Històries de la Terra Alta

Articles d'història contemporània de la Terra Alta

 

Per sort o per desgràcia l’ensenyament i la política sovint han estat relacionats. L’expansió del sistema educatiu amb voluntat universal – bé, una universalitat inicialment masculina – va arribar de la mà dels governs liberals a partir de 1834.

Vista de la Fatarella a les primeries del segles XX

Aquesta voluntat política ja havia estat expressada abans a la Constitució de 1812. El retorn de Ferran VII i de l’absolutisme, tot i el parèntesi del Trienni Liberal, va endarrerir el seu desplegament durant un parell de dècades. Durant aquest període, però, l’absolutisme va fer algunes concessions en el món educatiu, impulsant, amb força timidesa, la creació d’escoles i la formació de mestres.

Aquesta circumstància va ser aprofitada per Ramon Cugat Monreal, nascut a la Fatarella el 10 de febrer de 1811, en plena Guerra del Francès, fill de Ramon Cugat Balsebre i Catalina Monreal Gironès. Amb vint-i-dos anys, el juliol de 1833, li va ser concedit el títol de mestre de primeres lletres, que havia sol·licitat a la Junta d’Inspecció Escolar de Barcelona, i que li permetria exercir la docència en escoles de 3a i 4a classe. Abans, però, va haver de demostrar la seva puresa de sang, és a dir, que era un cristià vell, sense rastre de conversos, jueus o moriscos, al seu arbre genealògic.

Poc sabem de la seva tasca professional que, possiblement, va desenvolupar a la Fatarella. Sabem, però, que els canvis legislatius impulsats pels governs liberals el van afectar negativament. La creació d’Escoles Normals per formar mestres, que abans ho feien pel seu compte, van convertir en obsoleta la seva titulació, impedint-li accedir a escoles amb una remuneració adient i amenaçant-lo amb quedar-se sense feina.

Així es desprèn de la instància conservada al seu expedient personal, adreçada a la Direcció General d’Instrucció Pública el gener de 1850, amb trenta-nou anys d’edat i disset de professió. Hi denunciava que la reforma educativa l’havia fet descendir, a poc a poc, en l’escala professional, fins al punt que quasi li era impossible treballar. Aquella situació l’havia de condemnar, a ell i a la seva família – esposa i set fills – a la misèria. Per aquest motiu demanava que li convalidessin el títol pel de mestre elemental, afegint, però, que no podia assistir a l’Escola Normal arran de la seva delicada situació econòmica.

A l’expedient no hi consta la resposta a la seva demanda, i no sabem, doncs, si va poder continuar exercint la docència. Si sabem, però, que la seva vocació va  engrescar, com a mínim, a tres del seus fills. Sabem que Ramon Cugat es va casar amb Josepa Serrano Álvarez, de Vilalba dels Arcs, que era filla d’Antoni Serrano, natural d’Horta de Sant Joan, i Raimunda Álvarez, de Vilalba.

Possiblement el primogènit del matrimoni fos Ramon Cugat Serrano, nascut l’11 de gener de 1837, i que va seguir les passes del seu pare. Va cursar els seus estudis a l’Escola Normal de Barcelona, on va obtenir el títol el 1857. Pel seu full de serveis sabem que dos anys després estava exercint a l’escola de Súria (Bages), on va treballar fins el 1862. El novembre d’aquell any es va traslladar a l’escola de Bot, on va estar exercint durant quaranta-dos anys, fins al moment de la seva jubilació, que li fou concedida el desembre de 1904, amb seixanta-set anys.

També es va dedicar al magisteri en Joan Batista Cugat Serrano nascut, possiblement, cap el 1847. Igual que el seu germà va estudiar a l’Escola Normal de Barcelona. Allí va obtenir el títol de mestre elemental el 1868. Abans de marxar a estudiar a Barcelona, en Joan Batista va estar-se a Bot dos anys, com a mestre auxiliar ajudant al seu germà.

La seva primera destinació coneguda, després d’obtenir el títol, com a mestre titular, va ser l’escola del Bruch (Anoia). Allí hi va exercir poc més de cinc anys, fins que el novembre de 1876 prenia possessió de l’escola de Flix. Hi va treballar durant quatre anys, fins el novembre de 1880, quan va marxar a l’escola de Tivissa. Allí hi continuava exercint el febrer de 1884, data de la darrera informació documentada que es conserva al seu expedient.

El darrer dels Cugat que sabem que es va dedicar al magisteri és Isidre Cugat Serrano. D’ell en sabem molt poca cosa, de fet, només sabem que el gener de 1881 era nomenat mestre interí de l’escola de Flix. Per les dates, és possible que hi anés per substituir el seu germà Joan Batista, que hi havia treballat fins el novembre de 1880.

Malauradament no sabem si algun d’aquests tres fills de Ramon Cugat Monreal va transmetre l’amor per l’ensenyament als seus nets. En un període en que eren habituals els matrimonis entre mestres, igual que ho era conduir als fills pel mateix camí professional, no cal descartar-ho. És possible, doncs, que la nissaga dels Cugat comptés amb una tercera generació de mestres ……

Així tancaven aquest article el juliol de 2016, i ara, any i mig després, el reobrim gràcies a les aportacions de un descendent d’en Ramon Cugat Monreal, en Joaquim Enguix Cugat.

Títol de mestre elemental de Ramon Cugat Serrano

És per ell que sabem que, com a mínim, la descendència de Ramon Cugat Serrano, un dels fills de Ramon Cugat Monreal, ha continuat vinculada al món de la docència durant quatre generacions més.

Com ja apuntàvem a l’article, en Ramon Cugat Serrano va exercir la major part de la seva vida professional a Bot, on es va casar amb Dolors Mulet, filla d’aquella població. El matrimoni va tenir dos fills, Ramon i Dolors Cugat Mulet, essent el primer qui va seguir les passes del seu pare i del seu avi.

Així, el juny de 1891, amb divuit anys, obtenia el títol de mestre elemental a l’Escola Normal de Tarragona, essent destinat a Santa Bàrbara (Montsià). Segons la informació facilitada, els primers anys del seu exercici professional es van veure estroncats per la Guerra de Cuba (1895-1898), essent triat per sorteig en dues ocasions per anar-hi a combatre. En la primera sembla ser que va trobar un substitut, una possibilitat que contemplava la legislació del moment, per anar al seu lloc; el segon cop, però li va tocar anar-hi.

Va sobreviure a la guerra, però afectat per una malaltia que, sembla ser, va contraure a Cuba. Aquella afecció sembla que el va apartar de la docència, dedicant-se a activitats socioculturals, com l’Orfeó i la biblioteca, a la mateixa Santa Bàrbara on havia estat destinat. Allí va conèixer a Francesca Bertomeu, filla de la Galera, amb qui es va casar i va tenir dos fill, en Josep i Ramon Cugat Bertomeu.

Va ser el menut qui esdevingué mestre, essent la quarta generació, obtenint el títol a l’Escola Normal de Tarragona el febrer de 1936. Sembla ser va exercir com a mestre d’adults, que habitualment feien la seva formació en horari nocturn, tasca que compaginava amb la seva feina, la de Secretari municipal de Santa Bàrbara.

Els dos germans es van casar amb dues germanes. En el cas de Ramon, la seva esposa, Rosa Favà Bolat, també era mestra. El matrimoni va tenir dues filles Rosa Maria i Manolita Cugat Favà. Sembla que les dues van seguir la vocació familiar, tot i que només tenim informació detallada de la Rosa Maria que va obtenir el títol a l’Escola de Magisteri de Tarragona el setembre de 1961.

Va exercir la docència a Caldetes o Caldes d’Estrach (Maresme), a la seva Santa Bàrbara natal i a Paüls. Allí va conèixer Salvador Enguix Dolz, un metge amb ascendència familiar a Horta de Sant Joan i Arnes. La seva vocació la va dur a formar-se com a logopeda, exercint al col·legi d’educació especial de Jesús, on també va treballar com a mestra la seva germana Manolita.

Els fills del matrimoni Enguix Cugat no van canviar la docència per la medicina, estroncat cinc generacions de mestres en aquesta branca familiar. La sisena generació, la trobem en un branca paral·lela d’aquest arbre genealògic, la sorgida del matrimoni entre Josep Cugat Bertomeu i Manolita Favà Bolat, essent la seva neta, Míriam Cugat Mauri, qui ha pres el relleu en el món de la docència, en aquest cas com professora de Dret Penal a la facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona.

David Tormo i Benavent

 

2 Comments to “Els Cugat, una nissaga de mestres de la Fatarella”

 1. Avatar  Maria Angels Bros Cugat | novembre 19th, 2018 at 23:02     Respon

  A: David Tormo i Benavent

  Permeti’m que em presenti. El meu nom es Mª Angels Bros i Cugat i suposo que com haurà endevinat soc també una Cugat (encara que la meva mare i els meus oncles ja morts no van ser cap d’ells mestres, trencant la tradició familiar.

  L’escric perquè havent mort recentment el meu avi varem trobar papers i escrits sobre la família on entre altres coses, anomena que van haver-hi fins al seu pare 7 generacions de mestres (si,set).

  La meva germana te una casa a Arnes, i així, malgrat el pas del temps hem continuat d’aquesta manera vinculats a aquestes terres.
  El dilluns passat vaig anar a La Fatarella pel Memorial doncs l’oncle del meu marit hi va morir durant la Batalla de l’Ebre. Abans d’anar-hi li vaig comentar aquesta sortida a la meva germana i ella em va recordà que el nostre besavi era de la Fatarella i em va informar del seu article que jo desconeixia.
  Per tant em dirigeixo a voste perquè en cas d’estar interessat tinc alguna informació mes per aportar.

  Atentament

  Mª Angels Bros i Cugat
  [email protected]

 2. Avatar  cialis | febrer 6th, 2020 at 20:13     Respon

  Excellent article. I will be dealing with a
  few of these issues as well..

Leave a Comment