Històries de la Terra Alta

Articles d'història contemporània de la Terra Alta

Horta de Sant Joan

La primera notícia sobre el futbol a Horta després de la gran sequera dels anys vint és de l’abril de 1931. El dia 26 d’aquell mes l’Horta FC va rebre la visita del CE Gandesa amb motiu de les Festes d’Abril. Es va disputar una copa, cedida pel president del club d’Horta, Arseni Ferraz, que es van endur els visitants en imposar-se per 1 a 0 als locals, tot i que, segons la crònica de Forvard, aquests s’havien reforçat amb jugadors del Dertusa i el Vall-de-roures.

No és fins al juliol de l’any següent que tornem a trobar-ne notícies, quan des d’El Llamp es va incloure l’equip en el llistat dels participants de la copa que organitzava la publicació. Sembla ser que, inicialment, l’equip s’hi va inscriure, però la impossibilitat de traslladar-se al camp del seu primer rival, el Bon Humor de Pinell, li va valer la desqualificació.

Abans d’aquell partit, que s’havia de celebrar el 21 d’agost, l’Horta FC va visitar el camp del CE Gandesa el 24 de juliol, essent derrotat per 4 a 2; i va rebre a la Penya Calaveres, un equip de veterans gandesans, al que va derrotar per 2 a 0 el 25 de juliol.

El 16 d’octubre d’aquell mateix any van tornar a rebre la visita del CE Gandesa que, un cop més, els va tornar a derrotar, aquest cop per la mínima. Al desembre d’aquell any, el dia de la Immaculada, van rebre la visita de l’equip infantil de la Congregació de Sant Lluís de Batea; tornant la visita el dia de Sant Esteve. En tots dos partits els infantils d’Horta van ser derrotats per 2 a 1.

La següent informació documentada és del juny de 1933, quan El Pueblo informava de la visita del Xerta FC al camp de l’Horta, on havia guanyat per 3 a 4. Cal esperar al novembre de 1934 per tornar a trobar una referència de l’equip a la premsa. Per una crònica del Correo de Tortosa sabem que l’1 de novembre van rebre la visita d’un equip tortosí, la Penya Carambola, al que van derrotar per 1 a 0. Aquesta és la darrera notícia documentada abans de l’esclat de la Guerra Civil.

El Pinell de Brai

L’equip del Bon Humor del Pinell de Brai format per socis de La Pianola

Un altre dels pobles que va comptar amb equip de futbol, i que apareix a la premsa de l’època, és el Pinell de Brai, al que ja hem fet referència més amunt. Tot i que, sembla ser, va ser creat el 1929 per alguns socis de la Pianola, la primera notícia sobre el Club Sportiu Pinell és d’una crònica d’El Llamp del partit celebrat el 22 de març de 1931 al camp del Gandesa, on van ser derrotats per 3 a 1. El cronista posa de manifest que l’equip visitant no feia gaire temps que estava jugant, comentant la seva inexperiència i, fins i tot, la manca de coneixement sobre el reglament que algun dels seus jugadors havia posat de manifest al llarg del partit.

Aquella visita va ser tornada a la setmana següent, i el 29 de març els gandesans visitaven el camp del Pinell caient derrotats per 3 a 2. Segons Forvard, el cronista de la publicació gandesana, la derrota va ser fruit de l’actuació de l’arbitre i de la por dels visitants davant les amenaces dels locals.

A l’agost, trobem una nova notícia sobre l’equip del Pinell, que ja em comentat en tractar del CF Caseres. És aleshores quan apareix sota la denominació de Club Sportivo Bon Humor, o Bon Humor Pinell, com l’anomenarà la premsa durant tota aquesta etapa.

Al novembre d’aquell any el trobem participant el Campionat Provincial 1931-1932 de futbol, dins de l’anomenat Grup Gandesa, en referència al districte. En formava part al costat del CE Gandesa, la Joventut Deportiva Flix i la Joventut Deportiva Miravet. A finals de mes s’havien disputat dos partits, un el 6 de novembre a Flix, amb victòria dels locals per 6 a 0; i l’altre el dia 22, a camp propi contra el CE Gandesa, amb empat a un.

Segons les cròniques publicades a El Llamp, es tractaria de la primera experiència de futbol seriós en que van participar equips de la comarca, amb arbitres vinguts de Tarragona i normes per al pagament dels desplaçaments. Pel que fa al derbi comarcal, el cronista destaca que van ser molts els gandesans que es van apropar amb carros fins al Pinell, denunciant el descontent que va provocar trobar que les entrades per veure el partit havien passat de 0,25 a 0,75 ptes de cop i volta.

Potser aquell va ser el motiu què, d’entrada, va deixar fora l’equip del Pinell de la Copa El Llamp, si més no si fem cas del llistat de possibles participants que el diari publicava el juliol de 1932. A l’hora de la veritat, però, potser per manca de participants, el Bon Humor Pinell va ser un dels cinc equips que van disputar la copa, al costat del CE Gandesa, FC Horta, JD Miravet i el Flor de Masroig.

L’organització del campionat no va ser massa lluïda. Els del Pinell van quedar aparellats amb el FC Horta, amb partits programats pel 21 i 28 d’agost. El 31 d’agost, però, El Llamp publicava que l’Horta no s’havia presentat al camp del Pinell, concedint-li automàticament la classificació per la final. Allí es trobaria al Gandesa, que havia eliminat al Masroig; mentre que el Miravet havia estat desqualificat per no fer efectiu el dipòsit de 50 ptes necessari per participar. La final es va disputar a Gandesa el 28 d’agost, i el Bon Humor Pinell va patir una severa derrota de 7 a 0 contra l’equip amfitrió.

No és fins un any després, l’agost de 1933, que tornem a trobar notícies sobre l’equip pinellenc. Aleshores La Cruz anunciava pels dies 12 i 13 d’aquell mes, en el marc de la Festa Major, la visita al camp del Pinell de la Penya Blau-Grana de Tarragona per disputar-hi dos partits amistosos.

La següent informació no la documentem fins a l’abril de 1935, quan el Correo de Tortosa informava de la recent visita de la Penya Alcàntara de Tortosa al camp del Bon Humor, amb victòria dels locals per 4 a 1. A l’agost, de nou dins de la Festa Major local, la premsa donava compte de la visita al Pinell del Dertusa, que es va enfrontar en dos partits a l’equip local, reforçat amb jugadors procedents del Gimnàstic de Tarragona, el Reus i el Móra d’Ebre per aquella especial ocasió. Els tortosins es van imposar als dos partits, al primer per 0 a 2 i al segon per 3 a 5. El cronista va fer constar la seva queixa per la negativa dels locals a lliurar-los la copa que havien guanyat.

La darrera notícia sobre el Bon Humor del Pinell és del març de 1936. El 22 d’aquell mes es van enfrontar a casa amb el Club Esportiu Batea, essent derrotats per 0 a 1. De la crònica d’aquell partit, publicada a El Pueblo, ens en queda l’alineació local: Gironès (porter); Borràs I i Borrull I (defenses); Vinaixa, Ferré i Vallespí (mig camp); Borràs II, Martínez, Feliu, Borrull II i Borràs III (davanters). Aquella formació 2-3-5, tant estranya avui, era força habitual en aquell moment al món del futbol.

David Tormo i Benavent

One Comment to “Primeres notícies del futbol a la Terra Alta (1916-1936) (3 de 3)”

  1. Avatar  Joaquim Ferràs | gener 29th, 2017 at 8:37     Respon

    El nom del president de l’Horta FC era Arsenio Ferràs Rel, natural d’Orta.

Leave a Comment