Galileo Galilei Institut

Blog del centre

“El Galileo Galilei ha estat com la meva segona casa”

ENTREVISTA MONTSE VIDAL
És una constant en cada curs que alguns dels professors que hi ha al centre canvien de destinació i n’arriben de nous. I aquest curs ens passarà igual, però amb la diferència que alguns que aquest curs ens deixen eren una part important i molt estimada del Galileu. Com la Montse Vidal, amb qui hem volgut parlar abans que avui, últim dia de curs, ens digui adéu:

1 – Quants anys fa que dónes classes al Galileo Galilei? I quants anys fa que et dediques a la docència? 

Vaig acabar la carrera de Matemàtiques el juny de 1986 i el setembre d’aquell mateix any vaig començar a treballar en una escola concertada de Granollers. Poc després em vaig incorporar a la funció pública: L’Institut Bruguers de Gavà, L’Extensió Barri Sant Andreu, L’Institut Pau Casals de Badalona, i el setembre de 1992 vaig començar a treballar a l’Institut Galileo Galilei fins al dia d’avui.

2 – Hi ha algun centre del que guardis especial record? 

Guardo bons records i moments especials de tots els centres on he estat, però després de 23 anys de treballar-hi puc dir que el Galileo Galilei ha estat com la meva segona casa.

3 – Què va ser el que et va fer decidir a ser professora de matemàtiques?

Va ser gràcies a la meva professora de matemàtiques de d’EGB i de BUP, es deia Eugènia. La seva manera d’explicar era excel·lent i es notava que li agradava el seu treball. Vaig tenir una imatge positiva del que era ser professora.

Ella em va descobrir la bellesa intrínseca de les matemàtiques, la seva estructura, la seva metodologia, en definitiva el pensament i el raonament matemàtic.

I a més, m’agrada ensenyar. De fet, quan era estudiant universitària ja feia classes particulars. Gaudeixo d’aquella explicació que ha quedat ben clara, d’aquells alumnes que mostren molt d’interès, d’aquell grup que està millorant…

4 – Trobes diferències entre els alumnes d’ara i els d’abans? 

La societat canvia i és normal que els nostres alumnes també ho facin.

El primer canvi important al nostre sistema educatiu es va produir amb la implantació de l’ESO. A partir d’aquell moment els alumnes ingressen a l’institut amb 12 anys (abans amb 14 anys i amb el principal objectiu de cursar estudis universitaris), ho fan de manera obligatòria fins els 16 anys, cursant tots el mateix currículum, però tenint objectius i necessitats diferents.

L’arribada d’alumnes immigrants va suposar un nou canvi en la tipologia del nostre alumnat. Ens vam trobar amb nous idiomes, noves maneres de fer i nivells acadèmics molt diferents. Conseqüentment, es va ampliar la diversitat dins l’aula.

Fins fa relativament poc, l’ institut era la finestra al món pels nostres alumnes, però els nois i noies d’avui tenen, en les noves tecnologies, moltes altres finestres obertes al món. També cal tenir present el moment de crisi que estem vivint amb un futur laboral incert. Tot plegat fa que l’actitud dels alumnes hagi canviat.

5 – Segur que hi ha hagut moments de tot, bons i dolents. Ens podries explicar alguna anècdota que t’hagi succeït relacionada amb l’ofici d’ensenyar?

A classe faig notar que les matemàtiques són presents en tots els àmbits de la nostra vida, però algun cop l’àmbit escollit pels alumnes no és l’adequat:

Un cop un alumne que havia de fer un quadre de la classificació dels polígons va triar com a títol “Polígons Industrials”.

6 – Tu has ensenyat durant molts anys, però, els alumnes t’han ensenyat alguna cosa? Es pot aprendre dels alumnes?

Sempre he pensat que en una classe qui més aprèn és el professor. Des del punt de vista acadèmic, al llarg d’aquests cursos els alumnes m’han ajudat a millorar la pràctica docent. A nivell personal, tots aquests anys en contacte amb generacions més joves m’han ajudat a entendre el seu pensament i les seves inquietuds i també m’han enriquit com a persona.

7– Quina qualitat valores més en els alumnes? 

La qualitat que més valoro en un alumne és que tingui ganes d’aprendre i que sigui respectuós envers el professorat i els seus companys.

8 – El món de la docència, com tants d’altres, segur que és millorable. Tria només una millora a fer en el sistema educatiu actual.

La millora més important, per a mi, seria que hi hagués una voluntat real de millorar el sistema educatiu, de manera que tots els alumnes tinguessin les mateixes oportunitats per desenvolupar les seves capacitats individuals.

9 – I, per anar acabant, pensant en aquells que prendran el teu relleu: A parer teu, quina característica ha de tenir un professor per reeixir en la seva tasca de formar els joves?

Potser més que una característica, destacaria la necessitat d’una actitud positiva. No hem de deixar que els mals moments i els conflictes que sempre sorgeixen al llarg d’un curs ens treguin les ganes d’ensenyar. Hem de gaudir de les coses que surten bé i al mateix temps aprendre dels nostres errors.

Moltes gràcies Montse, que et vagi molt bé al nou institut.

I gràcies per aquests anys que hem compartit!

Posted in: Curs 2014-15, Galileo Galilei, Professors

Leave a Comment (1) ↓

1 Comment

 1. Avatar
  Marta Campamà juliol 12, 2015

  Hola a tothom!!
  Jo vaig ser alumna de la Montse durant la ESO i també al batxillerat, la veritat és que en guardo un molt bon record.
  Et desitjo que al nou institut et vagi genial

  Marta

  reply

Leave a Comment