Butlletí mensual 03

 

IMG_20160129_112306

Els CAMINANTS PER TORRELLES anem a conèixer el Castell de Font-Rubí

IMG_20160221_135206El dia es presenta fred, les pluges dels ultimes dies s’han esvaït, el terreny s’ha anat assecant amb les ultimes ventades de les que avui encara en queden restes, comencem la caminada ben abrigats. Tot albirant des del fantàstic mirador sobre la gran plana penedesenca la gran varietat d’espais des del Macís del Garraf que ens separa del mar, la serra del Bolet en la que ens trobem i  la Serra d’Ancosa que donen pas a las Capçaleres del Foix, la Serra Llarga i al seu davant la Serra de Rastrells, els nostres cims el Clapi Vell, el Puig Estraver i el de les Torres, el de Font Fregona el Pujolet i la muntanya de Foix coronada pel Santuari de Santa Maria de Foix, les Gorges del Foix, la extensió de vinyes i oliverars junt amb els ametllers i altres cultius propis, ordenats i tractats amb la cura pròpia d’un fill.

La pujada es constant a l’hora que accessible sobrepassem el Mas Vallet i les seves grans pantalles solars i arribats al collet del mateix nom ens desviem per un camí que ens hauria de dur al Coll de la Barraca, en un espai mes obert en forma de placeta s’incorpora un camí que trobem a l’esquerra i que es una drecera del camí que hem fet i devant nostre també a l’esquerra s’enfila un corriol que ens dura fins a les portes del castell.IMG_20160306_171557

El castell de Font-Rubì consisteix en una torre mig derruïda i unes quantes parets aïllades que es neguen tossudament a plegar-se al pas del temps una mica mes endavant queda espeus part de la paret sud de la capella de Sant Miquel que formava part del conjunt defensiu. Una fotografia de grup dins la torre dB612_20160306_120240el castell serà un gran record i en la petita esplanada, que es troba just abans de arribar al castell, ja mes arrecerats del vent fem un most per recuperar forces.

Em prenem la ruta ara baixada constant per compensa l’ascens i seguin camí arribem al Coll de la Barraca un nucli habitat majoritàriament com a segones residencies. Ja de tornada cap a Font-Rubí ens
arribem a la Font de Llinars molt apreciada i un reco molt bonic on aprofitant l’espai tornem a reunir el grup per immortalitzar-ho. Tornem al camí que ens portarà al nucli de Font-Rubí passarem pel costat de un parell de barraques de pedra seca molt poc distants l’una del altre i de característiques encara que similars, diferents i per fi després de unes tres hores de haver sortit tornem al punt de partida al peu de l’església de Sant Pere i Sant Feliu, on agafem els cotxes i cadascú a casa.

 

 

Els CAMINANTS PER TORRELLES anem a conèixer el Castell de Vilademàger i Sant Pere de Màger (La Llacuna)

1459592543086Una excursió sorpresa a càrrec del nostre company Ramon Poyatos sempre a la busca de nous llocs amb encant, aquest cop ens hem desplaçat fins a leB612_20160324_120847s Cases Noves de Can Pardo un nucli de població molt bonic i a prop d’allí hem deixat els cotxes i hem començat una ascensió continua fins arribar a la carena de la serra de la Llacuna i allí hem fet un descens fins arribar al Castell de Vilademàger del qual quedant dempeus una part de la torre principal i la porta d’entrada al recinte emmurallat, situat sobre grans espadats pràcticament inaccessibles al seu costat el Santuari de Sant Pere de Màger completament restaurat amb importants traces gòtiques. pixlr_20160329183717567Després de un breu refrigeri i un merescut descans una rapida tornada pel mateix camí ens ha de retornar als cotxes i cap a casa de nou. Una visita rapida en un entorn espectacular ens ha portat a conèixer les dues vessants de la Serra de la Llacuna.

