EDITORIAL ANDORRA


         Actualitat literària

18 de març de 2016

El Principat d’Andorra, primer volum del Viatge Universal pel Pirineu, de Joan Obiols


 

Lluís Viu, editor d’Editorial Andorra, va presentar l’acte ressaltant la coedició d’aquest llibre, primer de la col·lecció “Viatge universal pel Pirineu» amb l’editor Marcel·lí Pascual d’Edicions Salòria, de la Seu d’Urgell. Una col·laboració transpirinenca que de mostra que la idea de la unitat de la cultura dels Pirineus és un fet. L’edició del llibre de Sergi Mas El moble a Andorra, ja anava en aquesta direcció no era el moble d’Andorra sinó a Andorra. Joan Obiols en els deu volums de què constarà la col·lecció tractarà d’una zona molt concreta del Pirineu, l’Alt Ripollès, l’Alt Berguedà, l’Alta Solsona i l’Alta Noguera; el Pallars Jussà i el Sobirà; la Ribagorça catalana i també l’aragonesa; la Vall d’Aran; l’Alt Comenge i el Sabartés, i finalment, l’Alt Urgell, però continuar fins a l’Atlàntic i d’un costat a l’altre de la serralada Pirinenca seria completar aquesta unitat, va apuntar l’editor.

Casimir Arajol, encarregat de presentar el llibre, va ressaltar-ne la frase «les olors de la meva infància m’ha acompanyat tota la vida» que li va agradar especialment. Ell és de cal Cisco de Sans i quan va rebre les galerades del llibre, només li va corregir el nom de la seva àvia, Antònia, cuinera de Casa de la Vall, a qui es va referir per les olors de menjar. Les olors també referides al Museu del Perfum de la Júlia, que té arrels a Peramola. Casimir Arajol va demanar al Joan, quan el va entrevistar per poder escriure el llibre, de parlar a casa seva de paisatges, persones, va dir que no volia parlar ni de religió ni de política, però finalment sí que van parlar de política.

Joan Obiols va començar dient que ha estat un plaer treballar amb els editors i que la idea d’aquest llibre li va venir en una de les moltes passejades pels pobles del Pirineu i concretament al poble de Suterranya a casa Cirera on va llegir en una placa que uns dels avantpassats va ser col·laborador d’Allende a Xile i va morir en el cop d’estat de Pinochet. Avui l’alcaldessa de Xile descendeix de casa Cirera de Suterranya. Aquest fet, doncs, el va portar a fer un viatge a través dels personatges del Pirineu.

La seva inspiració va venir de l’autor asturià Xuan Bello, que va escriure Hestoria universal de Paniceiros. Tot i que el seu referent preferit és l’autor Julio Llamazares.
Obiols va decidir fer un llibre amable, tranquil, assossegat, que acariciés el país, les seves set parròquies.
La col·lecció ha començat a les Valls d’Andorra i acabarà a Peramola, al poble i a la casa on va néixer.
Fa 25 anys que va escriure el llibre sobre el Pirineu llegendari El Pirineu i la poesia de la història, i ara, més que mai, continua escrivint  sobre aquest Pirneu que tant estima!

Per Sant Jordi firmarà els seu llibres al matí a Andorra la Vella i a la tarda a la Seu d’Urgell. Ell no faltarà a la cita, els seus lectors, ben segur, que també hi seran.

Portada Viatge Universal panoràmica

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

© 2020 EDITORIAL ANDORRA   Hosted by BlogsCat