5 consells per evitar el malbaratament alimentari

En l’últim post vam parlar sobre el malbaratament alimentari. Creiem que és un tema rellevant i per això en seguim parlant.

Diferents estudis diuen que podem arribar a reduir el nostre malbaratament alimentari fins a un 70% si en prenem consciència. És per això que els volem facilitar una sèrie de consells per fer-ho.

  • Elaborar un menú setmanal, equilibrat i saludable, per poder programar els aliments que necessitarem i no improvisar, ja que això comporta compres recurrents no planificades.
  • Elaborar una llista de la compra i cenyir-nos a ella per evitar comprar coses que no necessitem. D’aquesta manera, també evitem augmentar la despesa econòmica en la compra d’aliments.
  • Desconfiar de les ofertes i els 2×1. No arribar a casa amb més productes dels necessaris encarà que creiem que hi sortim guanyant. Tingueu en compte que tirar menjar és tirar diners.
  • Comprovar la data de caducitat o consum preferent.
  • Es recomana comprar productes a granel per evitar generar residus d’envasos.
  • Congelar els aliments separats sempre per famílies i amb els seus embolcalls originals. D’aquesta manera evitem que es transfereixin olors entre els aliments.
  • Congelar els menjars ja elaborats per racions, indicant la data de congelació.
  • L’ordre en la nostra nevera és un factor clau. Col·locar els productes en un lloc del frigorífic més accessible ens ajuda a evitar que es quedin oblidats al fons i s’acabin caducant o fent malbé. O bé, col·locar els productes que acabem de comprar al fons, i els que ja eren al frigorífic posar-los davant

Aquest són alguns dels consells més rellevants per evitar el malbaratament. Si tu en coneixes algun més, no dubtis en compartir-lo amb nosaltres comentat aquest post o a les nostres xarxes socials.

Malbaratament alimentari

El malbaratament alimentari és un problema que caracteritza a les societats desenvolupades i suposa cada any la pèrdua de tones d’aliments. Per fer-vos una idea, amb tots els aliments que es malbaraten a Catalunya, podrien alimentar-se 500.000 persones durant un any.

Nosaltres, com a ciutadans, podem canviar el comportament i per tant hem de concebre les restes d’aliments com un recurs. Tots, en major o menor mesura, acabem llençant una part del menjar  que comprem.

Si bé el fet de malbaratar aliments és negatiu en termes de sostenibilitat -ja que produir, transportar, i finalment tractar els residus, comporta una petjada ecològica molt important- a nivell econòmic és molt més significatiu. L’Agència de Residus de Catalunya ha calculat que cada família podria estalviar fins a 448€ l’any aplicant certes mesures per prevenir el malbaratament.

Un bon consell és planificar un menú setmanal i fer una llista a partir d’aquest. Una altra recomanació és endreçar la nevera segons dates de caducitat o anar a comprar havent menjat prèviament, ja que sinó comprem amb l’estómac més que amb el cap! Cada gest que fem compta!

Aquí us deixem un link a una guia de l’ARC per fer un consum més responsable dels aliments.

 

 

 

La prevenció de residus com una eina d’estalvi econòmic

Has rebutjat mai algun producte perquè té un excés d’embalatges?

Si ho proves, veuràs un estalvi econòmic a la teva compra setmanal!

Quan compres la fruita i la verdura, agafes una bossa per cada una, o bé, les poses directament al carretó de la compra?

T’has parat a pensar mai quantes bosses consumeixes al llarg de l’any i el cost que tindria pagar-les?

Ets dels que beus aigua de l’aixeta (igual de segura i saludable) o beus aigua envasada?

Una família que beu aigua de l’aixeta s’estalvia fins a 500 € l’any.

Si vols saber d’on surten aquestes dades, si vols saber com estalviar diners a partir de la prevenció de residus, vine el proper dimecres dia 08 de novembre a la Sala Social de l’Ajuntament de Torrefarrera a les 20:00h, t’ho explicarem!

I aquí us deixem uns quants consells per prevenir residus:

Font: Greenpeace