Galileo Galilei Institut

Blog del centre

Els 8 llibres que hauria de llegir tota persona intel·ligent (2 de 2)


Per deGrasse, que és considerat per molts com el més digne seguidor de Carl Sagan, hi ha vuit llibres que s’han de llegir per entendre la majoria de les coses que han impulsat la història del món occidental. La llista és, esclar, subjectiva i anglocèntrica -i l’absència de Marx serà imperdonable per molts-, però és cert que aquests vuit llibres són imprescindibles per entendre el món que ens envolta (per bé i per mal). I, a més, tots estan lliures de drets i les seves respectives versions electròniques són gratuïtes.

llibre la biblia llibre el sistema del mundo llibre origen especies llibre viatges de gulliver
1 2 3 4
llibre edat raó llibre riquesa nacions llibre art guerra llibre el príncep
5 6 7 8

1. La Bíblia (900 a. C. – 100 d. C). No podia faltar a la llista el llibre més venut i més traduït de tots els temps, la lectura és imprescindible, segons deGrasse, “per aprendre que és més fàcil que altres et diguin què pensar i què creure que pensar per un mateix”.

2. El sistema del món, d’Isaac Newton (1687). El tercer llibre dels Principia de Newton, que porta per títol De mundi systemate (“El sistema del món”) exposa les conseqüències del principi de gravitació universal, sobretot pel que fa a l’astronomia. Per deGrasse la seva lectura és fonamental “per entendre que l’univers és un lloc que podem conèixer”.

3. L’origen de les espècies, de Charles Darwin (1859)L’origen de les espècies de Darwin és potser el llibre de divulgació científica més important de la història. El naturalista anglès sabia molt bé l’impacte que podia tenir la seva teoria de l’evolució, en la mesura que qüestionava totes les conviccions religioses, i és per això pel que va decidir escriure un llibre en què expliqués les seves troballes al gran públic. Per deGrasse, la seva lectura és obligatòria “per conèixer el nostre parentiu amb la resta de formes de vida de la Terra”.

4. Els viatges de Gulliver, de Jonathan Swift (1726)Encara que amb freqüència es considera un llibre infantil, Els viatges de Gulliver és en realitat una de les primeres novel·les satíriques de la història, que ataca amb ferocitat la societat del seu temps, així com les misèries universals de la condició humana. Swift treballava com a secretari del famós polític ingléssir William Temple, el que li va permetre conèixer de prop els secrets de les altes institucions de l’Estat. Per deGrasse seva lectura ens ajuda “a aprendre, entre altres lliçons satíriques, que la major part del temps els humans som uns patans”.

5. L’edat de la raó, de Thomas Paine (1794)El revolucionari nord-americà Thomas Paine va ser un dels pares de la primera democràcia constitucional del món i un dels primers intel·lectuals que crític la religió institucionalitzada i la infal·libilitat bíblica. L’edat de la raó és, potser, el més important text deista, és a dir, la postura filosòfica que accepta el coneixement de l’existència i la naturalesa de Déu a través de la raó i l’experiència personal. Per deGrasse la seva lectura és imprescindible per “aprendre com el poder del pensament racional és la font primària de llibertat en el món”.

6. La riquesa de les nacions, d’Adam Smith (1776). És difícil comprendre el món en què vivim sense llegir el llibre fundacional delcapitalismo i, per tant, l’obra que va establir les bases del sistema econòmic en el qual gairebé tots vivim, vulguem o no. Per deGrasse la seva lectura és obligatòria “per aprendre que el capitalisme és una economia de la cobdícia, una força natural en si mateixa”.

7. L’art de la guerra, de Sun Tzu (IV a. C.). El llibre més antic de la llista és, a més, l’únic escrit en el llunyà Orient. El conegut volum versa sobre tàctiques i estratègies militars, i ha estat tradicionalment lectura obligada a les acadèmies de l’exèrcit, però d’un temps ençà es considera un manual molt útil per a resoldre conflictes i implementar tàctiques en l’àmbit empresarial. Per deGrasse la seva lectura és obligada “per aprendre que l’acte de matar altres éssers humans pot ser elevat a un art”.

8. El príncep, de Maquiavel (1513). Nicolás Maquiavelo va escriure el seu famós tractat de teoria política mentre complia condemna a la presó per haver conspirat en contra dels Médici. El seu objectiu era mostrar com els prínceps han de governar els seus països per conservar amb èxit el seu poder (sense importar que el seu govern sigui just i moralment acceptable). Per deGrasse tota persona intel·ligent ha de llegir aquest llibre “per aprendre que la gent que no té el poder de fer tot el possible per adquirir-lo i la gent que ho té farà tot el possible per mantenir-lo”.

Posted in: Galileo Galilei, Llibres

Leave a Comment (0) ↓

Leave a Comment