Històries de la Terra Alta

Articles d'història contemporània de la Terra Alta

La segona etapa (1930-1936)

Superada la greu sequera patida durant la primera part dels anys vint, el pobles i la seva gent es van anar recuperant i tornant a la normalitat. Una normalitat que també incloïa el futbol, esport que va acabar d’arrelar en aquell curt període, entre 1930 i 1936, abans que la Guerra Civil tornés a estroncar les vides de tothom.

Les primeres informacions sobre l’activitat futbolística publicades es tornen a documentar el novembre de 1930, essent el protagonista el CE Gandesa. La crònica relatava un partit celebrat el 2 de novembre al camp del Gandesa contra l’Atletichs de Móra la Nova, on els locals van patir una severa derrota en caure 0 a 5 contra els de la Ribera d’Ebre.

D’entre la premsa de l’època, la publicació de referència és, sens dubte, El Llamp, que en cada número publicava les cròniques dels partits de la mà d’un dels seus col·laboradors, que signava amb el pseudònim de Forvard (possiblement del terme anglès forward, que seria el davanter centre de l’equip). No cal dir que la majoria de les seves cròniques es centraven en la prolífica activitat de l’equip de Gandesa, el Centre Esports, del que, per la quantitat d’informació existent, parlarem en un altre article. En tot cas, de tant en tant, el diari donava compte de l’activitat dels equips d’altres pobles de la comarca, com també ho feien altres publicacions del territori.

En alguns casos, però, només hem trobat una petita menció, com seria el de Corbera d’Ebre, del qual sabem que el 31 de maig de 1931 disposava d’un equip que es va enfrontar al CE Gandesa, essent derrotat per 9 a 2. També és el cas de la Fatarella, del que sabem que durant les festes de Sant Blai de 1933 va organitzar un partit entre l’equip local i el SC Vinebre, amb victòria dels visitats per 0 a 3. Segons la crònica publicada a El Llamp, l’equip ja feia algun temps que s’havia format. Finalment es pot donar el cas, com ho seria el del FC Vilalba, que tot i saber que l’equip es va constituir el 1931 no n’hem trobat cap referència a la premsa.

Dels que si hem pogut trobar alguna referència que permet fer una molt breu mirada a aquells primers anys d’activitat futbolística és als equips de Caseres, Batea, Bot, Horta de Sant Joan i el Pinell de Brai.

Caseres

La primera informació aquest equip és del 14 de desembre de 1930, amb una crònica del partit celebrat aquells dia entre l’equip dels reserves del CE Gandesa i el Futbol Club Caseres al camp dels darrers. En aquell cas els locals van acabar perdent per 3 a 2 després del que, segons el cronista, va ser una arbitratge pèssim, molt casolà i sense gaires coneixements del reglament.

Ambdós equips es van tornar a enfrontar el 27 de juliol de 1931, aquest cop a Gandesa, amb una nova victòria pels reservistes del CE Gandesa. Pocs dies després, és el Correo de Tortosa, qui publicava la crònica d’un partit celebrat el 10 d’agost al Pinell de Brai entre l’equip local, el Club Sportivo Bon Humor, i el de FC Caseres, que tornà a ser derrotat per 4 a 3. Aquesta és la darrera informació sobre el FC Caseres que hem trobat documentada a la premsa fins al juliol de 1936.

Batea

El març de 1931 El Llamp publicava una nova crònica esportiva que ens permet conèixer l’existència de dos equips més a la comarca: els de Batea i Bot. El partit es va celebrar el 17 de febrer a Batea entre el Futbol Club Batea i el JD Bot, amb victòria dels primers per 2 a 0. Els cronista ens ha deixat l’alineació de tots dos equips. Pel FC Batea van jugar J. Llop, Albesa, Ferrús, E. Llop, Alañà, Piñol, A. Llop, Peris, Castillo, Vanues i P. Llop; mentre que el JD Bot va alinear a Serrano, Cortiella I, Castalemas, Huguet, Benet I, Peña, Nicola, Alcón, Cortiella II, Benet II i Tardell.

Sobre l’equip de Batea tornem a tenir-ne notícies el juliol de 1932 en el marc de la preparació de la Copa El Llamp, organitzada pel diari per celebrar el seu 11è aniversari. Val a dir que els organitzadors preveien la participació de catorze equips, que al final van acabar sent cinc, entre els quals no es trobava el FC Batea.

Aquest, però, seguia en actiu i el 28 d’agost d’aquell any es va enfrontar a l’equip de reserves del CE Gandesa a casa seva. La victòria va ser aclaparadora, per 7 a 0, fruit, segons el cronista, de la superioritat física dels jugadors locals. La tornada del partit es va celebrar el 8 de setembre, amb el resultat d’empat a cero.

Segons el Correo de Tortosa el 26 de desembre, diada de Sant Esteve, es va jugar un partit entre l’equip infantil del FC Horta i el de la Congregació de Sant Lluís de Batea, amb victòria dels locals per 2 a 1. Sembla ser que era la tornada d’un partit jugat a Horta el 8 de desembre, festa de la Immaculada, on els de Batea també s’havien imposat pel mateix resultat.

Durant els següents tres anys no tornem a trobar cap informació sobre el futbol a Batea. La darrera la documentem el març de 1936 a través de les pàgines d’El Pueblo, quan el FC Batea va visitar el camp del Bon Humor de Pinell, als que van derrotar per 1 a 0.

Bot

Del futbol a Bot en tenim més informació, tot i que la denominació de l’equip va variant. Desconeixem, però, si es tracta de diferents equips o del mateix. Després de la derrota contra el FC Batea del febrer de 1931, en tornem a tenir notícies l’abril d’aquell any. El 26 d’aquell mes el Bot FC va rebre la visita del Xerta FC, amb victòria dels visitants per 2 a 4.

Dos mesos més tard, el 28 de juny, van rebre la visita del CE Gandesa, patint una nova derrota, per 2 a 3, amb la remuntada dels de Gandesa, que a la fi de la primera part perdien 2 a 0. El 2 d’agost els dos equips es van tornar a enfrontar, aquest cop a Gandesa, i els de Bot van patir una nova derrota per 4 a 0.

La premsa no torna a donar informació sobre l’equip fins el juliol de 1932, com a un dels possibles participants de la Copa El Llamp que, com molts altres, al final no va disputar. No és fins a l’octubre d’aquell any que hi ha informació sobre un altre partit, en aquest cas de l’anomenat CD Botenc, que el dos d’aquell mes es va enfrontar, novament, al CE Gandesa, al seu camp, essent derrotat per 1 a 4.

El 6 de gener de 1933, diada de Reis, els de Bot van rebre la visita dels reservistes del CE Gandesa, empatant a 3 gols. No és fins al setembre d’aquell anys, de la mà d’El Pueblo, que sabem que el FC Bot havia de visitar el camp del Xerta, però que el partit no es va disputar per la impossibilitat dels jugadors per fer el desplaçament.

En un moment en que els vehicles a motor no eren gaire nombrosos a les nostres terres, i les carreteres deixaven molt que desitjar, el transport de mercaderies i persones no era sempre fàcil. De fet, com hem anat desgranat fins ara, la majoria d’aquests partits amistosos, atès que no hi havia cap campionat en joc, eren d’anada i tornada: un a cada poble. Quan això no era així, pel que es desprèn d’algunes cròniques, l’equip local s’havia de fer càrrec de les despeses del viatge dels visitants.

Tornant a les notes sobre l’activitat de l’equip, o equips, de Bot, la seva relació amb Xerta va continuar. Així, pel diari El Pueblo, sabem que es s’havien d’enfrontar l’1 d’abril de 1934 a Xerta, disputant-se una copa cedida pel propietari del cafè Biel, Antoni Lafarga. En desconeixem, però, el resultat. Pocs mesos després, l’11 de novembre, en el marc de les Festes de Sant Martí, s’havia de celebrar un altre partit al camp del Xerta, amb una nova copa en disputa. La notícia sobre aquell enfrontament destacava que s’esperava un gran partit, donat que en les visites del CF Bot a la població ebrenca sempre s’havia empatat. Aquesta informació, de novembre de 1934, és la darrera que hem documentat sobre l’equip de Bot abans de l’esclat de la guerra.

David Tormo i Benavent

One Comment to “Primeres notícies del futbol a la Terra Alta (1916-1936) (2 de 3)”

  1. Avatar  Antonio Altadill | gener 13th, 2017 at 21:17     Respon

    Interessantíssim article. Felicitats per la recerca!. Esperant la publicació del 3r capítol.

Leave a Comment