Butlletí mensual 01

IMG_20160129_112306

La nostra primera sortida d’enguany no va esser com es tradició el primer diumenge de gener sinó el dia 10 per poder acomplir amb les festes familiars. Aquesta primera sortida s’havia plantejat senzilla i de poca durada per posar-se en forma, tot i així hi vàrem afegir uns polsims de picant per donar peixet als mes valents i animar a la resta, la baixada dels tres pins fins a la Torreta va ser agosarada si mes no per la gent de mes edat la resta del recorregut va ser planera amb mol poc desnivell.

El diumenge a les nou ens trobarem tots a la plaça de la vila davant les instal·lacions del ajuntament vell actual seu del ambulatori mèdic, i al peu de la font de Sant Pere punt de trobada de totes les sortides de Caminants per Torrelles, per ser la primera d’enguany s’hi notaven ganes, ens vàrem aplegar 30 persones que en finalitzar la caminada van demostrar una gran satisfacció.

 

La riera de Pontons

Sant 1451823117926_20160103133657542Pere des de la font dona el tret de sortida, creuem tot el poble fins a les escoles on girem a trobar el carrer de bassons que ens porta a la deixalleria i a can Morgades i la riera de Pontons  un cop creuat en direcció a les Cantarelles, girem a dreta pel primer camí ample que ens ha de dur pel mig de vinyes fins al mas de Turró, i tot seguit al mas de Bassons, seguin ascendent pel costat de on s’aixecava cal Tarumba i pel torrent de les Fontetes pugem fins els plans de Comagrassa, envoltats d’oliveres ens trobem amb una cruïlla de camins just avants d’endinsar-nos al bosc agafem a la dreta el camí que ens torna a Torrelles, a tocar de una barraca de pedra seca hi ha un corriol a la esquerra que ens porta als tres pins on fem parada i fonda, esmorzem i gaudim del paisatge amb unes vistes impressionants sobre Torrelles de Foix i la plana del Penedès.

Un cop refets, descendim per corriols de senglars fins al mas de la Torreta, tot i que sembla bastant impracticable es per on transcorre el GR 92.5, allí ens trobem el camí del Corral Nou que deixem enrere tot fen camí, ara si cap a les Dous sempre deixant el bosc a l’esquerra i els camps de conreu uns mes cuidats que altres a la nostra dreta, a hores d’ara hem creuat d’una manera o altre tots els torrents que aporten caudal en cas de pluja a la riera de Pontons entre Torrelles i les Dous.

Un cop al encreuament amb el camí del Clapi Vell, les persones que poden estar mes cansades baixen cap a les fonts mentre la resta seguim el camí per fer cap també a les Dous pro per les escales velles.

Allà ens fem la fotografia de grup i gaudim d’un espai de gran bellesa.IMG_20160110_113747

La tornada per la llera del riu resseguin el seu curs que en totes les èpoques del any es meravellosa tan si esta despullada com guarnida amb el verd fullam  tot passant per la font d’Encovens al costat de la font Fresca, actualment exhaurida, i a prop de la font de l’Omeda, on el rec de baix queda el descobert i ens acompanya fins a la entrada del poble i es just a la plaça de les Moreres on desfem el grup i anem a la recerca de un descans ben guanyat.

1453578677959 (1)

El Pla del Manlleu – Selma

Per aquest mes de febrer farem el que nosaltres diem una sortida de germanor, es ha dir sortirem del nostre territori per anar als termes veïns, així o vàrem fer a Sant Marti, també a Pontons (el mas de Pontons) i ara toca Aiguamúrcia i ens dirigirem amb cotxe fins al Pla del Manlleu des de on caminarem fins a la població abandonada de Selma altre temps centre neuràlgic de tots els masos que envolten la contornada.

Aquesta sortida esta organitzada per Ramon Poyatos, expert muntanyès i membre fundador de Caminants per Torrelles .

Selma forma part del municipi d’Aiguamúrcia a L’Alt Camp a 743 m d’altitud antigament el conformaven nombrosos masos i petits nuclis de cases, el mes gran era el Pla del Manlleu i quan Selma es va anar despoblant es on es van traslladar els seus habitants.

La historia de Selma lligada al ordre dels Templers i dels Hospitalaris sota els que romangué fins a la fi dels senyorius. Constituïa una frontera natural entre el Penedès cristià i el Tarragonès musulmà i centre de repoblament destrucció i reconstrucció fins que en temps de Ramon Berenguer IV va tenir lloc la definitiva i estable repoblació i restauració.

Massos importants o son el castell i la capella de Santa Maria de la Roca, la Mesó de Selma o seu de la comanda, el mas de Galls Carnuts, el mas de Santa Agnès, Sant Miquel del Pla del Manlleu

 

http://www.icc.cat/vissir3/index.html?jEhXiiIWy

https://ca.wikipedia.org/wiki/Selma_(Aiguam%C3%BArcia)

 

Torrelles de Foix, 28 de gener de 2016*una creació de Pep Maco

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *