Històries de la Terra Alta

Articles d'història contemporània de la Terra Alta

Oficialment es considera que el futbol va néixer el 1863 al Regne Unit, amb la creació de la Football Association, tot i que la seva pràctica és molt anterior. En poc temps aquest esport es va anar fent popular, més enllà de les fronteres britàniques. El 1904 es creava la FIFA, amb la participació d’associacions de set països europeus, entre els quals no hi estava el Regne Unit però si Espanya. El representava el Foot-ball de Madrid, el primer equip creat a l’estat el 1878.

L'Hispania Atlètic Club va ser el vencedor de la primera copa Macaya, celebrada a Barcelona el 1901

L’Hispania Atlètic Club va ser el vencedor de la primera copa Macaya, celebrada a Barcelona el 1901

Sembla ser que a Espanya l’afició pel futbol va arribar a la dècada de 1870 de la mà de treballadors britànics enviats a les mines d’Astúries i Andalusia. Des d’allí es va escampar per tot l’estat, incloent Catalunya, on va arribar a la dècada de 1890. El primer club oficial al país va ser el Palamós FC, creat el 1898. L’Associació Catalana de futbol es va formar l’any 1900 i l’any següent naixia la primera competició oficial de tot l’estat, la Copa Macaya a Barcelona que, dos anys més tard, donaria peu al Campionat de Catalunya.

A nivell estatal, aquell mateix any, el 1903, naixia la Copa Coronación, precedent de la Copa del Rei. Pocs anys després, el 1909, es creava la Federació Espanyola de futbol, però no seria fins el 1929 que naixeria el que avui coneixem com el Campionat de Lliga. En poc més de quatre dècades, doncs, el futbol es va convertir en un esport molt popular, arribant a tots els racons d’Europa, incloent la Terra Alta.

La primera etapa (1916-1923)

Les primeres notícies documentades a la premsa territorial són de 1916, publicades a les pàgines d’El Restaurador el 12 de setembre. En la crònica sobre les festes del Sagrat Cor celebrades a Batea es feia esment de la presentació en societat del Club Sport de Foot-ball de Jovens Catolichs de la localitat, vinculat, sembla ser, al Sindicat Agrícola Catòlic. L’estrena de l’equip es va celebrar amb un partit entre dues formacions del mateix club, capitanejades pels joves Joaquim Llop i Josep Galcerà.

El març de l’any següent el mateix diari informava d’un altre partit celebrat a Batea. S’hi van enfrontar dos equip de joves del poble, el Pàtria i l’Independència, amb victòria dels primers per 6 a 2.

No és fins cinc anys després, el 1922, que tornem a trobar notícies sobre el futbol a la comarca, fet que no significa que no es celebressin partits o s’organitzessin equips, només que la premsa no se’n va fer ressò. El maig d’aquell any el Correo de Tortosa informava de la creació a Horta de Sant Joan de l’Horta FC, apuntant que ja feia temps que es covava aquella idea i que, finalment havia fructificat, afegint que comptava amb un bon equip.

L’afició pel futbol a Horta devia ser prou important, atès que al juny el mateix diari comentava l’entusiasme que es vivia al poble amb l’inici de les obres per construir-hi un camp de futbol. Camp que s’inauguraria aquell mes de setembre, ubicat, segons el diari, a deu minuts del poble. Abans, però, la premsa va donar compte de la celebració d’un amistós, disputat el 25 de juliol de 1922, entre l’Arnes FC i l’Horta FC al camp dels primers. Cal suposar, doncs, que Arnes ja comptava amb un camp de futbol en aquells moments.

Gràcies a les pàgines d’El Llamp, sabem que l’11 de setembre es va disputar la copa Ciutat de Gandesa, entre l’Sport Club Gandesa i el Club Deportiu Móra d’Ebre, amb victòria dels locals i cert enrenou per la retirada dels visitants del camp després de fallar un penal.

Una setmana després, el 17 de setembre, el SC Gandesa es va enfrontar al Futbol Club Deportiu Móra la Nova, també al seu camp. Els locals van guanyar per 2 a 0  amb l’onze format per Prades, R. Valls, S. Valls, Fontanet, Álvarez, Llebaria, Monner, Borràs, Alcoverro, Senabre i Pascual.

Dos mesos després, el 26 de novembre, el FC Horta s’havia d’estrenar amb un partit al seu camp, capitanejat per Godes. En desconeixem, però, el contrincant i el resultat.

Breu publicat a El Llamp el 31 de gener de 1923 sobre el partit disputat entre el Vilalba i el Corbera al camp dels primers

Breu publicat a El Llamp el 31 de gener de 1923 sobre el partit disputat entre el Vilalba i el Corbera al camp dels primers

Una de les darreres notícies d’aquesta primera etapa del futbol a la Terra Alta és del gener de 1923, quan El Llamp va donar compte del partit amistós celebrat el 14 de gener a Vilalba dels Arcs entre l’Sport Club Vilalba i el Club Neutral de Corbera d’Ebre, amb victòria dels locals per 2 a 1. La crònica afirma que els dos equips van jugar prou bé pel poc temps que feia que practicaven aquell esport.

La delicada situació econòmica de la comarca, afectada per una greu sequera que el desembre de 1922 ja havia provocat l’esgotament de les fonts de Gandesa – per saber més podeu consultar els articles La gran sequera (1922-1926) -, va condicionar el desenvolupament del futbol. Van ser anys durs, marcats per la pèrdua de collites i l’emigració de molts joves per cercar feina i evitar la misèria. Una etapa poc propícia per al lleure i l’esport, que va estroncar aquell primer embrió.

Algunes veus es van alçar per reclamar que la pràctica de l’esport no s’abandonés, apel·lant als beneficis morals que suposava per al jovent. Així ho va far en Llorenç Vallespí, veí de Vilalba, a través de les pàgines d’El Llamp el juny de 1923 en un article titulat La crisi del sport en nostra comarca. I també en Salvador Cabestany, de Gandesa, en un altre article publicat al quinzenari gandesà el gener de 1924, on deia: He passat entre els meus festes tan assenyalades com son la diada dels Reis, i sant Antoni, i el camp de futbol ha restat sol, sens un partit amistós i lo que’s ptijor, sense un cop de pilota d’entrenament i que faci esperançar l’apropament d’alguna lluita. Fàcilment es pot compendre que l’esport a Gandesa està desmoralitzat, i que aquells dies tan venturosos en que l’honor del poble semblava que estigués concentrat dintre d’una copa jugada amb forasters, ja son passat a l’Historia (…) la causa la veig clara i núa al entrar en un cafè (sia quin sia) i veure’l ple de gent jove, la majoria cap ficats davant del “domino” i jugant al “paso”.

El juny d’aquell 1924, després de divuit mesos de la crònica del partit entre Vilalba i Corbera, El Llamp tornava a parlar de futbol a la Terra Alta. El 22 de juny es va disputar al camp d’esports de Gandesa, un partit entre l’Associació de Futbol Gandesa i el Maella Futbol Club, que es va haver d’aturar a causa d’una intensa tempesta, per acabar de disputar-se en mig d’un fangar. Els locals van guanyar per 3 a 1 amb un onze format per Prades II, Monner, Sanabre, Blanch I, López, Blanch II, Prades III, Alcoverro, Prades I, Antolí i Fornós.

Fins al 1930, sis anys més tard, no tornem a trobar camp informació sobre el futbol a la comarca. Desconeixem que es va fer d’aquells primers equips, constituïts, com a mínim, a Arnes, Batea, Corbera, Gandesa, Horta i Vilalba, durant aquells anys de crisi econòmica i misèria provocades per la sequera.

David Tormo i Benavent

Leave a Comment