The Academy Award per Blanes?

La pel·lícula ‘Bronko’, del blanenc Isaac Ulam, es prepara per trepitjar la catifa vermella dels Òscars 2021.

L’Acadèmia de les Arts Cinematogràfiques d’Espanya l’ha inclòs al llistat de llargmetratges que opten a representar l’estat espanyol en la 93a edició dels Premis Òscar de Hollywood. 

Imatges oficials del rodatge facilitades per la productora

Autor AJUNTAMENT DE BLANES

Contingut rebut el 09/08/2020

Des de fa gairebé un any, hi ha un producte cultural made in Blanes que està triomfant més enllà de les seves fronteres: la pel·lícula ‘Bronko’ del polifacètic artista, músic i cineasta blanenc Isaac Ulam. Cada notícia que hi ha al voltant de la seva primera incursió en el món del cinema és per parlar sobre un nou premi guanyat, un nou reconeixement obtingut.

Ara, la darrera novetat és que ‘Bronko’ opta a ser una de les pel·lícules que representi l’estat espanyol en la cursa dels mítics Premis Òscar de Hollywood, en la categoria de ‘Millor Pel·lícula de Parla No Anglesa’. Val a dir que ‘Bronko’ està rodada en llengua catalana amb subtítols en anglès. L’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques de l’estat espanyol l’ha inclòs al llistat de llargmetratges que opten a representar Espanya en la 93a edició dels premis nord americans.

L’Acadèmia de Cinema Espanyol encara no ha fet la selecció definitiva, fins ara ‘Bronko’ està inscrita al llistat, i manca que hi hagi la votació dels membres de la institució per veure quins títols preseleccionats s’escullen d’entre totes les que s’hi ha inscrit. En l’actualitat, doncs, són candidates totes les pel·lícules que hi ha al llistat després que compleixen els requisits adequats per ser-hi.

Fins al moment, ‘Bronko’ ja ha conreat un llarg llistat de premis i reconeixements internacionals, majoritàriament centrats precisament als Estats Units. Ha recollit un total de 9 guardons a Los Angeles, Texas, Arizona i un d’especialment apreciat per Isaac Ulam, autor del guió, director i protagonista de ‘Bronko’. Es tracta del ‘Premi Humanitari’ atorgat per l’Indie Film Festival que honra el seu director pel seu compromís amb voler aconseguir que hi hagi un canvi cap a un món més just.

Ajornada al 25 d’abril de 2021

Val a dir que l’any vinent, a causa de la pandèmia mundial de la COVID-19, l’Acadèmia de Hollywood ja ha avançat que la cerimònia de la 93a edició dels Premis Òscar s’ha ajornat al 25 d’abril. L’entrega dels guardons més importants del cinema mundial s’ha retardat per primera vegada en 40 anys, després que l’anterior ocasió va ser l’any 1981, a causa d’un intent d’assassinat al llavors president dels Estats Units, Ronald Reagan.

Les nominacions es donaran a conèixer el 15 de març del 2021, i el període per escollir els films guanyadors que competiran s’estendrà fins al 28 de febrer de l’any vinent. L’abril d’aquest 2020 l’Acadèmia de les Arts i Ciències Cinematogràfiques de Hollywood ja va anunciar una nova sèrie de mesures perquè les pel·lícules poguessin optar als guardons i ser acceptades tot i que no hagin estat projectades en sales de cinema. En el cas de ‘Bronko’, la première es va fer precisament en una mítica sala de cinema de Brooklyn, a Nova York, i l’estrena europea va tenir lloc a Blanes el 17 de gener d’aquest 2020.

20 Nominacions i 4 Premis Òscar

L’estatueta que premia la ‘Millor Pel·lícula de Parla no Anglesa’ va ser creada l’any 1956 i des de llavors cada any s’ha presentat algun llargmetratge de l’estat espanyol per competir-hi. A partir del 1986 l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya ha estat l’encarregada de seleccionar el títol representatiu en la competició.

Totes les propostes espanyoles són parlades en castellà, llevat de cinc títols. Dos d’ells en català: ‘Pa negre’, dirigida per Agustí Villaronga l’any 2011 i ‘Estiu 1993’, de Carla Simon, rodada al 2017. També s’ha presentat una pel·lícula en llengua euskera: ‘Loreak’ (flores, en basc), de Joan Garaño i José Mari Goenaga, del 2015. I, finalment, una de muda: ‘Blancanieves’, de Pablo Berger, rodada al 2012.

Entre 1956 i 2019 hi ha hagut 20 pel·lícules nominades, i 4 d’elles van ser premiades finalment. Les quatre guanyadores van ser: ‘Volver a Empezar’, de José Luis Garci (1986); ‘Belle Époque’, de Fernando Trueba (1993); ‘Todo sobre mi madre’, de Pedro Almodóvar (1999); i ‘Mar Adentro’, d’Alejandro Amenábar (2004). Per la seva banda, les pel·lícules nominades han estat les següents :

Títol Pel·lícula
Director
Any
‘La Venganza’
Juan Antonio Bardem
1958
‘Plácido’
Luís García Berlanga
1961
‘Los Tarantos’
Francisco Rovira-Beleta
1963
‘El amor brujo’
Francisco Rovira-Beleta
1967
‘Tristana’
Luís Buñuel
1970
‘Mi querida señorita’
Jaime de Armiñán
1972
‘Ese oscuro objeto del deseo’
Luís Buñuel
1977
‘Mamá cumple 100 años’
Carlos Saura
1979
‘El nido’
Jaime de Armiñán
1980
‘Volver a empezar’ (Guanyadora Òscar)
José Luis Garci
1982
‘Carmen’
Carlos Saura
1983
‘Sesión continua’
José Luis Garci
1984
‘Asignatura aprobada’
José Luis Garci
1987
‘Mujeres al borde de un ataque de nervios’
Pedro Almodóvar
1988
‘Belle Époque’ (Guanyadora Òscar)
Fernando Trueba
1993
‘Secretos del corazón’
Montxo Armendáriz
1997
‘El abuelo’
José Luis Garci
1998
‘Todo sobre mi madre’ (Guanyadora Òscar)
Pedro Almodóvar
1999
‘Mar Adentro’ (Guanyadora Òscar)
Alejandro Amenábar
2004
‘Dolor y Gloria’
Pedro Almodóvar
2019

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *