Home » Situació en el Penedès

Situació en el Penedès

Font de la Canya i Avinyonet del Penedès

El jaciment del Turó de la Font de la Canya es troba situat a la banda més septentrional de les comarques penedesenques, tot just sortir (o entrar) a la Serra de l’Ordal, la qual, juntament amb la Serra del Garraf conformen una important barrera física entre aquestes contrades i la vall del riu Llobregat. Els cursos d’aigua del terme d’Avinyonet del Penedès drenen preferentment al proper riu Anoia, afluent del Llobregat. Igualment, a pocs centenars de metres de l’indret hi passa la carretera N-340, la mateixa que, bo i travessant l’esmentat massís de l’Ordal, enllaça Vilafranca i el Baix Penedès amb el Baix Llobregat i Barcelona, essent el principal eix de comunicació en direcció nord/sud, en paral·lel a la línea de costa.

Com arribar-hi?

Per altra banda, el jaciment es situa a només 3 o 4 km. en línia recta de la petita serra d’Olèrdola (perfectament visible des de Font de la Canya), la darrera estribació de la serralada litoral, i, per tant, el lloc des d’on arrenca el camí que mena a Vilanova i la Geltrú, és a dir, a la línia de costa. Així, el nucli protohistòric s’ubica en les planes interiors penedesenques, en un punt intermedi des del qual s’hi accedeix fàcilment tant als camins vers la costa com al corredor que mena a la Vall del Llobregat.

Diapositiva1
Situació d’Avinyonet del Penedès i Avinyó Nou
Diapositiva2
Situació del jaciment
Diapositiva3
Jaciment, església d’Avinyó i Finca la Gramanosa

 

El Penedès

La influència del sol i del mar Mediterrani fan del Penedès un territori privilegiat per al cultiu de la vinya. En aquest entorn, gaudir del sol entre les vinyes, passejar per pobles i ciutats, i descobrir els grans vins dels seus cellers, constitueix una experiència altament gratificant.

1001125_409125652532408_1042699869_n
La tradició vitivinícola del Penedès es remunta, com demostren les excavacions arqueològiques a Font de la Canya, al segle VII aC

La terra de la DO Penedès és àmplia i oberta i s’estén al llarg d’una gran franja de territori entre mar i muntanya, a mig camí entre Barcelona i Tarragona. La cultura, la manera de ser dels seus habitants i la seva història, fan del Penedès un reflex dels petits plaers de la vida que s’han de sentir i viure intensament. Les idees i el treball constant a la recerca de la perfecció són les claus que han guiat els viticultors del Penedès a l’hora d’elaborar els seus vins. Generació rere generació, els homes i les dones del Penedès han transmès l’estimació vers la vinya i el seu fruit: des del coneixement dels mètodes tradicionals d’elaboració del vi fins a l’ús de nous recursos i noves tecnologies.

Més informació sobre Avinyonet i el Penedès:

Avinyonet del Penedès

DO Penedès

Enoturisme al Penedès

 

El Penedès al món, gràcies a unes postals!

El Penedès ja pot oferir postals panoràmiques dels seus paisatges a totes les persones que el  visiten. Gràcies a la iniciativa particular de quatre enamorades del Penedès, la comarca ja disposa d’una imatge moderna i atractiva de paisatges per adminar i descobrir, amb una col·lecció de dotze fotografies amb el lema Colors Penedès. Les promotores de la iniciativa, Maria Rosa Ferré i Àngela Llop (fotògrafes), Esther Ribas (artesana i editora de les postals) i Rosa Vendrell (comunicadora) fan una crida a la població del Penedès, perquè compri les postals i les envii a les amistats i familiars, i les convidin a visitar-nos. “Una persona que rebi una postal escrita a mà, és una visita assegurada en un futur immediat”, asseguren. Sense cap ajut econòmic per editar -les, però amb la il·lusió de més d’una vintena d’establiments interessats a vendre-les, estan convençudes que la iniciativa tindrà continuitat amb més postals i altres objectesat. La presentació en societat es va fer l’estiu 2013 al pati del Museu de les Cultures del Vi de Vilafranca, amb una acurada escenografia, notes d’acordió i poesia i un tast de productes Penedès (melmelada, vi i cireres acabades de collir). Les postals del Penedès es venen a cellers, bodegues, oficines de turisme, estancs, llibreries, ajuntaments i cases rurals de la comarca.


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Descarrega’t la Guia de la Font de la Canya

Introduïu el vostre correu electrònic per subscriure-vos i rebre notificacions

Categories

%d bloggers like this: