Històries de la Terra Alta

Articles d'història contemporània de la Terra Alta

El novembre de 1931 el club feia una nova passa endavant en la seva evolució i consolidació participant al Campionat Provincial de la temporada 1931-1932. Ho feia en l’anomenat grup de Gandesa, possiblement en referència a l’encara vigent partit judicial de Gandesa – la divisió comarcal no s’aprovaria fins el 1936 – on havien de jugar quatre equips: el JD Flix, el JD Miravet, el Bon Humor del Pinell i CE Gandesa.

Es tractava d’una plantejament més professional o, si més no, seriós, donat que els àrbitres serien de fora del territori i els equips es comprometien a pagar els desplaçaments a mitges. Malauradament no hem documentat com va anar aquell campionat.

Jugadors del CE Gandesa a la dècada de 1930

Tenim, però, una idea aproximada del que havia passat durant els primers divuit mesos de vida del club. El gener de 1932 una crònica d’El Llamp repassava els primers temps de l’equip. En aquell any i mig s’havien disputat 55 partits, una mitjana de tres mensuals, que són una quantitat considerable. D’aquest 25 havien acabat amb victòria dels de Gandesa, en 21 ocasions havien estat derrotats i en 9 s’havia empatat. En total l’equip havia marcat 130 gols i n’havia rebut 94.

Els rivals amb els que s’havia enfrontat amb més ocasions eren el JD Miravet (8 partits), el JD Flix i l’Atletichs de Móra la Nova (6 partits amb cadascun). També sabem quins havien estat els jugadors que més cops havien defensat la samarreta de l’equip. En primer lloc hi havia Sabaté, que havia disputat els 55 partits, el seguien Monner i Fuster amb 52, Celma amb 48, Fornós amb 42 i Fontanet, Vidal i Andreu amb 41 partits jugats.

L’equip va continuar jugant els seus partits amistosos, donat que no existia un campionat oficial que s’allargués massa setmanes. En tenim notícia a través de les pàgines del quinzenari gandesà que, de tant en tant, amb els resultats també proporcionava les alineacions de l’equip. Sabem, doncs, que el maig de 1932 en la victòria per 3 a 1 a casa contra el Dertusa FC van jugar Feliu a la porteria; Pallarès i Monner a la defensa; Josep Maria Alcoverro, Vidal i Fornós al migcamp i Celma, Sabaté, Vandellós, Andreu i Ferrús a la davantera.

A l’estiu El Llamp va organitzar un torneig que preveia impulsar el futbol a tota la zona de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre aplegant fins una dotzena d’equips. La proposta no va acabar de funcionar i finalment només en van jugar cinc: el CE Gandesa, l’Horta FC, el Bon Humor del Pinell, el CD Masroig i el JD Miravet. La final es va acabar jugant el 28 d’agost, enfrontant als equips de Gandesa i el Pinell de Brai, amb una aclaparadora victòria dels primers per 7 a 0.

Els partits s’anaven succeint i, com dèiem, de tant en tant la premsa ens permet conèixer les alineacions. A l’octubre, en un partit jugat contra el CD Botenc, van jugar Saún a la porteria; Pallarès i Monner a la defensa; Vilagrassa, Celma, i Fornós al mig del camps i Alcoverro, Sabaté, Vandellós, Andreu i Boira a la davantera.

El campionat provincial de 1933

El gener de 1933 El Llamp anunciava: La Lliga Amateur de Futbol de la Federació Catalana ha acordat que el Centre d’Esports de Gandesa porti la representació de la comarca de la Castellania en els propers partits que s’ha de disputar, per tal d’elegir al campió provincial.

Paga la pena assenyalar que el quinzenari, en aquell moment, estava immers en una campanya per aconseguir que la proposta de Terra Alta per donar nom a la futura comarca fos substituït pel de Castellania (per saber més podeu llegir Terra Alta o Castellania. 80 anys de la creació de la nostra comarca (1936-2016)).

Pel que fa al campionat, en teoria l’havien de disputar cinc equips. Dos d’ells procedents de l’anomenada comarca de Tortosa, que havien de ser el vigent campió comarcal, el Dertusa FC, i el subcampió, l’Amposta FC. Dos més procedents de les comarques de Tarragona, tot i que al final només n’hagué un, el Tarragona FC, i un del partit de Gandesa, el CE Gandesa.

El campionat, inicialment, s’havia de disputar entre el 19 de març i el 23 d’abril, tot i que es va allargar una mica més. Gràcies a la premsa provincial coneixem els resultats dels sis partits que va jugar el CE Gandesa. Resultats, però, que són pocs afalagadors, atès que no es va aconseguir guanyar cap partit.

El primer enfrontament es va disputar el 21 de març a Tarragona, on els de Gandesa van ser derrotats per 3 a 0. El diari La Cruz comentava el resultat tot dient: Ens decepcionà l’onze del Gandesa. Sols té una mitja treballadora i que intercepta molt de joc; una defensa ferma però insegura, i un porter indecís i poc experimentat; a l’atac sols el davanter centre palesà conèixer el joc de fubol puix que passà bé i entrà als remats amb decisió. Els malaurats protagonistes d’aquesta crítica eren Borrull a la porteria; Monner i Pallarès a defensa; Bosch, Celma i Fornós al migcamp i Lobo, Alcoverro, Galcerà, Fontanet i Ferrús a la davantera.

A la setmana següent, en el partit de tornada al camp del Gandesa el Tarragona FC es va tornar a imposar, aquest cop per 0 a 4. El següent enfrontament del Campionat Provincial va ser a casa el 9 d’abril contra el Dertusa FC, que va guanyar als locals per 2 a 4. En aquella ocasió els alineats van ser Saún a la porteria; Pallarès i Monner a la defensa; Bosch, Celma i Fornós al migcamp i Alcoverro, Sabaté, Prades, Vandellós i Ferrús a la davantera.

El 23 d’abril, també a casa, es van enfrontar al FC Amposta, que s’imposà per 1 a 2. Una setmana més tard es va jugar la tornada, amb una derrota de les que fan mal: 14 a 0. El cronista d’El Pueblo deixà palès que aquell desastrós resultat es devia al fet que el CE Gandesa només va poder alinear vuit jugadors, els mínims que exigia el reglament. L’últim partit del campionat es va jugar al camp del Dertusa FC, que es va imposar als gandesans per 6 a 0.

L’última etapa abans de la guerra

El camp de futbol del CE Gandesa al juny de 1938, en plena guerra civil

La desaparició del quinzenari gandesà El Llamp el 1934 ens ha privat d’informació detallada dels darrers tres anys d’activitat del CE Gandesa abans de l’esclat de la guerra. Només tenim algunes notícies disperses gràcies a la premsa provincial.

Així, l’octubre de 1933 sabem per El Pueblo que el partit que el CE Gandesa  havia de jugar al camp del CD Cherta es va haver de suspendre davant la impossibilitat dels gandesans per poder desplaçar-se fins a Xerta.

No és fins vuit mesos més tard, al juny de 1934, que trobem nova informació, aquest cop a les pàgines del Correo de Tortosa. En aquest cas s’informava de la visita del Dertusa FC al camp del Gandesa, on van aconseguir derrotar als amfitrions. Tots dos equips es van tornar a enfrontar el maig de 1935, en aquest cas al camp dels tortosins, que es van tornar a imposar, aquest cop per 5 a 2. La crònica afirmava que es tractava d’un partit amistós d’entrenament de cara al Campionat de Catalunya de 2a categoria. No sabem però si tots dos equips havien de jugar aquest campionat o sols ho havia de fer el Dertusa FC.

Pocs dies abans d’aquest partit, registrem la darrera victòria del Gandesa que documenta la premsa d’aquest període. Es produí a casa, derrotant per 6 a 0 al CD Tortosa. Els dos equips es tornarien a enfrontar de nou el setembre de 1935, altra volta al camp del Gandesa, empatant a dos gols.

Aquest és la darrera informació que hem documentat del CE Gandesa abans de l’esclat de la Guerra Civil el juliol de 1936. Un conflicte que va trasbalsar la vida de tots els seus contemporanis i, cal suposar, que també l’activitat esportiva del territori.

David Tormo Benavent

One Comment to “El Club Esportiu Gandesa (1930-1936) (2 de 2)”

  1. Avatar  Buy Cialis | febrer 7th, 2020 at 23:03     Respon

    Hi to every single one, it’s actually a fastidious for me to go to see this site, it includes priceless Information.

Leave a Comment