EDITORIAL ANDORRA


         Actualitat literària

22 de març de 2017

Novetat Editorial. La síndrome de l’escala d’Antoni Caus


 

Gabriel Fernández, Toni Caus i Lluí Viu, a la presentació de La síndrome de l’escala, a la Fada Ignorant.

El dimarts 21 de març va ser la data de presentació a Andorra la Vella d’un llibre nou i d’un autor nou: La síndrome de l’escala, d’Antoni Caus. Editorial Andorra va reunir amics i coneguts a la Fada Ignorant per descobrir un escriptor que fins ara havia passat desapercebut.

La síndrome de l’escala és un llibre de (micro)relats —setze en total—, en la majoria dels quals es fa referència a la masculinitat. Tenen un ordre intern: el relat més antic és “Jazzy (einaml ist keimal)”, que va guanyar un premi literari, i tot l’ordre del llibre està pensat perquè aquest relat hi encaixi. Es tracta d’un llibre singular i excepcional, en el qual trobem aquell plaisir du text de què ens parla Roland Barthes, en paraules de l’editor, Lluís Viu.

Toni Caus actualment treballa de corrector lingüístic, però abans havia estat professor de català. La síndrome de l’escala és el seu primer llibre publicat, però alguns lectors, fa uns quants anys, per Sant Jordi, van tenir el plaer de llegir-ne un poemari titulat Caçadors solitaris, que va repartir entre amics i coneguts; un llibre també premiat amb el Miquel Martí i Pol que convoca la Biblioteca Nacional.

Ell se sent, per sobre de tot, poeta i com a poeta el podrem llegir aviat. Editorial Andorra publicarà un dels seus llibres de poemes, una publicació llargament reivindicada pel periodista cultural Andrés Luengo.

Gabriel Fernández, periodista esportiu, escriptor i amic de l’autor, va presentar el llibre i ens va parlar d’una persona que s’amaga, o que fins ara s’havia amagat, però que finalment ha sortit del cau, per sort per a tots els lectors.

Toni Caus diu que el que més li agrada és llegir, tot i que escriu cada dia. Per això, en la seua columna quinzenal com a articulista hi posa “llegidor”. De fet, un petit tast del conte “Indigestió” parla d’aquest gust per la lectura: “S’hi estava molt tranquil. Hi havia poc enrenou i tenia tot el temps del món per llegir. Qui li havia de dir que després d’haver superat els cinquanta sense pena ni glòria arribaria a llegir en una setmana més llibres que quan anava a l’escola”.

Un home tranquil, un gran lector, un bon narrador i, aviat ho comprovarem, un millor poeta.


Galeria d’imatges

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

© 2020 EDITORIAL ANDORRA   Hosted by BlogsCat