Venen 2 jutges nous de trinca a Blanes

  • Felip VI defensa la “independència” del poder judicial i crida els nous jutges a aplicar la Constitució

  • El president del Suprem diu als nous jutges que són “la veu de la llei, que expressa la voluntat de la majoria en un estat democràtic”

rey_despachos_carrera_judicial_20180409_09


FONT

Agència Catalana de Notícies

Contingut informatiu rebut el dia 09.04.2018  a les 14:25 hores


El rei Felip VI ha instat aquest dilluns els nous jutges a actuar amb independència per defensar els drets i llibertats recollits a la Constitució i la llei.

El monarca els ha recordat que el seu paper és molt important com a “garants de la legalitat de l’acció dels poders públics” i són “la garantia última dels drets i un factor essencial pel respecte de la llei, com a expressió democràtica de la voluntat dels ciutadans”.

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, ha recordat que la seva posició a partir d’avui ve determinada per la Constitució, que els permet “actuar com un poder de l’estat la missió del qual és jutjar i fer executar el jutjat sempre amb subjecció a la llei i al dret”.

“Sou, per tant, la veu de la llei quan pronuncieu les vostres resolucions; llei que, no ho oblidem, expressa la voluntat de la majoria en un estat democràtic com el nostre”, ha afegit el president del poder judicial.

En l’acte d’entrega de despatxos als nous jutges de la promoció número 67 de la carrera judicial, el monarca ha remarcat la importància de la independència judicial que protegeix els “valors constitucionals de la llibertat, igualtat, justícia i pluralisme polític”.

De fet, ha situat els jutges en una “posició clau” en la societat, com a servidors públics que “salvaguarden i garanteixen els drets i llibertats de tots els ciutadans”, sobretot els drets fonamentals i les llibertats públiques, així com garants de la legalitat de l’acció dels poders públics.

Felip VI ha qualificat Espanya d’estat “modern”, en contínua evolució econòmica, social, cultural i tècnica, i aquesta evolució “imposa canvis legislatius per ajustar la realitat jurídica als progressos i transformacions socials”.

A l’acte també hi ha assistit el fiscal general de l’estat, Julián Sánchez Melgar, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, i la resta de la Sala de Govern del TSJC, així com la resta de vocals del CGPJ, el vicepresident del Suprem, Ángel Juanes, i el president de l’Audiència Nacional espanyola, José Ramon Navarro, i altres presidents de tribunals superiors.


Habitualment també hi assisteixen l’alcalde o alcaldessa de Barcelona i el president de la Generalitat, però en aquesta ocasió no hi havia cap representant de primera línia de cap de les dues institucions, ja que no havien estat convidats.


Abans de l’acte, s’ha pogut veure el magistrat del Tribunal Suprem que instrueix la causa contra polítics independentistes, Pablo Llarena, parlant amb diversos convidats, entre ells el cap dels Mossos d’Esquadra, Ferran López, així com amb altres càrrecs de la policia espanyola i la Guàrdia Civil a Catalunya.

El president del TS i del CGPJ ha dit als nous jutges que els ciutadans que acudeixen als tribunals necessiten confiar en la seva imparcialitat i independència “perquè les resolucions que dicten tinguin, a més a més de valor jurídic, la necessària legitimitat que genera la confiança en aquests principis”.

“I és això últim, el vostre compromís amb els ciutadans, el que no podeu oblidar en cap moment. Ells confien en vosaltres i no podeu decebre’ls. Ni a ells ni a la resta de la carrera judicial, perquè els vostres companys estan responent amb la necessària fermesa als desafiaments que se’ns estan presentant en uns moments especialment convulsos i complicats”, ha assenyalat Lesmes, que ha afegit que “els jutges i magistrats, des del més ferm respecte a la legalitat, amb gran professionalitat i entrega, estan defensant l’estat de dret davant qualsevol pretensió de menyscabar-ho. Aquesta és la nostra missió i aquest és el compromís que esteu adquirint en aquest acte”.

Lesmes ha dit que els jutges estan “responent amb la necessària fermesa als desafiaments que es presenten en uns moments especialment convulsos i complicats”. “Els jutges, des del més ferm respecte a la legalitat, amb gran professionalitat i entrega, estan defensant l’estat de dret davant de qualsevol pretensió de danyar-lo”.

L’exercici de la funció jurisdiccional, ha assenyalat Lesmes, “implica la tutela dels drets i llibertats dels ciutadans i l’exigència del compliment de les obligacions, a l’hora que garanteix el respecte a la llei per part de tots, inclosos els poders públics, realitzant-se així els valors de la nostra societat, que va voler, amb la Constitució de 1978, ser democràtica i de dret”.

El president del Poder Judicial també ha recordat que els jutges són “peça fonamental per garantir la pau social i la seguretat jurídica, sense la qual no és possible el desenvolupament d’una societat moderna” i s’ha mostrat segur que els que han rebut els seus despatxos estaran a l’alçada d’aquest repte.

Independència respecte les pròpies conviccions

Per la seva banda, en la seva intervenció, la directora de l’Escola Judicial, Gema Espinosa, ha fet extensiva la felicitació i l’agraïment als directors i directores que l’han precedit en el càrrec i als lletrats, professors, col·laboradors i personal del centre en el qual “s’han format més de la meitat dels jutges i jutgesses espanyols. Uns jutges que no només estan tècnicament ben preparats, sinó orgullosos: de ser garants eficaços dels nostres principis constitucionals, del seu compromís amb la societat, i d’uns valors ètics profundament arrelats”.

Espinosa s’ha dirigit als nous membres de la carrera judicial per dir-los que, com assenyalen els Principis d’Ètica Judicial aprovats pel CGPJ, “la tasca judicial s’ha d’exercir des d’un conjunt d’actituds morals” que contribueixen a legitimar la seva funció, com la imparcialitat, la integritat, la cortesia o la prudència, a més de la independència, a la qual s’ha referit com “un dret dels ciutadans i no un privilegi personal del jutge”.

“El jutge independent és el que determina la decisió justa des del dret vigent, sense permetre que es projecti la idea que factors aliens al just puguin influir en la seva decisió. I el jutge ha de ser independent no només respecte a factors externs o a altres poders de l’estat, sinó fins i tot enfront de les seves pròpies conviccions o experiències personals”, ha conclòs la directora de l’Escola Judicial.

Acte ajornat fa mesos

L’acte s’havia de celebrar fa uns mesos, però la conflictiva situació política a Catalunya ho ha endarrerit.

Els jutges van aprovar les oposicions la tardor del 2015, van entrar a l’escola el gener del 2016; després d’un any de formació van fer pràctiques durant set mesos i cinc més de substitució, que van acabar el 30 de novembre passat. Des d’aleshores estaven en una situació de ‘buit legal’ perquè no estaven formalment nomenats. Per això, Lesmes els ha fet un “reconeixement intens” per haver hagut d’esperar de forma “excepcional” a causa de “diverses circumstàncies”.

La promoció està formada per 46 dones i 19 homes. Així, les dones, que són més de la meitat dels 5.377 jutges espanyols en actiu, representen el 70,8% dels integrants de la nova promoció, un percentatge gairebé set punts superior al 64% que ho eren en la promoció anterior.

Atenent al lloc de residencia habitual, Andalusia és la comunitat autònoma que més jutges aporta (13), seguida per Castella i Lleó (11) i Catalunya, Galícia i Madrid (6 de cadascuna).

La mitjana d’edat a l’ingressar a l’Escola Judicial el gener del 2016 era de 28 anys, encara que els quatre alumnes més joves tenien 24 anys i els tres més veterans passaven dels 40. Quan van arribar a l’Escola, havien dedicat una mitjana de 3 anys i onze mesos a preparar les oposicions d’accés a la carrera judicial, a les que la majoria -el 55,4%- havia pres la decisió de presentar-se durant la seva estada a la universitat com estudiants de Dret.

El 95,4% dels nous jutges va comptar amb el recolzament econòmic dels seus pares durant la preparació de l’oposició, i només el 4,6% va gaudir d’una beca.

El 70,8% dels membres de la nova promoció no té en la seva família a ningú que exerceixi una professió en el sector jurídic. En els casos en els que sí que existeix aquesta relació, només quatre alumnes tenien com a familiar un jutge.

L’afició pel Dret (69%), la independència i imparcialitat de la funció del jutge (63%), el paper de garants dels drets fonamentals (55%) o la contribució al servei públic de l’Administració de Justícia (52%) són alguns dels motius esgrimits per ingressar a la carrera judicial.

L’àrea penal, la preferida per exercir en el futur

En l’enquesta que van complimentar a l’ingressar a l’Escola Judicial, l’àrea penal va ser l’assenyalada com la preferida per exercir en el futur pel 29,1% dels membres de la promoció, seguida per la civil (19,4%) i la de família (13,1%).

Els Jutjats de Violència sobre la Dona van ser citat com a preferència de futur pel 10,3% dels alumnes, per davant de la jurisdicció de menors (9,7%), la mercantil (6,9%), la social (4,6%) i la contenciosa-administrativa (4%).

Primeres destinacions

Catalunya és la comunitat autònoma a la que aniran destinats més membres de la promoció, ja que comptarà amb un total de 17 dels nous jutges. La segueixen Andalusia, amb onze; i Canàries i el País Valencià, amb sis a cadascuna.

En concret, els jutges que exerciran a Catalunya ho faran en 17 jutjats de Primera Instància i Instrucció:

  • dos a Blanes,
  • dos a Olot,
  • dos a Vic,
  • la resta a Balaguer, Berga, Falset, Figueres, Igualada, Mollet del Vallès, Puigcerdà, Ripoll, Tortosa, Tremp i Vilafranca del Penedès.

Dels 65 membres de la nova promoció, 37 començaran a exercir la jurisdicció com a titulars de jutjats de Primera Instància i Instrucció. Altres dos ocuparan places de jutge d’adscripció territorial, mentre que els 26 restants quedaran a disposició del president del Tribunal Superior de Justícia al que vagin destinats, davant la inexistència en aquest moment de places vacants de titulars d’òrgans judicials.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *