Trident nou de trinca pel CEAB Blanes

  • Openrov és un submarí robòtic, controlable com si fos un vídeo joc.

  • Té el tamany d’una capsa de sabates, incorpora una càmera i pot baixar fins els 75 metres.

Dret de còpia de la imatge NATIONAL GEOGRAPHIC

Font CEAB-CSIC

Nota de premsa rebuda el dia 08/01/2019 a les 14:45 hores

El projecte Deserts Submarins, coordinat per Jordi Boada, membre de la Universitat de Barcelona i del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), ha estat seleccionat per la Iniciativa Educació per a l’Exploració de la Ciència, de National Geographic, per rebre un Trident OpenROV. Aquest premi, la donació d’un robot submarí per a tasques d’exploració i investigació, va destinat a projectes gestionats per científics, educadors, organitzacions sense ànim de lucre, investigadors i estudiants, i que tenen com a objectiu controlar i protegir els entorns marins.

És una molt bona noticia que s’hagi seleccionat un projecte gestionat per un dels investigadors CEAB per rebre fons d’una iniciativa com aquesta.

Això ens incentiva a continuar treballant per resoldre els reptes de conservació locals i globals que ens enfrontem en l’actualitat, que és la finalitat dels ajuts OpenROV Tridents.


DESERTS SUBMARINS

Els boscos submarins d’algues son un dels ecosistemes fonamentals de les nostres costes. Formen una important estructura en fons rocosos que proporciona refugi i aliment per altres espècies marines, essent doncs part bàsica de la cadena tròfica. A més a més, els boscos d’algues ofereixen gran varietat de serveis a les poblacions costeres (mantenen la qualitat de les aigües, afavoreixen el creixement d’espècies d’interès comercial i són atractiu turístic, entre d’altres).

Però són diversos els factors que contribueixen a la seva desaparició. L’absència de peixos depredadors, derivada de la sobrepesca provoca un augment descontrolat de les poblacions de garotes que són els principals herbívors i la conseqüent desaparició dels boscos d’algues en moltes zones costaneres. A algunes zones, com al Mediterrani oriental, la creixent entrada d’espècies de peixos herbívors del Mar Roig a través del Canal de Suez està provocant també la pèrdua dels boscos d’algues.

Addicionalment, altres factors climàtics com les onades de calor (derivades del escalfament global) amplifiquen el problema afectant també la continuïtat dels boscos d’algues. El que veiem com a conseqüència del col·lapse dels boscos d’algues és l’aparició de deserts submarins o blancalls, zones de roca pelada recobertes d’algues incrustants poc productives i on s’observa una clara pèrdua de la diversitat.


You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *