EDITORIAL ANDORRA


         Actualitat literària

24 de maig de 2017

A l’ombra del solstici, haikus de Manel Gibert amb il·lustracions de Sergi Mas


 

Carles Duarte, Manel Gibert i Sergi Mas, al Centre Social de la Llacuna d’Andorra la Vella durant la presentació de A l’ombra del solstici.

Dijous 23 de març, al Centre Cultural La Llacuna, d’Andorra la Vella, Editorial Andorra va presentar el llibre de poemes A l’ombra del solstici, de Manel Gibert, amb il·lustracions de Sergi Mas.

Manel Gibert és un autor de la casa, un poeta que repeteix, després de set anys: l’últim poemari, Blaus a la deriva, va publicar-se el 2010, i el primer llibre, també de haikus, el 2003.

A l’ombra del solstici és una selecció d’instants: seixanta-cinc haikus, de setembre a març, que l’autor ha anat escrivint al llarg de més de catorze anys, centrats geogràficament a la vall d’Ordino.

Sergi Mas, l’artista artesà d’Andorra, ha fet unes il·lustracions vives, lluminoses, que acompanyen la paraula del poeta. La complicitat i la llarga amistat entre tots dos ha donat “una obra mestra, de subtilitats exquisides”, en paraules de Carles Duarte, també poeta, i prologuista i presentador del llibre.

Una definició de haiku: “El haiku vol dir el màxim amb el mínim de paraules; tendeix al silenci, però, també, a l’expansió” . El primer haiku del llibre diu així:

El xàfec cessa
les fulles tremoloses
ja són caduques.

Si llegiu els seixanta-cinc haikus —tres versos, disset síl·labes, forma tradicional japonesa— i contempleu les dotze il·lustracions del llibre, un llibre que es llegeix en deu minuts, de Manel Gibert i Sergi Mas, us emocionareu.

 

 


I, si voleu fullejar el que n’ha dit la premsa, seguiu els propers enllaços:

http://www.andorradifusio.ad/Noticies/gibert-presenta-el-seu-recull-de-haikus-entre-el-misticisme-i-la-poesia

http://www.diariandorra.ad/noticies/cultura/2017/03/24/poemari_manel_gibert_lustrat_per_sergi_mas_113955_1127.html

https://www.bondia.ad/cultura/gibert-el-japones-darans

https://www.cisa.ad/cultura/2017-un-any-de-ficcio

http://www.elperiodic.ad/agenda/editorial-andorra-presenta-a-lombra-del-solstici-de-manel-gibert-valls

13 de maig de 2017

Alguna cosa plora sobre l’herba mullada. Haikús d’Arinsal, d’Agustí Bartra a la Setmana de la Poesia


 

Alguns dels poetes a l’auditori de la Pedrera dins de la 20a setmana de la poesia de Barcelona
El 12 de maig, divendres, dins dels actes de la 20a Setmana de la Poesia de Barcelona, un dels festivals poètics més destacats d’Europa, a l’Auditori de la Pedrera vam poder escoltar aquest haiku:

Riu, riu, rialla,
Arinsal de l’altura,
que baixa i canta.

Tot un luxe sentir aquest i tota una sèrie de haikus del llibre Haikus d’Arinsal, publicat per l’Editorial Andorra el 2010, recitats pels actors Montserrat Carulla i Joan Anguera, acompanyats pel violoncel·lista Jordi Claret.

L’andorrana Ester Nadal, actriu i directora de teatre, amb el títol Haikus d’Arinsal. Alguna cosa plora sobre l’herba mullada, va dirigir aquest espectacle, en què, segons va dir, mostra una visió de l’Andorra amb la qual ella se sent més identificada: l’Andorra cultural i més propera a la natura.

Agusí Bartra (Terrassa, 1908–1982), autor d’aquesta magnífica obra, va escriure els versos a Arinsal, on va passar un estiu acompanyat de la seua dona, Anna Murià, i se’n va enamorar. D’aquí en va sorgir l’obra poètica. Aquell va ser l’últim estiu de la seua vida, ja que va morir al cap de poc: ells van visitar Andorra el 1981 i l’any 1982 va morir.

Sam Abrams és el responsable de la direcció literària de l’acte poètic i és, també, l’autor del pròleg del llibre i de la traducció a l’anglès dels haikus, en què també hi ha una traducció al castellà, feta per la dona del poeta, l’Anna Murià.

Per acabar d’arrodonir una obra tan exquisida, la coberta del llibre, mireu-la amb atenció: dissenyada per l’estudi de disseny de Barcelona Mucho, va rebre el premi Laus, que concedeix el Foment de les Arts Decoratives (FAD) de Barcelona.

La Setmana de la Poesia de Barcelona és una gran oportunitat d’atansar al públic de la ciutat algunes de les millors veus del panorama internacional i dels territoris de parla catalana. Agustí Bartra és, sens dubte, una d’aquestes millors veus de la poesia catalana, un poeta imprescindible.

 
— 

 —
Us deixem aquest vídeo de l’acte perquè en feu un tast.

http://www.elperiodic.ad/noticia/57734/montserrat-carulla-recitara-haikus-darinsal-de-bartra
8 de maig de 2017

Presència d’Editorial Andorra al 33è Saló del llibre infantil i juvenil de Catalunya


 

Teatre de l’Amistat, escenari del 33è Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Mollerussa

El Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Mollerussa es va celebrar dels dies 2 a 14 de maig al Teatre L’Amistat.

Aquest certamen té la vocació de ser una mostra de la producció de literatura infantil i juvenil de Catalunya. Fa 33 anys que se celebra i 15 que es fa a Mollerussa. L’Ajuntament i la Biblioteca de la ciutat posen tots els mitjans perquè Mollerussa pugui ser, durant dotze dies, una ciutat bolcada en la literatura.

El dimarts 2 de maig va ser el dia de la inauguració. Com cada any, hi hagué un eix temàtic; així, amb l’eslògan “Visca la revolució”, el Saló va aplegar llibres de personatges que havien decidit revolucionar-se, ja sigui de manera íntima o col·lectivament.

El diputat de Junts pel Sí Lluís Llach va ser l’encarregat de donar la sortida a aquest 33è Saló. La seua popular cançó “La gallineta” —amb aquella estrofa que fa: “La gallina ha dit que no, / visca la revolució”— era recordada a través d’una decoració en què unes gallines penjades del sostre i panells amb aquesta frase donaven la benvinguda als lectors grans i petits, als editors, autors i professionals procedents de tot Catalunya que van acompanyar el diputat, les autoritats municipals i els responsables del Saló.

El Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil és l’entitat, juntament amb la Biblioteca de Mollerussa, que organitza activitats adreçades al públic infantil, familiar i professional, així com una sèrie d’exposicions, com la que mostrava llibres censurats o prohibits, amb el títol de “Vermell de censura”, o la del personatge “Pippi Langstrump il·lustrada”, creat fa 72 anys, en la qual trenta il·lustradors —alumnes de l’Escola de la Dona de la Diputació de Barcelona— coordinats per l’artista de Roquetes, el dibuixant, pintor i il·lustrador Ignasi Blanch, mostraven la seua particular visió del clàssic de l’escriptora sueca Astrid Lindgren.

Editorial Andorra per primera vegada va participar en aquest Saló exposant-hi els llibres de la seua col·lecció “Il·lustrada” —La Càudia, La Marmi, La guineu, Entre pans o El poblet de les lletres—, en una mostra en què es podien fullejar, mirar, llegir i remenar més de 5.000 exemplars.


Us deixem un parell de vídeos del que ha estat aquesta edició:

29 d'abril de 2017

Distàncies, d’Arnau Orobitg, a l’Ateneu de l’Alt Urgell


Presentació i lectura de poemes de Distàncies pel seu autor Arnau Orobig a l’Ateneu de la Seu d’Urgell

Ahir divendres 28 d’abril a l’Ateneu de l’Alt Urgell l’Arnau Orobitg presentava i recitava els versos de Distàncies.

Sempre és una delícia deixar-nos abraçar per la bona poesia.

El poemari està a la venta online a través de la pàgina web. No l’has descobert encara??? Fes click aquí.

23 d'abril de 2017

Sant Jordi 2017, novetats editorials a la plaça del poble d’Andorra la Vella


Parada de l’Editorial Andorra a la plaça del Poble d’Andorra la Vella durant la Diada de Sant Jordi.

Alcanadre, La síndrome de l’escala, A l’ombra del solstici, Torna’m la Cua, a més dels nostres llibres de fons…estem tant contents de fer-los arribar als lectors!

Sempre és agraït veure’ls a la parada fullejats, mirats, llegits, comentats mentre la gent passa el dia de Sant Jordi per la plaça del poble d’Andorra la Vella.

Gràcies a tots!!! Autors, il·lustradors, fanàtics, incondicionals, llibreters, dissenyadors, lectors, família. Esperem continuar promocionant la literatura que estimem.

Bon Sant Jordi!


Sant Jordi 2017 Andorra la Vella

3 d'abril de 2017

Editorial Andorra a la Fira del llibre infantil de Bologna 2017


 

La Fira de Bolonya és una de les fires més importants de la literatura infantil i juvenil (LIJ) del món. Enguany, del dilluns 3 d’abril al dijous 6 se n’ha celebrat la 54a edició, que ha tingut com a convidada d’honor la literatura infantil i juvenil en llengua catalana.

L’estand de Catalunya exhibia el rètol “Sharing a future: books in catalan” (“Compartint un futur: llibres en català”); amb aquest lema, Catalunya, les Balears, València i Andorra compartien un mateix projecte cultural.

L’Institut Ramon Llull (IRL), organisme que s’ocupa de la projecció de la llengua i la literatura catalanes a l’exterior, n’era el responsable de l’organització. El seu director, Manuel Forcano, i la responsable de l’àrea de literatura, Izaskun Arretxe, hi van invitar tots els territoris que tenen en comú la llengua catalana.

La Fira de Bolonya és una fira consolidada, on hi ha més de 1.200 expositors de 75 països i hi passen uns 26.000 professionals del sector de la literatura infantil i juvenil. És una fira on es venen drets d’autors; els escriptors hi estan representats per les editorials i els agents literaris. Un protagonisme molt important, però, el tenen els il·lustradors; ells sí que hi van individualment, a ensenyar els seus treballs.

Editorial Andorra va participar-hi mostrant la seua col·lecció “Il·lustrada”, de llibres infantils i juvenils. La Marmi, La guineu, El gall afònic, La Clàudia, Entre pans o El poblet de les lletres van exhibir-se a Bolonya per poder fer el salt a l’exterior, per tenir l’oportunitat de ser traduïts a altres llengües i ampliar un mercat —el català— molt reduït —hem de tenir en compte que el català el parlen deu milions de persones.

Xavier Casals i Jordi Planellas hi van anar com a il·lustradors del país, i l’editorial Aloma va portar-hi les seues publicacions: dos còmics i un conte infantil que inaugurava una col·lecció per als més petits. Es tracta de La Clara i la sopa de lletres, d’Albert Villaró, autor de literatura per a adults, que ha fet el salt a la literatura infantil amb aquest conte, una producció petita però de gran qualitat.

La presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Montse Ayats, una assídua de la Fira, va defensar la presència de la literatura infantil i juvenil per, segons va dir, “ajudar a fer que es doni més valor a una producció que a vegades no es reconeix prou. Si decidim que els nens són els futurs lectors, tota la societat ha de convertir-se en una societat de la lectura, sense atribuir-nos les culpes els uns als altres i allunyant l’associació de la lectura a una activitat escolar obligatòria”.

El Govern d’Andorra ja va subvencionar la presència d’editors i autors andorrans a la Fira del Llibre de Frankfurt del 2007 —on també la literatura en llengua catalana també va ser la invitada—, una de les fires més importants del món del llibre en general. Deu anys després, dues editorials —Aloma i Andorra— i dos il·lustradors —Xavi Casals i Jordi Planellas— van poder assistir a la Fira de Bolonya gràcies a la iniciativa del Govern d’Andorra i de l’Institut Ramon Llull, una iniciativa cultural que ens obre les portes a donar-nos a conèixer al món.

Qui ja ha fet el salt a l’àmbit internacional és l’escriptor David Cirici (Barcelona, 1954), autor del llibre Molsa, un dels cinc finalistes del premi Strega Ragazze e Ragazzi, un premi en què voten els nens de les escoles italianes. Ell l’ha guanyat amb un bon llibre que ja estava traduït a l’italià, al castellà, al xinès, al turc i a l’alemany, i que es publicarà en portuguès, holandès i hongarès.

Nosaltres ens conformaríem a ser traduïts a unes poques llengües, i estaríem molt contents de guanyar algun premi. Hi posarem tot el nostre interès i esforç, segur!

 Ada Font d’Editorial Andorra i Marta Cabrol il·lustradora de la Marmi, a la Fira de Bolònia

22 de març de 2017

Novetat Editorial. La síndrome de l’escala d’Antoni Caus


 

Gabriel Fernández, Toni Caus i Lluí Viu, a la presentació de La síndrome de l’escala, a la Fada Ignorant.

El dimarts 21 de març va ser la data de presentació a Andorra la Vella d’un llibre nou i d’un autor nou: La síndrome de l’escala, d’Antoni Caus. Editorial Andorra va reunir amics i coneguts a la Fada Ignorant per descobrir un escriptor que fins ara havia passat desapercebut.

La síndrome de l’escala és un llibre de (micro)relats —setze en total—, en la majoria dels quals es fa referència a la masculinitat. Tenen un ordre intern: el relat més antic és “Jazzy (einaml ist keimal)”, que va guanyar un premi literari, i tot l’ordre del llibre està pensat perquè aquest relat hi encaixi. Es tracta d’un llibre singular i excepcional, en el qual trobem aquell plaisir du text de què ens parla Roland Barthes, en paraules de l’editor, Lluís Viu.

Toni Caus actualment treballa de corrector lingüístic, però abans havia estat professor de català. La síndrome de l’escala és el seu primer llibre publicat, però alguns lectors, fa uns quants anys, per Sant Jordi, van tenir el plaer de llegir-ne un poemari titulat Caçadors solitaris, que va repartir entre amics i coneguts; un llibre també premiat amb el Miquel Martí i Pol que convoca la Biblioteca Nacional.

Ell se sent, per sobre de tot, poeta i com a poeta el podrem llegir aviat. Editorial Andorra publicarà un dels seus llibres de poemes, una publicació llargament reivindicada pel periodista cultural Andrés Luengo.

Gabriel Fernández, periodista esportiu, escriptor i amic de l’autor, va presentar el llibre i ens va parlar d’una persona que s’amaga, o que fins ara s’havia amagat, però que finalment ha sortit del cau, per sort per a tots els lectors.

Toni Caus diu que el que més li agrada és llegir, tot i que escriu cada dia. Per això, en la seua columna quinzenal com a articulista hi posa “llegidor”. De fet, un petit tast del conte “Indigestió” parla d’aquest gust per la lectura: “S’hi estava molt tranquil. Hi havia poc enrenou i tenia tot el temps del món per llegir. Qui li havia de dir que després d’haver superat els cinquanta sense pena ni glòria arribaria a llegir en una setmana més llibres que quan anava a l’escola”.

Un home tranquil, un gran lector, un bon narrador i, aviat ho comprovarem, un millor poeta.


Galeria d’imatges
16 de desembre de 2016

Torna’m la Cua! Presentem el nou conte il·lustrat per adults de Xavi Casals i Txema Díaz-Torrent


 

Lluís Viu (Editorial Andorra) i els autors del conte, Txema Díaz-Torrent i Xavier Casals, a la presentació al Centre d’Art de les Escaldes

Ahir, a les 19.30 h al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany, Editorial Andorra presentava el seu primer conte il·lustrat per a adults, l’àlbum Torna’m la cua de Xavi Casals i Txema Díaz-Torrent.

Xavi Casals (Andorra, 1983) es forma en còmic i il·lustració en art gràfic a l’Escola Joso de Barcelona. Fa un màster en animació a l’escola 9zeros. Assisteix al taller de Sebastian Krüger sobre retrat i caricatura amb acrílics a Barsinghausen, Alemanya. Exposa al Centre Cultural La Llacuna d’Andorra la Vella «Globus en Sol Fa». Es dedica a la caricatura d’estudi, la il·lustració (revista Portella – Andorra Lletres Arts, recull de contes Valguamar de Gemma Solsona i Tebu Guerra, El Periòdic d’Andorra) i a projectes personals per a exposició i publicació. També treballa de colorista de còmic per a editorials de França com Dupuis o Casterman, i d’Espanya com Norma Editorial.

Txema Díaz-Torrent (Sabadell, 1974) és llicenciat en Filologia Anglesa i fa recerca en lingüística aplicada i didàctica de la llengua. Fa anys que treballa a Andorra com a professor de llengua i literatura angleses a secundària, i ha impartit docència també en l’àmbit universitari. És membre de la revista Portella – Andorra Lletres Arts des de l’inici, i ha publicat alguns relats en volums col·lectius. Ha col·laborat en l’organització d’iniciatives culturals, com l’exposició «Exilis – Llibres d’Artista», o el projecte de micromecenatge per a la publicació del llibre Aspectes de l’art popular d’Andorra de Sergi Mas. Col·labora de manera periòdica amb la premsa escrita del Principat.

A més d’escoltar els autors, també ens vam regalar la vista amb una exposició d’il·lustracions originals del llibre i material divers del seu procés de creació. Els vint-i-cinc primers compradors van rebre un regal exclusiu fet a mà per Xavi Casals.


 Podeu veure un parell de cròniques que han aparegut a la premsa andorrana fent clik als enllaços següents:

Al Bondia Andorra:
http://www.bondia.ad/cultura/manual-illustrat-recuperar-lorgull

Al Periòdic d’Andorra:
http://www.elperiodic.ad/noticia/55345/cacador-torna-la-cua-a-la-rabosa

 Si voleu seguir l’actualitat artística de l’il·lustrador, Xavi Casals, podeu visitar el seu blog fent clik aquí

 El llibre ja està disponible online a través del web de l’editorial, aquí

2 de desembre de 2016

Editorial Andorra presenta Alcanadre, la nova novel·la de Joan Peruga


 

Lluís Viu (Editorial Andorra), Enric Pociello i Joan Peruga al Centre Cultural de la Llacuna dAndorra la Vella durant la presentació d’Alcanadre.

Ahir a les 7.30 del vespre a la Sala d’Actes de La Llacuna d’Andorra la Vella l’editor Lluís Viu, l’autor Joan Peruga i el seu amic i company d’aventures Enric Pociello presentaven Alcanadre.

Emotiu perquè Pociello va estar a l’internat amb el Joan i intimista perquè d’alguna manera, amb aquesta novel·la, Peruga s’ensenya, perquè és autobiogràfica… amb ficció. No de ficció però les fotos dels dos 60’s style que va destapar al final de la presentació, de dos joves amb cabells llargs i actitud relaxada, un estiu al riu Alcanadre, riu de molts ponts, riu indecís i dubitatiu, el del seu poble.

La sala era plena de gom a gom i això ho podem atribuir, entre altres coses, a la qualitat humana i literària del Joan. Es notava l’emoció, les ganes de llegir la novel·la en les persones que anaven arribant, les piles de llibres anaven disminuint… sensació de club de fans literari! Sensació que es ratifica aquests dies post-estrena en les persones que, a través del facebook del Joan, van afegint comentaris sobre l’obra que tenen entre mans.

L’habilitat comunicativa i didàctica del Joan en la presentació és un reflex també de la manera com escriu: magnètica, desinteressada, profunda.


Feu clik als enllaços per a llegir alguns articles que han sortit a la premsa:

http://www.bondia.ad/cultura/peruga-i-lamor-primer

http://www.diariandorra.ad/noticies/opinio/2016/12/06/alcanadre_109872_1129.html

30 d'octubre de 2016

Arnau Orobitg al 16è Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat


 

arnau-sant-cugat-blog

Arnau Orobig recitant al 16è Festival Nacional de poesia de Sant Cugat

El 29 d’octubre durant el 16è Festival Nacional de poesia de Sant Cugat del Vallès es presentava el recital “Mar i muntanya. Anna García Garay presenta Mercè Amat (“A recer de les ventades”) i Arnau Orobitg (“Distàncies”).

A les 12:00 del migdia al Taller d’Art Dterra poetes, artistes, persones de la cultura i periodistes es trobàven per a gaudir, al jardí de l’espai amb jazz de fons d’un diàleg entre dos poetes, Mercè Amat (Barcelona) i Arnau Orobitg (Principat d’Andorra), entre la mar i la muntanya, entre dues obres en què la contemplació interior i exterior és ben present, on la natura és l’instrument a través del qual el poeta representa i expressa el propi pensament.

Gràcies al Festival per a convidar-nos a participar a través de la veu i l’obra poètica de l’Arnau. Ha estat un privilegi i una delícia ser-hi.


 

Aquí teniu un vídeo, un tastet del que va passar:

 

 

Next Page »

© 2017 EDITORIAL ANDORRA   Hosted by BlogsCat