EDITORIAL ANDORRA


         Actualitat literària

13 de maig de 2017

Alguna cosa plora sobre l’herba mullada. Haikús d’Arinsal, d’Agustí Bartra a la Setmana de la Poesia


 

Alguns dels poetes a l’auditori de la Pedrera dins de la 20a setmana de la poesia de Barcelona
El 12 de maig, divendres, dins dels actes de la 20a Setmana de la Poesia de Barcelona, un dels festivals poètics més destacats d’Europa, a l’Auditori de la Pedrera vam poder escoltar aquest haiku:

Riu, riu, rialla,
Arinsal de l’altura,
que baixa i canta.

Tot un luxe sentir aquest i tota una sèrie de haikus del llibre Haikus d’Arinsal, publicat per l’Editorial Andorra el 2010, recitats pels actors Montserrat Carulla i Joan Anguera, acompanyats pel violoncel·lista Jordi Claret.

L’andorrana Ester Nadal, actriu i directora de teatre, amb el títol Haikus d’Arinsal. Alguna cosa plora sobre l’herba mullada, va dirigir aquest espectacle, en què, segons va dir, mostra una visió de l’Andorra amb la qual ella se sent més identificada: l’Andorra cultural i més propera a la natura.

Agusí Bartra (Terrassa, 1908–1982), autor d’aquesta magnífica obra, va escriure els versos a Arinsal, on va passar un estiu acompanyat de la seua dona, Anna Murià, i se’n va enamorar. D’aquí en va sorgir l’obra poètica. Aquell va ser l’últim estiu de la seua vida, ja que va morir al cap de poc: ells van visitar Andorra el 1981 i l’any 1982 va morir.

Sam Abrams és el responsable de la direcció literària de l’acte poètic i és, també, l’autor del pròleg del llibre i de la traducció a l’anglès dels haikus, en què també hi ha una traducció al castellà, feta per la dona del poeta, l’Anna Murià.

Per acabar d’arrodonir una obra tan exquisida, la coberta del llibre, mireu-la amb atenció: dissenyada per l’estudi de disseny de Barcelona Mucho, va rebre el premi Laus, que concedeix el Foment de les Arts Decoratives (FAD) de Barcelona.

La Setmana de la Poesia de Barcelona és una gran oportunitat d’atansar al públic de la ciutat algunes de les millors veus del panorama internacional i dels territoris de parla catalana. Agustí Bartra és, sens dubte, una d’aquestes millors veus de la poesia catalana, un poeta imprescindible.

 
— 

 —
Us deixem aquest vídeo de l’acte perquè en feu un tast.

http://www.elperiodic.ad/noticia/57734/montserrat-carulla-recitara-haikus-darinsal-de-bartra

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

© 2020 EDITORIAL ANDORRA   Hosted by BlogsCat