EDITORIAL ANDORRA


         Actualitat literària

29 de març de 2016

Presentació d’una nova publicació de l’Editorial: “La Seu d’Urgell. L’sketchbook d’Albert Viladés”


 

Albert Viladés i Pep Albanell durant la presentació de “La Seu d’Urgell L’Esketchbook de l’Albert Viladés” a la sala d’exposicions La Cuina de la Seu d’Urgell

Dissabte 2 d’abril vam presentar el llibre La Seu d’Urgell. L’sketchbook d’Albert Viladés, a la sala d’exposicions La Cuina de la seu d’Urgell.

L’Albert Viladés va explicar què són els scketchers i com, a través de les xarxes socials, comparteixen les seves cròniques quotidianes expressades amb dibuixos, pintures i notes. Després ho va posar en pràctica en el seu sketchbook i vam poder anar seguint l’evolució del seu dibuix en una projecció.

Mentrestant el Xavier Rebés explicava com havia nascut el projecte d’aquest llibre tres anys enrere quan, a punt de jubilar-se, va veure un cartell de l’Ajuntament de la Seu que anunciava classes de pintura i s’hi va apuntar. El dia que va veure els sketchbooks de l’Albert hi va veure el llibre.

Per «il·lustrar» els dibuixos vam comptar amb la prosa exquisida del Pep Albanell, que també ens va acompanyar a la presentació. El Pep, agraït i content d’haver participat en el projecte i d’haver pogut fer la inversa del que sol fer en els seus llibres, en els quals ell escriu el text i un dibuixant l’il·lustra, es va definir com a l’irresponsable (i així firmava les dedicatòries) perquè: «…per primera vegada després d’escriure llibres, i n’he escrit uns quants, no tenia cap responsabilitat, perquè l’autor era l’Albert». Escriure aquests textos li ha permès fer de visitant de la Seu, reconèixer-la en companyia d’amics, prenent una beguda, un berenar… pur plaer. I ho va resumir amb un fragment del llibre: «Se m’acut que quan es tracta del paisatge, de contemplar aquest món petit que encara té alguna cosa d’intacte, la pintura sempre va molt més enllà que la literatura; transmet molt més. La natura està molt més lluny de les paraules, dels símbols, que no pas de les pinzellades».

Gràcies al Pep per haver fet una anada i tornada ràpida des de Barcelona, només per assistir a la presentació, a l’Albert per haver-nos delectat mentre dibuixava i a la seixantena de persones que ens van acompanyar.

La presentació acabada i l’exposició tancada, després de tot un mes, ens queda el llibre, aquesta visió fresca i actual dels racons de la Seu, dibuixada amb el domini excepcional de l’aquarel·la i el traç exacte de l’Albert Viladés.

Portada panoràmica La Seu d'Urgell

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

© 2021 EDITORIAL ANDORRA   Hosted by BlogsCat