 

Els CAMINANTS PER TORRELLES anem al Aplec de Foix

1458036866394El proper dilluns de Pasqua dia 28 de març a les 9 del mati i des de la font de Sant Pere com es tradició sortirem cap al Santuari de Santa Maria de Foix patrona del Penedès.

Caldrà preveure en aquesta sortida la tornada des de el Santuari pels mitjans propis.

L’Ajuntament de Torrelles de Foix ha preparat un esmorzar, a la font del Gibers, per a tots els caminants que vulguin afegir-se a la sortida i la beguda del àpat correra a càrrec de l’Associació Cívica del Santuari de Santa Maria de Foix, un cop a dalt es succeiran una sèrie d’activitats per a tots els gustos i farem els honors a la paella monumental que sota la direcció del gran cuiner torrellenc Pere Torrents, propietari del restaurant Cal Torrents Xic, ens prepararà com cada any. B612_20160328_104924

L’èxit es total superant tots els records dels últims anys malgrat el vent que ens ha acompanyat en tot moment 75 persones s’han afegit a la crida per fer el camí a peu i al voltant de 350 tiquets venuts a mes dels que han tornat a dinar a casa donen fe de la devoció per una diada tan nostra com es l’Aplec de Foix.

 

LA PROPERA

Els CAMINANTS PER TORRELLES anem al Aplec de Valldossera

1459196669111Sortida des de la font de Sant Pere el diumenge dia 3 d’abril de 2016 un recorregut de dificultat mitja – baixa de 3 a 4 hores de durada i 12 km de recorregut el desnivell es de 450 m, a mitg cami pararem a esmortzar i el recorregut tradicional transcorre al llarc de la riera de Pontons fins les Dous (375m) pujada cap a la Plana Pinetella (575m) arribarem al turó de Peralta (642m) pasarem pel pi de les mentides i a la Casanova de Sapera (648.2m) començarem el trenca-cames particular que en la seva part alta hi ha la Plana Matenia (733.4m) continuarem cap el Puig de Mas Fonoll (802m) i comemçarem el descens cap el Collet de Mas Fonoll (792m) el Turo de la Torrica (697m) i per fi Santa Maria de Vall dossera (600m) A on ens espera el tradicional porro de moscatell i la coca de forner i si s’escau un vaset de xocolata calenta.

La tornada correra a càrrec de cadascú dels participants a la caminada tan si es vol tornar a peu com per altres mitjans.

Butlleti mensual 02

IMG_20160129_112306

Els CAMINANTS PER TORRELLES anem a conèixer Selma


7 de febrer de 2016, 9 del mati. Temps força ventós, poc fred per l’època i una mica ennuvolat. Mes de 30 persones160207Selma ens trobem a la font de Sant Pere de Torrelles de Foix, disposades a descobrir Selma. Antic poble de l’Alt Camp, avui totalment abandonat i que en altres temps va ser la capital econòmica d’aquella comarca.
Omplim els cotxes necessaris i marxem cap a Pla del Manlleu, on abandonem la carretera i agafem el camí que ens du fins a Cal Pelegrí. Allà es on deixem els vehicles i comencem l’excursió. Els núvols s’han esvaït, el vent persisteix.
Comencen a caminar a 3/4 de 10. El camí és ample, de terra, la pujada constant i sense gaires desnivells sobtats. Aquesta regularitat ens permet que tothom se hi senti bé, còmoda i gaudeixi del paisatge i de la conversa amb uns i altres. Passem per bosc de pi blanc bàsicament. A 2/4 d’11 busquem un lloc una mica assolellat i arrecerat per fer una paradeta per esmorzar. Un cop refets, seguim camí amunt fins el Coll de Selma (657m) i agafem el trencall de la dreta que indica “Selma”. Pocs metres mes enllà, el camí s’obre i ens apareix la imatge de Selma a l’altre costat de la petita vall. Hi ha sessió de fotos… La vista s’ho val. L’atur
ada és curta. Som a tocar del nostre objectiu. Hi arribem a les 11h i 20 min. Durant 3/4 d’hora visitem les restes de las cases del poble, de l’església, del cementiri, i la majoria pugem també les restes del castell. El temps ha millorat. No fa vent. Des del castell es veu el mar, el castellot de Castellví de la Marca, etc. Aquest vent que a cops ens ha molestat, ha permès que ara puguem gaudir d’aquestes vistes.

Made with Square InstaPic

La visita ha estat mol satisfactòria, ens hi estem molt bé, però cal tornar. Són poc més de les 12 i comencem a baixar. Anem fins el Coll de Selma i ens desviem cap el Coll de la Coma (623m). Quan hi arribem, seguim baixant pel Fondo de la Campanera. Passem per Els Cups (antiga masia, avui casa de turisme rural), i sense abandonar ja aquest camí ample, seguim fins a toca a Cal Pelegrí, satisfets d’aquesta jornada que hem gaudit tots plegats (13h i 20 min.).
Notes: El camí de pujada ha estat de 4 quilòmetres. El desnivell de pujada ha sigut de 260 metres.

 

Els CAMINANTS PER TORRELLES anem al Castell de Font-Rubí


La caminada que tenim prevista per el mes de març es dura a terme el diumenge dia 6, sortirem com es costIMG_20160221_135206um a les 9:00 del mati des de la font de Sant Pere amb cotxe, anirem fins a Font-Rubí  deixan el cotxes al mirador de la Creu de la Missió al peu de l’església de Sant Pere i Sant Feliu que tambe fa de casa de colonies , on començarem la ruta en direcció a Mas Vallet, allí ens endinsarem a la Serra del Bolet, una pujada constant que ens ha de portar al Coll de Mas Vallet poc avants trencarem cap el Turó del Castellot. (794m) per camins i corriols farem cap en mig de una bonica vegetació de pins i alzines a un estret sender que ens ha de portar al peu del Castell de Font-Rubí del qual nomes en queden unes restes que resisteixen tossudament el pas del temps .La tornada la farem pel camí que ens ha de conduir al Coll de la Barraca, a la font de Llinàrs i des de allí cap a Font-Rubí a la cerca dels vehicles que ens retornaran al punt de sortida.

 

 


Torrelles de Foix, 26 de febrer de 2016         *una creació de Pep Maco

 

Butlletí mensual 01

IMG_20160129_112306

La nostra primera sortida d’enguany no va esser com es tradició el primer diumenge de gener sinó el dia 10 per poder acomplir amb les festes familiars. Aquesta primera sortida s’havia plantejat senzilla i de poca durada per posar-se en forma, tot i així hi vàrem afegir uns polsims de picant per donar peixet als mes valents i animar a la resta, la baixada dels tres pins fins a la Torreta va ser agosarada si mes no per la gent de mes edat la resta del recorregut va ser planera amb mol poc desnivell.

El diumenge a les nou ens trobarem tots a la plaça de la vila davant les instal·lacions del ajuntament vell actual seu del ambulatori mèdic, i al peu de la font de Sant Pere punt de trobada de totes les sortides de Caminants per Torrelles, per ser la primera d’enguany s’hi notaven ganes, ens vàrem aplegar 30 persones que en finalitzar la caminada van demostrar una gran satisfacció.

 

La riera de Pontons

Sant 1451823117926_20160103133657542Pere des de la font dona el tret de sortida, creuem tot el poble fins a les escoles on girem a trobar el carrer de bassons que ens porta a la deixalleria i a can Morgades i la riera de Pontons  un cop creuat en direcció a les Cantarelles, girem a dreta pel primer camí ample que ens ha de dur pel mig de vinyes fins al mas de Turró, i tot seguit al mas de Bassons, seguin ascendent pel costat de on s’aixecava cal Tarumba i pel torrent de les Fontetes pugem fins els plans de Comagrassa, envoltats d’oliveres ens trobem amb una cruïlla de camins just avants d’endinsar-nos al bosc agafem a la dreta el camí que ens torna a Torrelles, a tocar de una barraca de pedra seca hi ha un corriol a la esquerra que ens porta als tres pins on fem parada i fonda, esmorzem i gaudim del paisatge amb unes vistes impressionants sobre Torrelles de Foix i la plana del Penedès.

