Galileo Galilei Institut

Blog del centre

“Cal aprofitar les possibilitats que ofereix el sistema educatiu actual”


foto Daniel SalameroAvui encetem un nou curs compartint l’alegria (jubileu) del Daniel, que aquest curs ja no tindrem com a company i professor del centre perquè es jubila. Us deixem llegir l’entrevista que li hem fet a tall de comiat, tot desitjant-li el millor d’ara en endavant. Una forta abraçada Daniel!

1. Quants anys fa que et dediques a la docència i quants al Galileo Galilei?
Vaig acabar d’estudiar i vaig tenir la sort de trobar feina aviat, en total fa uns 36 anys que treballo a l’ensenyament i, d’aquests, sis al Galileo.

Durant aquests anys he treballat a Cornellà, a Hospitalet, a Montmeló, La Llagosta, Barberà i al Galileo. Guardo un bon record de tots els centres en què he treballat, però especialment del de Barberà. Amb els companys de l’institut de Barberà sempre aprofitaven un cap de setmana del mes de febrer per visitar alguna ciutat d’Europa, i la veritat és que en vam visitar moltes (París, Roma, Viena, Berlín, Oslo, Copenhaguen, Varsòvia, Praga).

La del Galileo ha estat una etapa molt interessant, he tingut molt bons companys, als quals vull agrair, molt especialment, el sopar d’acomiadament i el detall que van tenir. Me’n recordaré de les xerrades que fèiem de temes d’actualitat amb en Jesús i en Sergio. Però com vaig dir el dia del sopar únicament vàrem fer un acomiadament laboral, perquè ens continuarem veient i també, encara que no tan sovint, alguna vegada continuarem parlant de temes d’actualitat.

2. Què va ser el que et va decidir a ser professor?
Sempre m’ha agradat ensenyar. He tingut alguns alumnes molt brillants (enginyers, matemàtics, diplomàtics etc.), altres no han estat tan brillants, però estic segur que es guanyen bé la vida, i altres que encara estan estudiant sé que també els anirà molt bé.

3. Trobes diferencies entre els alumnes d’ara i els d’abans?
Els temps canvien i les persones també. Abans els alumnes, encara que els preocupava la nota, estudiaven d’una forma més despreocupada, perquè sabien que la sortida al món laboral era més fàcil. Ara, des del moment que comencen batxillerat, la majoria estan pendents de la nota que els demanaran per fer un cicle formatiu de grau superior o en una carrera universitària i també quines seran les sortides laborals que tindrà la seva especialitat, perquè el treball no està fàcil. Per tant són les circumstàncies les que els fan canviar.

4. Ets professor de Geografia i Història. Ens pots transmetre, encara que sigui difícil, la teva passió per la història?
Moltes vegades no li donem la importància que té. Saber la història del teu país, d’Europa i del món és important per entendre la societat i la seva forma d’organitzar-se. Hem de saber que una societat es pot organitzar de diverses maneres, però que únicament des d’un punt de vista democràtic es contemplen les llibertats, els drets i deures del ciutadà, la lliure elecció de representants etc., i això ho ensenya la història, ho ha de transmetre el professor d’una forma objectiva, sense influir absolutament res en cap de les diverses ideologies existents en una societat democràtica.

5. Tu has ensenyat durant molts anys, però els alumnes t’han ensenyat alguna cosa? Es pot aprendre dels alumnes?
Sempre es pot aprendre gairebé de tothom, s’ha de tenir present que en un futur pròxim seran les seves formes de pensar, de treballar o d’ensenyar les que s’imposaran en la societat.

6. Quines qualitats valores més en els alumnes?
Constància, disciplina i organització del treball.

7. El món de la docència, com tants d’altres, segur que és millorable. Tria només una millora a fer en el sistema educatiu actual.
No és fàcil triar una millora, el sistema ja ha fet canvis i millores importants. S’ha incrementat l’edat d’ensenyament obligatòria, que ha passat de 14 a 16 anys, i de forma voluntària es permet cursar l’ESO fins als 18 anys, i després hi ha una bona oferta de cicles formatius, batxillerat i ensenyament universitari. En cada una d’aquestes etapes s’utilitzen recursos importants, per tant es tracta d’aprofitar les possibilitats que ofereix el sistema educatiu actual.

8. I, per anar acabant, pensant en aquells que prendran el teu relleu: A parer teu, quines característiques ha de tenir un professor per reeixir en la seva tasca de formar joves?
Dedicació, constància, disciplina, organització del treball i ser just en les qualificacions.

9. Finalment, en podries fer cinc cèntims dels teus plans de futur. Hi ha alguna cosa que vulguis fer especialment?
M’agrada matinar i pel matí em dedicaré a fer esport i a l’escriptura. A la tarda lectura i temps lliure.

Posted in: Galileo Galilei, Professors

Leave a Comment (1) ↓

1 Comment

  1. Francisco Vico febrer 5, 2020

    Sóc un antic alumne de Daniel Salamero quan ell era a Barberà, la veritat que m’ha fet plaer trobar aquesta entrevista y saber que al final s’ha jubilat. La veritat que sempre em recordaré de les seves classe d’història de segon de batxillerat, la seva manera d’explicar era hipnotitzant, en Daniel podia transmetre l’historia d’una manera que es veia qucsie ell mateix la vivia amb molt d’entusiasme i d’aquesta manera et contagiava aquesta passió que sentia per la seva assignatura.
    Espero que li vagi molt be de tot cor i que pugui gaudir de la vida de jubilat que be es mereix

    reply

Leave a Comment