Fitxa 2

-Encara que més endavant tractarem detalladament tots els factors climàtics, la causa fonamental de la gran diversitat de climes arreu del món és la forma esfèrica del nostre planeta. Això fa que l’energia solar rebuda a la superfície terrestre es reparteixi d’una manera molt desigual.

La insolació és la quantitat de raigs del Sol que incideixen en un lloc; es pot mesurar pel nombre d’hores que el Sol il•lumina un lloc determinat. L’estiu i l’hivern es produeixen perquè hi ha una diferència important entre la quantitat de raigs solars que arriben a l’hemisfer nord i a l’hemisferi sud. Quan en un és estiu a l’altre és hivern.
El diferent escalfament solar de la superfície terrestre produeix aire càlid a les zones tropicals i aire fred a les polars. Les diferències de temperatura provoquen diferències de pressió que fan moure l’aire, és a dir, que produeixen vents, els quals conformen l’anomenada circulació general a l’atmosfera que, en definitiva, consisteix a repartir l’excés d’energia de les regions tropicals portant calor a les zones polars.
La circulació general a l’atmosfera resulta, no obstant això, molt complexa a causa del moviment de rotació de la Terra i de les diverses menes de superfície (terra, mar, muntanyes…) del nostre planeta.esta insolLeave a Reply