Un cop refets, descendim per corriols de senglars fins al mas de la Torreta, tot i que sembla bastant impracticable es per on transcorre el GR 92.5, allí ens trobem el camí del Corral Nou que deixem enrere tot fen camí, ara si cap a les Dous sempre deixant el bosc a l’esquerra i els camps de conreu uns mes cuidats que altres a la nostra dreta, a hores d’ara hem creuat d’una manera o altre tots els torrents que aporten caudal en cas de pluja a la riera de Pontons entre Torrelles i les Dous.

Un cop al encreuament amb el camí del Clapi Vell, les persones que poden estar mes cansades baixen cap a les fonts mentre la resta seguim el camí per fer cap també a les Dous pro per les escales velles.

Allà ens fem la fotografia de grup i gaudim d’un espai de gran bellesa.IMG_20160110_113747

La tornada per la llera del riu resseguin el seu curs que en totes les èpoques del any es meravellosa tan si esta despullada com guarnida amb el verd fullam  tot passant per la font d’Encovens al costat de la font Fresca, actualment exhaurida, i a prop de la font de l’Omeda, on el rec de baix queda el descobert i ens acompanya fins a la entrada del poble i es just a la plaça de les Moreres on desfem el grup i anem a la recerca de un descans ben guanyat.

1453578677959 (1)

El Pla del Manlleu – Selma

Per aquest mes de febrer farem el que nosaltres diem una sortida de germanor, es ha dir sortirem del nostre territori per anar als termes veïns, així o vàrem fer a Sant Marti, també a Pontons (el mas de Pontons) i ara toca Aiguamúrcia i ens dirigirem amb cotxe fins al Pla del Manlleu des de on caminarem fins a la població abandonada de Selma altre temps centre neuràlgic de tots els masos que envolten la contornada.

Aquesta sortida esta organitzada per Ramon Poyatos, expert muntanyès i membre fundador de Caminants per Torrelles .

Selma forma part del municipi d’Aiguamúrcia a L’Alt Camp a 743 m d’altitud antigament el conformaven nombrosos masos i petits nuclis de cases, el mes gran era el Pla del Manlleu i quan Selma es va anar despoblant es on es van traslladar els seus habitants.

La historia de Selma lligada al ordre dels Templers i dels Hospitalaris sota els que romangué fins a la fi dels senyorius. Constituïa una frontera natural entre el Penedès cristià i el Tarragonès musulmà i centre de repoblament destrucció i reconstrucció fins que en temps de Ramon Berenguer IV va tenir lloc la definitiva i estable repoblació i restauració.

Massos importants o son el castell i la capella de Santa Maria de la Roca, la Mesó de Selma o seu de la comanda, el mas de Galls Carnuts, el mas de Santa Agnès, Sant Miquel del Pla del Manlleu

 

http://www.icc.cat/vissir3/index.html?jEhXiiIWy

https://ca.wikipedia.org/wiki/Selma_(Aiguam%C3%BArcia)

 

Torrelles de Foix, 28 de gener de 2016*una creació de Pep Maco

Presentació


La funció d’aquest butlletí es informar mensualment tant de la sortida realitzada del mes en curs com de la propera a realitzar, ressenyant recorreguts, imatges dels participants i grafisme distribuït. També alguna informació addicional històrica geogràfica i o sobre naturalesa.

IMG_20160129_112306

Desitgen poder ser útils i esperem rebre el seu suport en forma de seguiment a la xarxa.
Gracies.

 

Nota: El nom del butlleti, no s’ha triat al atzar, esdeve de la recerca a internet  “ocell intel.ligent” i un dels mes intel.ligents es el corvus corax que esta capacitat fins i tot per simular veus d’altres ocells.