitat, els vents, la pressió, l’ennuvolament, les precipitacions, etc.Els factors del clima són característiques pròpies de la superfície terrestre que condicionen el clima d’una determinada zona. Entre aquestes destaquen la latitud, l’altitud i la continentalitat.

La meteorologia estudia l’atmosfera i els fenòmens que s’hi produeixen. La capa de l’atmosfera on es produeixen els fenòmens atmosfèrics és la troposfera.

El temps meteorològic és l’estat de l’atmosfera en un moment i en un lloc determinat. Així, són incorrectes expressions com ara “El clima d’ahir va ser…” o “El partit d’ahir fou suspès per les males condicions climatològiques”. També és incorrecte el comentari “El temps està canviant”.

D’acord amb aquestes definicions, direm que el clima de Barcelona és de tipus litoral amb hiverns suaus, malgrat que en algun dia concret es poden enregistrar temperatures molt inferiors a les pròpies de regions més continentals.

És sabut que el sistema que genera el clima mundial és complex. Aquest sistema inclou, a més de l’atmosfera, els oceans, la criosfera (àrees cobertes de gel), la superfície terrestre, l’aigua dolça, la vegetació i l’energia procedent del Sol.

 !

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *