EDITORIAL ANDORRA






         Actualitat literària

10 de maig de 2017

Crònica de Joan Obiols

Filed under: General @ 5:56

Edicions Salòria i Editorial Andorra són coeditores dels llibres de la col·lecció “Viatge Universal pel Pirineu”, de Joan Obiols, escriptor de Peramola (Alt Urgell). Deu volums formaran la col·lecció del seu viatge pel Pirineu, que configuraran una visió personal i contemporània de la muntanya.

El primer volum, publicat l’any passat, parla sobre Andorra: El Principat d’Andorra: el seient número 184 de l’Assemblea General de les Nacions Unides. Enguany ha presentat dos volums, que parlen de l’Alta Cerdanya i de la Baixa —L’Alta Cerdanya: la Suisse française i La Baixa Cerdanya: entre Barcelona i París—, i seguirà fins a completar el seu particular viatge. Els propers volums estaran dedicats a l’alt Ripollès i a l’alt Berguedà.

Aquest viatge el va iniciar fa més de trenta anys amb un primer llibre, Esvorancs, dins d’una col·lecció anomenada “El Pirineu i la Poesia de la Història”, publicat per Garsineu Edicions.

Joan Obiols coneix millor que ningú els pobles del Pirineu i sobretot la seua gent; les llargues i pausades converses amb els seus habitants són la seua principal font d’informació, que ell transforma, amb voluntat literària, en llibres. Ha recorregut més de 475 pobles; ha fet més de 3.000 entrevistes, i ha publicat, fins avui, nou llibres. Vol acabar aquest viatge literari a Peramola, a l’Alt Urgell, d’on ell és fill. És aquí on va començar la seua estimació pels pobles pirinencs, la qual ha transmès al món a través dels seus llibres.

A l’Alta Cerdanya i a la Baixa hi va presentar els seus dos volums. La primera presentació va ser a la Seu d’Urgell, el dimecres 19 d’abril, a la Sala de Plens de l’Ajuntament. La segona presentació fou a Puigcerdà, a la Biblioteca, el dissabte 22 d’abril, vigília de Sant Jordi, i la tercera, el dimecres 3 de maig, a la Médiathèque de Bourg-Madame.

Les seues presentacions són amenes. Sempre està acompanyat per algunes de les persones amb qui ha parlat per escriure els seus llibres, amb un públic atent, interessat i agraït a una persona que transmet estima i coneixements sobre la seua terra. És així com els veu: “A l’Alta Cerdanya i a la Baixa, tot i formar una unitat geogràfica, després de tres segles de partició per part de l’Estat espanyol i del francès, persisteix una frontera psicològica que es reflecteix en el seu caràcter: la gent de l’Alta Cerdanya són més pràctics, i els de la Baixa Cerdanya, més sentimentals”.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

© 2020 EDITORIAL ANDORRA   Hosted by BlogsCat